Războiul nervilor: livrările de țiței kazah din portul rus Novorosiisk de la Marea Neagră sunt din nou afectate. Kazahstanul are deja planuri de ocolire a Rusiei

Companii petroliere mari precum ExxonMobil și Chevron vor trebui să reducă din nou exporturile de petrol kazah prin Rusia din cauza echipamentelor deteriorate, a anunțat luni operatorul conductei CPC, lucru care se suprapune peste celelalte întreruperi ale aprovizionării Occidentului cu energie din Rusia, notează Reuters.
Mihai Nicuţ - lun, 22 aug. 2022, 12:39
Războiul nervilor: livrările de țiței kazah din portul rus Novorosiisk de la Marea Neagră sunt din nou afectate. Kazahstanul are deja planuri de ocolire a Rusiei

Caspian Pipeline Conbsortiul (CPC) , care livrează petrol din Kazahstan prin Rusia către piețele globale și reprezeint[ aproximativ 1% din petrolul global, a anunțat că exporturile de petrol prin două dintre cele trei puncte ale terminalului marin de la Marea Neagră (portul rus Novorosiisk) au fost suspendate, confirmând o știre Reuters de sâmbătă, arată agenția de presă.

CPC a anunțat că, în urma lucrărilor obițșnuite de mentenanță, a observat fisuri în echipamentele aflate sub apă.

Consorțiul a anunțat că încărcările sunt procesate doar de la SPM-3, în timp ce SPM-1 și SPM-2 erau scoase din funcțiune. Prin urmare, cantitățile de țiței care pot fi încărcate pe vapoare vor trebui reduse.

CPC intenționează să înlocuiască piesele de echipamente pe cele două SPM-uri afectate și caută o firmă care să execute lucrările. Consorțiul nu a specificat un calendar al lucrărilor.

CPC a redus exporturile de mai multe ori în ultimele șase luni, pe fondul tensiunilor dintre Occident și Rusia, invocâdu-se ba defecțiuni tehnice ba o decizie a unei instanțe (ulterior întoarsă de o altă decizie) de a se opri imediat livrările pe motiv că nu s-ar respecta procedurile în caz de potențiale scurgeri de petrol.

CPC are mai mulți acționari, cel mai important (24%) fiind statul rus prin Transneft, după care vin KazMunayGas, compania petrolieră națională a Kazahstanului (care deține grupul Rompetrol), și mari companii petroliere occidentale, cum ar fi Chevron, Exxon, Eni, alături de rușii de la Lukoil. Anul trecut s-au transportat 61 de milioane de tone de țiței prin conducta respectivă, până în partea estică a Mării Negre, de unde fiecare companie și-a dus, pe apă, petrolul unde are clienți.

Din terminalul CPC pleacă țiței și pentru  două rafinării din România, Petrotel și Petrobrazi. Cu ocazia ultimei întreruperi, grupul Rompetrol a anunțat că orice suspendare a activităților CPC nu va afecta aprovizionarea cu țiței a rafinăriei Petromidia. “Ponderea țițeiului de tip CPC în rețetele de obținere a produselor petroliere in cadrul rafinăriei este una scazută, comparativ cu alte tipuri de țiței utilizate în mod curent. În prezent, cea mai mare unitate de profil din România – Petromidia Năvodari funcționează la capacitate optimă, în acord cu planurile de producție aprobate pentru acest an”, a spus Rompetrol.

Kazahii își diversifica traseele

Kazahstanul intenţionează ca, începând din luna septembrie, să vândă o parte din petrolul său via cea mai mare conductă petrolieră din Azerbaidjan, ca o alternativă la oleoductul CPC pe care Rusia a ameninţat în trecut să îl închidă, au declarat mai multe surse din apropierea acestui dosar, potrivit unei relatări recente a Reuters.

Exporturile de petrol ale Kazahstanului reprezintă peste 1% din livrările mondiale, sau aproximativ 1,4 milioane de barili pe zi.

Timp de 20 de ani Kazahstanul şi-a livrat petrolul via Caspian Pipeline Consortium (CPC), una dintre cele mai mari conducte de ţiţei din lume, care aduce petrol din Kazahstan până în portul rusesc Novorossiisk de la Marea Neagră.

Însă în luna iulie a acestui an, după ce  un tribunal din usia a ameninţat să închidă oleoductul CPC (cum spuneam, decizia a fost întoarsă în final), Guvernul kazah şi firmele petroliere din străinătate au început să caute să încheie contracte pentru alte modalităţi de livrare, ca măsură preventivă. Problema este că nicio altă alternativă nu este la fel de practică precum conducta CPC, ceea ce creşte riscul unor noi volatilităţi pe pieţele energetice

O sursă a declarat atunci că grupuk KazMunayGas” este în discuţii avansate cu divizia de trading a firmei petroliere SOCAR, controlată de statul azer, pentru ca o cantitate de 1,5 milioane de barili de ţiţei kazah să fie vândută anual prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) care livrează petrol azer până în portul turcesc Ceyhan de la Marea Mediterană. Însă la un volum de aproximativ 30.000 de barili pe zi ar fi vorba de o cantitate nesemnificativă comparativ cu cele 1,4 milioane de barili pe zi care trec prin conducta CPC.

Contractul final ar urma să fie semnat la finele acestei luni iar livrările de petrol kazah prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) ar urma să înceapă în luna septembrie

În plus, începând din 2023, alte 3,5 milioane tone de petrol kazah ar urma să înceapă să fie transportate anual printr-o altă conductă azeră care ajunge până în portul georgian Supsa de la Marea Neagră, au dezvăluit alte două surse.

În acest fel, volumul combinat al livrărilor de petrol kazah prin cele două rute alternative ar ajunge la peste 100.000 de barili pe zi, sau 8% din livrările obişnuite prin conducta CPC.

Prin noua rută BTC, Kazahstanul va trebui să se bazeze pe o flotă de mici tancuri petroliere pentru a-şi transporta petrolul peste Marea Caspică, până la Baku din portul kazah Aktau, care are deja capacităţi de rezervă limitate, au precizat sursele.

În paralel, compania petrolieră Tengizchevroil (TCO), o firmă mixtă deţinută de Chevron, ExxonMobil, LUKoil şi KazMunayGas, a început să negocieze separat propriile sale rute alternative de livrare de petrol via conducte şi calea ferată, au precizat sursele. Conducta BTC ar putea fi o opţiune şi pentru Tengizchevroil dar dacă se va ajunge la un acord ar fi nevoie de şase luni pentru ca livrările să demareze.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând Beijingul de practici ''discriminatorii'' faţă de produsele europene, pe......
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu i-a transmis miercuri un avertisment public constructorului Podului de la Brăila, ...
Salariu minim garantat pentru mii de angajați din bănci. Una dintre federațiile sindicatelor anunță că a semnat cu mai multe nume mari din sector
Salariu minim garantat pentru mii de angajați din bănci. Una dintre federațiile sindicatelor anunță că a semnat cu ...
Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci din România a semnat contractul colectiv de muncă de la nivelul sectorului ...