Războiul din Ucraina a deraiat o posibilă fuziune între UniCredit şi Commerzbank – Financial Times

Banca italiană UniCredit SpA şi cea germană Commerzbank erau pe punctul de a demara discuţiile cu privire la o posibilă fuziune la începutul acestui an, însă potenţiala tranzacţie a fost deraiată de izbucnirea războiului din Ucraina, susţine cotidianul Financial Times.
AGERPRES - mie, 18 mai 2022, 09:08
Războiul din Ucraina a deraiat o posibilă fuziune între UniCredit şi Commerzbank - Financial Times

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, la începutul lui 2022, directorul general de la UniCredit, Andrea Orcel, intenţiona să demareze discuţiile informale cu omologul său de la Commerzbank, Manfred Knof, cu privire la o posibilă combinare a HypoVereinsbank, subsidiara germană a UniCredit, cu Commerzbank.

Această tranzacţie ar fi dat naştere celui de-al doilea mare grup bancar din Germania, cu active de 785 de miliarde de euro, 1.000 de sucursale şi 48.000 de angajaţi.

Însă, înainte ca detaliile să poată fi puse la punct de cei doi directori generali, Rusia a invadat Ucraina. Îngrijorările cu privire la consecinţele economice ale războiului şi posibilele perturbări ale livrărilor de energie din Rusia au dus la scăderea semnificativă a cotaţiei acţiunilor băncilor. De la finele lunii februarie şi până în prezent, titlurile UniCredit au pierdut peste o treime din valoare în timp ce acţiunile Commerzbank au scăzut cu 26%.

Analiştii susţin de mult tip că o fuziune între UniCredit şi Commerzbank ar fi una dintre cele mai atractive combinaţii din sectorul bancar european având în vedere că există foarte puţine suprapuneri regionale între operaţiunile germane ale celor două bănci. HypoVereinsbank, pe care UniCredit a cumpărat-o în 2005, este mai profitabilă decât Commerzbank şi are o prezenţă puternică în regiunile Bavaria şi Hamburg, în timp ce Commerzbank este prezentă pe întreg teritoriul Germaniei.

O fuziune între UniCredit şi Commerzbank, un proiect pe care grupul bancar italian l-a mai analizat şi în 2019, ar fi fost prima mare tranzacţie transfrontalieră din sectorul bancar european care este unul fragmentat. Această fragmentare a pieţei bancare europene este un handicap pentru băncile de pe continent, care au pierdut teren în raport cu rivalii americani în ceea ce priveşte profitabilitatea şi cota de piaţă. Organismele europene de reglementare au îndemnat băncile să analizeze posibile fuziuni care să genereze economii de scară, însă până acum nu au avut loc mari fuziuni transfrontaliere deoarece băncile se plâng că cerinţele de capital ale UE şi diferitele regimuri de reglementare fac fuziunile mult prea costisitoare.

Te-ar mai putea interesa și
Franța naționalizează complet grupul de utilități EDF
Franța naționalizează complet grupul de utilități EDF
Guvernul francez mizează pe o naţionalizare completă a grupului de utilităţi Electricite de France SA, a anunţat miercuri premierul Franţei, Elisabeth Borne, transmite Reuters, relatează......
Interconectorul de gaze Bulgaria-Grecia va fi inaugurat vineri. România poate importa gaze din zona caspică. În teorie
Interconectorul de gaze Bulgaria-Grecia va fi inaugurat vineri. România poate importa gaze din zona caspică. În teorie
O conductă de gaze între Grecia şi Bulgaria este gata să înceapă operaţiunile vineri şi ar putea livra anual până ...
BNR: Inflația va continua să crească până la mijlocul trimestrului III
BNR: Inflația va continua să crească până la mijlocul trimestrului III
Rata anuală a inflaţiei va continua să crească până la mijlocul trimestrului III, sub impactul şocurilor pe partea ...
ANAF deschide un call-center destinat asitenței contribuabililor în domeniul financiar
ANAF deschide un call-center destinat asitenței contribuabililor în domeniul financiar
Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat miercuri că oferă îndrumare și asistență contribuabililor ...