Războiul dintre Chelu şi Dumitru blochează 30% din acţiunile Electroargeş

Autoritatea pieţei de capital, CNVM, a dispus prelungirea cu 2 săptămâni a opririi de la tranzacţionare a pachetului de peste 18,8 milioane de acţiuni ale Electroargeş Curtea de Argeş, controlată de omul de afaceri Gălăşean Cătălin Chelu. Acţiunile respective au rezultat dintr-o majorare de capital contestată în instanţă de un alt cunoscut investitor la Bursă, Tudor Dumitru.
Adrian N. Ionescu - mie, 05 sept. 2012, 11:00
Războiul dintre Chelu şi Dumitru blochează 30% din acţiunile Electroargeş

Acţiunile au fost blocate „ca măsură asiguratorie în vederea protecţiei potenţialilor cumpărători de bună credinţă, care ar intenţiona să deruleze operaţiuni cu acţiuni care fac obiectul unui litigiu, asupra căruia instanţa nu s-a ăpronunţat deficnitv“, se spune într-o informare a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) adresată Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Litigiul îi  opune, de fapt, pe omul de afaceri Tudor Dumitru, un cunoscut investitor la Bursă, care avea peste 10% din acţiunile Electroargeş (ELGS) înainte de majorarea de capital  şi pe un alt investitor, cel puţin la fel de cunoscut, Cătălin Chelu, care controlează neoficial compania.

Electroargeş Curtea de Argeş (simbol bursier ELGS) este una dintre puţinele companii de electrocasnice care au supravieţuit din secolul trecut. A raportat o creştere a afacerilor de aproape 21%, în 2011, până la 125,6 milioane de lei.

Compania şi-a dublat afacerile în ultimii trei ani mai ales  pe seama aspiratoarelor pe care le vinde în Germania sub marca nemţilor de la Kaercher.

Vânzările au crescut cu 13,5% în Semestrul 1 din 2012, până la 72,8 milioane de lei. Profitul companiei a urcat în primele şase luni cu 50%, la aproape 6,5 milioane de lei.

Electroargeș Curtea de Argeș (ELGS) a fost pusă  în bătaia puştii după desfiinţarea asociaţiei salariaţilor, PAS.

Litigiul dintre Dumitru şi Chelu este vechi de un an. În august 2011, consiliul de administraţie al Electroageş a anulat subscrierile realizate în cadrul majorării de capital de către Tudor Dumitru şi firma Vidraru SA, pe care acesta o controlează, pe motiv că plata acţiunilor s-a realizat după ora 15.00 în ultima zi.

Pe atunci Tudor Dumitru controla peste 12% din acţiunile ELGS, dar Cătălin Chelu din Galaţi, deţinea aproape 30% din companie prin intermediul firmei Portavon Galaţi.

Între timp, pentru a evita o ofertă de preluare obligatorie, Cătălin Chelu a lăsat locul în scripte unei alte firme din Galaţi, Bran Oil.

Tudor Dumitru şi Vidraru SA au contestat la tribunal majorarea de capital de la care au fost excluşi, ca şi efectele acestui fapt.

Exportul de aspiratoare şi mai ales de incubatoare de ouă în Moldova, Italia , Libia şi Spania a menţinut profitul la peste 7 milioane de lei, chiar dacă a scăzut cu 3,6%.

Gloria de altădată a electrocasnicelor româneștia găsit o nouă nişă profitabilă şi cu un un dispozitiv de absorbţie şi ventilaţie a fumului şi a gazelor arse din coşuri, din cele amplaste pe hornuri ca să mărească tirajul cu ajutorul vântului vantului intr-un aliat de nadejde in asigurarea ventilarii.

În 2010 şi 2009 Electroargeş au acordat dividende de 2,1 milioane de lei din profiturile anilor anterior, de 4,7 milioane de lei.

„Din profit noi am dat dividende acţionarilor, inclusiv actualilor şi foştilor salariaţi chiar şi în primii ani de criză. Fără falsă modestie,  noi am intuit criza care avea să vină şi am căutat noi pieţe de desfacere. Am fost din Polonia până în Maroc, pentru că bănuiam că recesiunea avea să diminueze comenzile de la clienţii tradiţionali“, a povestit Ion Gavrilă, acum director general adjunct, la insistenţele redactorului ECONOMICA.NET, pentru realizarea analizei „Salariaţii au cumpărat fabrica şi au transformat-o în poveste de succes – 3 cazuri“.

Te-ar mai putea interesa și
Cîţu, reacție la decizia Standard & Poor’s: Guvernul a câştigat încrederea instituţiilor internaţionale
Cîţu, reacție la decizia Standard & Poor’s: Guvernul a câştigat încrederea instituţiilor internaţionale
Prim-ministrul Florin Cîţu a salutat sâmbătă faptul că agenţia de rating Standard & Poor's a îmbunătăţit perspectiva economiei României de la "negativ" la "stabil", adăugând că......
ANM: Rezerva de umiditate a grâului de toamnă va fi în limite optime în majoritatea zonelor de cultură
ANM: Rezerva de umiditate a grâului de toamnă va fi în limite optime în majoritatea zonelor de cultură
Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 centimetri, se va încadra în limite satisfăcătoare ...
Un ziar din Venezuela, condamnat să plătească o despăgubire de 13,4 milioane de dolari unui subordonat de-al lui Maduro
Un ziar din Venezuela, condamnat să plătească o despăgubire de 13,4 milioane de dolari unui subordonat de-al lui Maduro
Ziarul venezuelean El Nacional, care are o politica editoriala critica fata de puterea de la Caracas, a fost găsit vinovat ...
Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Mădălin Dumitru, fost director în Primăria București, la șase ani de închisoare
Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Mădălin Dumitru, fost director în Primăria București, la șase ani de închisoare
Mădălin Dumitru, fost director al Direcţiei Generale Infrastructură şi Servicii Publice (DGISP) din Primăria Capitalei, ...