Războiul din Ucraina, ecou pe Bursa de la Johannesburg: acțiunile NEPI Rockcastle au scăzut cu 5,4% într-o săptămână. Cu o zi înainte de invazie, compania anunțase rezultate în creștere

Războiul din Ucraina are ecou și pe Bursa de la Johannesburg, Africa de Sud, acolo unde sunt tranzacționate acțiunile celui mai mare proprietar de centre comerciale din România. 80% din portofoliul NEPI Rockcastle se află în țări care se învecinează cu Ucraina, iar acțiunile dezvoltatorului au scăzut cu peste 6,4% pe 24 februarie, la o zi de la anunțarea rezultatelor financiare.
Andrada Ghira - mar, 08 mart. 2022, 22:08
Războiul din Ucraina, ecou pe Bursa de la Johannesburg: acțiunile NEPI Rockcastle au scăzut cu 5,4% într-o săptămână. Cu o zi înainte de invazie, compania anunțase rezultate în creștere

Cu o zi înainte de invazia Rusiei în Ucraina, NEPI Rockcastle își anunțase rezultatele financiare în al doilea an de pandemie. Deși sub nivelul din 2019, rezultatele sunt în creștere față de 2020.

Acțiunile dezvoltatorului trazacționate la Bursa de la Johannesburg au crescut ușor pe 23 februarie, atunci când a anunțat venituri din chirii de 347 milioane  de euro, în creștere cu 7,4% față de 2020, dar sub sub nivelul pre-pandemic, atunci când veniturile au trecut de 4o0 de milioane euro. Anul trecut, dezvoltatorul a făcut concesii la chirii în valoare de 40,8 milioane de euro, în scădere față de 2020.

În plus, cifra de afaceri a chiriașilor a crescut cu 25% (fără hipermarketuri) față de 2020, dar este cu 15,1% mai mică decât 2019. Motivul pentru care retailerii au încasat mai mult se datorează creșterii coșului de cumpărături. Profitul înainte de taxe a fost 262 milioane de euro, iar valoarea portofoliului a crescut ușor, la 5,84 miliarde de euro.

Invazia Ucrainei însă a trimis unde de șoc pe toate piețele lumii. Acțiunile NEPI Rockcastle înregistrau pe 24 februarie o scădere de peste 6,4%. De atunci, acțiunile au oscilat, însă scăderea de la invazia Rusiei în Ucraina este de 8,6%. De la începutul anului, acțiunile NRP s-au redus cu 12%. 

Chirii din mallurile din România

În România, NEPI Rockcastle a încasat chirii de 140 de milioane de euro, în ușoară creștere de 5% față de nivelul înregistrat în 2020 și cu 12,5% mai puțin față de anul pre-pandemic 2019, arată datele din raportul financiar al companiei. Profitul înainte de taxe realizat pe plan local a fost de 173,3 milioane de euro, față de cele 13 milioane de euro raportate pentru 2020.

Al doilea an de pandemie a venit și cu o ușoară creștere a numărului de vizitatori din toate centrele comerciale din portofoliu, nu doar cele din România. 244 milioane de vizite au fost înregistrate anul trecut, în creștere cu 10,4%.

Investiții de 173 de milioane de euro pentru 2022

Dezvoltatorul a anunat și un buget de investiții mai mare decât cel de anul trecut. Suma alocată investițiilor din 2022 este cu aproape 100 de milioane de euro mai mare față de cele 75 de milioane de euro investite anul trecut, se mai arată raportul financiar. Cheltuielile de exploatare au crescut anul trecut pe fondul creșterii costurilor cu energia. O parte din buget va fi direcționat și către investițiile din România.

Pe plan local, NEPI Rockcastle a început lucrările de extindere la Promenada Mall din București, unde planurile sunt pentru extinderea proiectului cu peste 58.000 de mp de noi spații de retail și birouri până la finele lui 2025. Acum se lucrează la locurile subterane de parcare.

Compania a finalizat lucrările de pregătire a terenului din Craiova, acolo unde va construi un mall sub brandul Promenada. Noul centru comercial va avea peste 50.000 de mp de noi spații de retail și va fi finalizat în trimestrul trei din 2023.

Cheltuielile cu utilitățile au fost cu 17% mai mari. Un impact al creșterii acestor cheltuieli l-a avut și creșterea salariilor minime, în special pentru angajații de la pază și curățeni, care au venit cu un plus de 5%, dar și a costurilor de mentenanță, majorate cu 14%. Compania se așteaptă ca aceste presiune pe costuri să continue și anul acesta.

NEPI Rockcastle investește și pe segmental rezidențial

NEPI Rockcastle și-a făcut intrarea și pe piața rezidențială cu primul proiect de locuințe pe care în construiește la București, pe un teren de lângă Vulcan Value Centre. Cele 525 de apartamente urmează să fie finalizat în primul trimestru al anului viitor. În plus, NEPI Rockcastle a cumpărat recent terenul fostei Intfor din Galați, unde are planuri pentur un proiect imobiliar mixt. 

Grupul avea la sfârșitul lunii decembrie 2021 o lichiditate puternică, de 499 miliarde de euro cash și alte 620 de milioane de euro bani care provin credite de tip revolving netrase.

Gradul de îndatorare este sub pragul auto-impus de 35% : 30,9%.

 

Te-ar mai putea interesa și
Florin Cîţu şi-a dat demisia de la şefia Senatului
Florin Cîţu şi-a dat demisia de la şefia Senatului
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunţat miercuri că Florin Cîţu şi-a dat demisia de la şefia Senatului....
S-a lansat apelul de proiecte pe hidrogen verde cu finanțare din PNRR
S-a lansat apelul de proiecte pe hidrogen verde cu finanțare din PNRR
Ministerul Energiei anunță astăzi lansarea procedurii competitive – Schemă de ajutor de stat având ca obiectiv Sprijinirea ...
Afacerile Wizrom Software au crescut anul trecut la 6,3 mil. euro. ”Cererea pentru software-urile HR a crescut cu aproape 50%”
Afacerile Wizrom Software au crescut anul trecut la 6,3 mil. euro. ”Cererea pentru software-urile HR a crescut cu aproape ...
Wizrom Software, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori și integratori de software de business din România, a înregistrat ...
Hell Energy investește 18 milioane de euro la Ungheni, în județul Mureș
Hell Energy investește 18 milioane de euro la Ungheni, în județul Mureș
Hell Energy investește 18 milioane de euro la Ungheni, în județul Mureș, a anunțat compania într-un comunicat de presă.