1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Război între farmacişti: îşi fură clienţii cu campanii agresive de fidelizare

Cele două companii farmaceutice tranzacţionate la Bursă au înregistrat rezultate slabe pe primele trei trimestre al anului. Campaniile de reduceri de preţuri ale concurenţilor şi reducerile practicate de aceştia au furat clienţii Ropharma, iar Farmaceutica Remedia a realizat doar 90% din vânzările bugetate.

01 noi, 2012 | | ECONOMICA.net

Unele farmacii concurente celor ale Ropharma Braşov (simbol bursier RPH) „au acordat reduceri financiare de 15%“, se spune în raportul trimis de companie la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Vânzările Ropharma Braşov  au crescut cu 7%, pe primele 9 luni ale anului faţă de aceeaşi perioadă din 2011, , până la 107,3 milioane de lei, dar profitul net a scăzut de 4 ori, până la 1,5 milioane de lei, potrivit raportului.

Oficialii companiei acuză „programele agresive de fidelizare a pacienţilor de către competitori“, cărora nu le-ar fi păsat de impactul negativ al reducerilor de preţuri asupra profitabilităţii lor.

De asemeni, mai este invocată şi concentrarea distribuţiei medicamentelor oncologice prin farmaciile cu circuit închis (ale spitalelor).

Reţeaua de farmacii Catena a avut o campanie publicitare susţinută dublată de reduceri „pe card de fidelitate“. Mai nou, reţeaua Sensiblu a lansat un contraatac cu un mesaj vizibil menit să compenseze sloganele Catena.

Farmaceutica Remedia (simbol bursier RMAH) a avut vânzări nete de 168 milioane de lei (faţă de proramul pe 9 luni de 187 de milioane) şi abia a depăşit, cu 58.000 de lei, profitul brut din aceeaşi perioadă a anului trecut, înergistrând un rezultat de 5,12 milioane de lei, mai mic decât cel bugetat , de 6,9 milioane de lei.

Ropharma (RPH) şi Farmaceutica (RMAH) sunt, totuşi, spre deosebire de concurentele menţionate mai sus, reţele cu acoperire mai mică decât Catena şi Sensiblu, motiv pentru care, de pildă, RMAH a mai cumpărat câte o farmacie în Cluj Napoca, Timişoara şi Iaşi.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO