RBL: Este binevenită incriminarea penală a reţinerii la sursă a contribuţiilor fără plata lor la buget

Măsura incriminării penale a reţinerii la sursă a contribuţiilor fără plata acestora mai departe la bugetul de stat este binevenită, potrivit unui comunicat remis marţi de Romanian Business Leaders (RBL).
AGERPRES - mar, 21 dec. 2021, 11:59
RBL: Este binevenită incriminarea penală a reţinerii la sursă a contribuţiilor fără plata lor la buget

Organizaţia patronală susţine că România trebuie să impună măsuri de creştere a gradului de colectare a taxelor şi contribuţiilor la bugetul de stat, în paralel cu începerea procesului de digitalizare şi modernizare a ANAF.

„În acest sens, măsura adoptată recent prin Ordonanţa de Urgenţă 130/2021, denumită în presă ‘trenuleţ’, de incriminare penală a reţinerii la sursă a contribuţiilor fără plata acestora mai departe la bugetul de stat este binevenită. Considerăm că evaziunea fiscală este unul din cele mai grave fenomene de infracţiune economică cu care se confruntă România şi care împiedică susţinerea unui mediu economic corect, a unei competiţii oneste şi a unei economii sustenabile”, se menţionează în comunicatul RBL.

Romanian Business Leaders consideră că Guvernul nu ar trebui să majoreze taxele înainte de a îmbunătăţi colectarea impozitelor din domeniile predispuse evaziunii.

„Măsurile care să contribuie la creşterea colectării taxelor şi contribuţiilor trebuie să vizeze în continuare reducerea decalajului la colectarea TVA, situat la cel mai ridicat nivel din Europa, iar îmbunătăţirea colectării impozitelor actuale în domeniile economice predispuse evaziunii ar trebui realizată înainte de adoptarea oricăror măsuri de creştere a fiscalităţii, aşa încât contribuabilii corecţi să nu plătească pentru inabilitatea statului de a-i sancţiona pe cei incorecţi”, se precizează în comunicat.

Totodată, Romanian Business Leaders consideră esenţială începerea urgentă a procesului de digitalizare şi modernizare a ANAF, precum şi profesionalizarea interacţiunii instituţiei cu contribuabilii mici şi mari.

De asemenea, România are nevoie de implementarea cloud-ului guvernamental, creşterea competenţelor digitale din administraţie şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor administrative în raport cu cetăţenii, consideră RBL.

Preşedintele Romanian Business Leaders, Dragoş Petrescu, a subliniat că, pe de o parte, contribuabilii trebuie să-şi plătească obligaţiile fiscale, şi, pe de altă parte, statul trebuie să lucreze pentru îmbunătăţirea vieţii contribuabililor.

„Trebuie să trecem de la paradigma în care suntem azi, în care contribuabilii lucrează pentru ca statului să îi meargă bine, la aceea în care statul lucrează pentru ca viaţa contribuabililor să fie de calitate. În acelaşi timp şi noi avem datoria de a ne achita obligaţiile fiscale. Fără un comportament corect de ambele părţi, România nu va progresa”, a apreciat preşedintele RBL.

Romanian Business Leaders este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi non-profit care oferă o platformă de acţiune şi de implicare socială pentru peste 1.000 de antreprenori şi directori din mediul de afaceri.

Prin activităţile derulate, RBL a implicat, până în prezent, peste 100.000 de români – antreprenori aspiranţi, liceeni, antreprenori la început de drum sau cu experienţă, români din diaspora sau din mediul rural, traineri, vorbitori şi lideri din educaţie.

RBL este membru fondator al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), o iniţiativă privată care oferă o bază coerentă pentru consultare cu Guvernul şi cu alte instituţii publice pe teme care au impact asupra climatului economic şi de afaceri din România.

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul 3 în topul celor mai mari exportatori de miere din UE, în 2023
România, pe locul 3 în topul celor mai mari exportatori de miere din UE, în 2023
Statele membre ale Uniunii Europene au importat anul trecut din ţările situate în afara blocului comunitar 163.700 tone de miere naturală, în valoare de 359,3 milioane de euro. În contrast, în......
Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în două săptămâni şi adoptată prin HG până la final de iunie – Burduja
Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în două săptămâni şi adoptată prin HG până ...
Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în două săptămâni, urmând să fie aprobată prin ...
Termenul limită pentru depunerea situaţiilor financiare. Ce trebuie să ştii – analiză PwC România
Termenul limită pentru depunerea situaţiilor financiare. Ce trebuie să ştii – analiză PwC România
Ultima zi de depunere, fără a risca amenzi, a situaţiilor financiare ale anului 2023 pentru firmele care au exerciţiul ...
Autostrada Unirii A8: UMB va intra cu utilaje pe lotul Leghin – Tg Neamț cel târziu la toamnă – Asociația HaiCăSePoate
Autostrada Unirii A8: UMB va intra cu utilaje pe lotul Leghin – Tg Neamț cel târziu la toamnă – Asociația ...
UMB va începe lucrările la secțiunea 3 Leghin - Tg Neamț a A8 Tg Mureș - Tg Neamț cel târziu în această toamnă, ...