Razie de proporţii a poliţiei germane în mai multe abatoare

Autorităţile suspectează de multă vreme că în abatoarele germane este practicată, în masă, munca la negru. În acest context, nu de puţine ori s-a vorbit despre "sclavie salarială" şi "condiţii chinezeşti de lucru".
Economica.net - lun, 24 iun. 2013, 20:35
Razie de proporţii a poliţiei germane în mai multe abatoare

Luni, un procuror din Düsseldorf a declarat că autorităţile anchetează momentan 22 de persoane şi o reţea formată din mai multe zeci de firme. Încă din luna mai, 450 de poliţişti, angajaţi ai gărzii financiare şi poliţiei de frontieră au efectuat, în 90 de locuri diferite, percheziţii ale unor birouri şi locuinţe. Anchetatorii suspectează faptul că, prin angajarea la negru de muncitori români şi polonezi, firmele respective ar fi prejudiciat statul cu mai multe milioane de euro, reprezentând neplata impozitelor şi asigurărilor sociale.

O razie asemănătoare a avut loc şi acum 7 ani. În urma acţiunilor de la acea vreme, un angajator german a fost condamnat în 2010 la cinci ani şi jumătate de închisoare. Documentele relevante pentru respectivul caz, strânse de anchetatori, au umplut o întreagă sală de sport.

Iniţial, actuala anchetă a fost condusă de către Procuratura din Duisburg, însă din cauza amploarei cazului, cazul a fost redirecţionat către autorităţile competente din Düsseldorf. Zeci de abatoare ar fi fost „aprovizionate”, prin intermediul unor persoane specializate în domeniu, cu forţă de muncă ieftină.

În multe cazuri, numărul foarte mare de muncitori închiriaţi a decimat personalul respectivelor abatoare. Ziarul „Süddeutsche Zeitung” aduce aminte că Germania a ajuns să fie criticată la nivel internaţional tocmai din pricina „condiţiilor chinezeşti de lucru” din industria de procesare a cărnii din Republica Federală.

Guvernul belgian a depus o plângere la Comisia European, acuzând Germania de politici de dumping şi concurenţă neloială. Autorităţile belgiene arată că această „concurenţă a mâinii de lucru ieftine a dus în sapă de lemn şi procesatorii de carne din Belgia şi favorizează apariţia unui turism de măcelari”.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...