Războiul şi foametea ameninţă să cuprindă întregul Sudan – avertisment ONU

Războiul şi foametea ameninţă să cuprindă întregul Sudan, unde sute de mii de copii subnutriţi riscă să moară, a avertizat ONU într-un comunicat transmis vineri, potrivit AFP.
AGERPRES - vin, 25 aug. 2023, 13:12
Războiul şi foametea ameninţă să cuprindă întregul Sudan - avertisment ONU

Ţara este afectată de lupte grele între armată şi paramilitari începând cu 15 aprilie. Acest război „alimentează o urgenţă umanitară de proporţii epice”, avertizează coordonatorul ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths.

„Acest conflict în creştere – precum şi foametea, bolile şi strămutările de populaţie pe care le produce – ameninţă acum să cuprindă întreaga ţară”, a adăugat el.

Războiul a făcut aproape 5.000 de morţi, conform ONG-ului ACLED. Dar bilanţul real ar fi mai mare, deoarece multe zone ale ţării sunt complet izolate de lume şi ambele părţi refuză să-şi dezvăluie pierderile.

În patru luni, peste 4,6 milioane de persoane au fost forţate să fugă.

„Cu cât luptele continuă mai mult, cu atât impactul lor este mai devastator. În unele locuri, deja nu mai există hrană. Sute de mii de copii sunt grav subnutriţi şi riscă să moară dacă nu sunt trataţi”, a avertizat Griffiths.

Înaltul oficial al ONU subliniază că luptele intense care au făcut ravagii în capitala Khartoum şi Darfur de la jumătatea lunii aprilie s-au răspândit în Kordofan.

„În Kadugli, capitala Kordofanului de Sud, proviziile alimentare au fost complet epuizate, în contextul în care ciocnirile şi blocajele rutiere îi împiedică pe lucrătorii umanitari să ajungă la oamenii înfometaţi”, a spus el, în timp ce în al-Foula, capitala Kordofanului de Vest, birourile umanitare au fost devastate şi proviziile jefuite.

El a mai spus că este „foarte îngrijorat pentru siguranţa civililor din statul Al Jazirah, deoarece conflictul se apropie de grânarul Sudanului”.

Bolile (rujeolă, malarie, febra dengue) se răspândesc în întreaga ţară, iar majoritatea oamenilor nu au acces la tratament medical. „Conflictul a decimat sectorul sănătăţii, majoritatea spitalelor fiind scoase din funcţiune”, a spus Griffiths.

Aproape un milion de persoane au fugit în ţările vecine, punând în dificultate comunităţile-gazdă. „Un conflict prelungit în Sudan ar putea împinge întreaga regiune într-o catastrofă umanitară”, a adăugat el.

„Este timpul ca toţi cei implicaţi în acest conflict să pună poporul sudanez înaintea căutării puterii sau a resurselor”, a declarat reprezentantul ONU.

Te-ar mai putea interesa și
NN România a plătit 25 de milioane de euro către clienții ING Bank România în ultimii 10 ani, în baza parteneriatului de bancassurance încheiat între cele două entități pentru un milion de clienți
NN România a plătit 25 de milioane de euro către clienții ING Bank România în ultimii 10 ani, în baza parteneriatului ...
NN România și ING Bank România au susținut peste un milion de clienți să beneficieze de protecție financiară prin soluțiile dezvoltate ca parte a parteneriatului strategic început în urmă......
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul românesc de tehnologie theCoRD, care a lansat prima soluție AI de team coaching din lume, anunță extinderea ...
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion de euro în 15 magazine Good2Go
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion ...
Offshore-ul cipriot Starlock Limited, care deține și Olimpian Park Oradea și Suceava, vrea să investească anul acesta ...
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul de ultimă generație, GIA, conceput pentru a îmbunătăți experiența clienților și ...