Războiul dintre Chelu şi Dumitru blochează 30% din acţiunile Electroargeş

Autoritatea pieţei de capital, CNVM, a dispus prelungirea cu 2 săptămâni a opririi de la tranzacţionare a pachetului de peste 18,8 milioane de acţiuni ale Electroargeş Curtea de Argeş, controlată de omul de afaceri Gălăşean Cătălin Chelu. Acţiunile respective au rezultat dintr-o majorare de capital contestată în instanţă de un alt cunoscut investitor la Bursă, Tudor Dumitru.
Adrian N. Ionescu - mie, 05 sept. 2012, 11:00
Războiul dintre Chelu şi Dumitru blochează 30% din acţiunile Electroargeş

Acţiunile au fost blocate „ca măsură asiguratorie în vederea protecţiei potenţialilor cumpărători de bună credinţă, care ar intenţiona să deruleze operaţiuni cu acţiuni care fac obiectul unui litigiu, asupra căruia instanţa nu s-a ăpronunţat deficnitv“, se spune într-o informare a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) adresată Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Litigiul îi  opune, de fapt, pe omul de afaceri Tudor Dumitru, un cunoscut investitor la Bursă, care avea peste 10% din acţiunile Electroargeş (ELGS) înainte de majorarea de capital  şi pe un alt investitor, cel puţin la fel de cunoscut, Cătălin Chelu, care controlează neoficial compania.

Electroargeş Curtea de Argeş (simbol bursier ELGS) este una dintre puţinele companii de electrocasnice care au supravieţuit din secolul trecut. A raportat o creştere a afacerilor de aproape 21%, în 2011, până la 125,6 milioane de lei.

Compania şi-a dublat afacerile în ultimii trei ani mai ales  pe seama aspiratoarelor pe care le vinde în Germania sub marca nemţilor de la Kaercher.

Vânzările au crescut cu 13,5% în Semestrul 1 din 2012, până la 72,8 milioane de lei. Profitul companiei a urcat în primele şase luni cu 50%, la aproape 6,5 milioane de lei.

Electroargeș Curtea de Argeș (ELGS) a fost pusă  în bătaia puştii după desfiinţarea asociaţiei salariaţilor, PAS.

Litigiul dintre Dumitru şi Chelu este vechi de un an. În august 2011, consiliul de administraţie al Electroageş a anulat subscrierile realizate în cadrul majorării de capital de către Tudor Dumitru şi firma Vidraru SA, pe care acesta o controlează, pe motiv că plata acţiunilor s-a realizat după ora 15.00 în ultima zi.

Pe atunci Tudor Dumitru controla peste 12% din acţiunile ELGS, dar Cătălin Chelu din Galaţi, deţinea aproape 30% din companie prin intermediul firmei Portavon Galaţi.

Între timp, pentru a evita o ofertă de preluare obligatorie, Cătălin Chelu a lăsat locul în scripte unei alte firme din Galaţi, Bran Oil.

Tudor Dumitru şi Vidraru SA au contestat la tribunal majorarea de capital de la care au fost excluşi, ca şi efectele acestui fapt.

Exportul de aspiratoare şi mai ales de incubatoare de ouă în Moldova, Italia , Libia şi Spania a menţinut profitul la peste 7 milioane de lei, chiar dacă a scăzut cu 3,6%.

Gloria de altădată a electrocasnicelor româneștia găsit o nouă nişă profitabilă şi cu un un dispozitiv de absorbţie şi ventilaţie a fumului şi a gazelor arse din coşuri, din cele amplaste pe hornuri ca să mărească tirajul cu ajutorul vântului vantului intr-un aliat de nadejde in asigurarea ventilarii.

În 2010 şi 2009 Electroargeş au acordat dividende de 2,1 milioane de lei din profiturile anilor anterior, de 4,7 milioane de lei.

„Din profit noi am dat dividende acţionarilor, inclusiv actualilor şi foştilor salariaţi chiar şi în primii ani de criză. Fără falsă modestie,  noi am intuit criza care avea să vină şi am căutat noi pieţe de desfacere. Am fost din Polonia până în Maroc, pentru că bănuiam că recesiunea avea să diminueze comenzile de la clienţii tradiţionali“, a povestit Ion Gavrilă, acum director general adjunct, la insistenţele redactorului ECONOMICA.NET, pentru realizarea analizei „Salariaţii au cumpărat fabrica şi au transformat-o în poveste de succes – 3 cazuri“.

Te-ar mai putea interesa și
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri totale de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13% față de anul......
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean ...
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...