RBS va finaliza în luna septembrie transferul clienţilor de retail către UniCredit

RBS România va începe transferul propriu-zis al protofoliului de retail către UniCredit Ţiriac Bank la începutul lunii august, proces care va fi încheiat o lună mai târziu.
Economica.net - joi, 06 iun. 2013, 12:20
RBS va finaliza în luna septembrie transferul clienţilor de retail către UniCredit

UniCredit Ţiriac Bank şi UniCredit Consumer Financing au semnat, la finalul lunii aprilie, un contract de achiziţie a portofoliului de retail al RBS România, care cuprinde active de 315 milioane euro şi pasive de 230 milioane euro, tranzacţia incluzând şi portofoliul de tip private banking.

„La începutul lunii august vom face primul pas pentru finalizarea procesului de transfer al clienţilor către UniCredit şi îl vom încheia la începutul lunii septembrie. Până atunci ne continuăm activitatea, informăm clienţii, le explicăm ce se va întâmpla, iar de la începutul lunii august vor fi oficial clienţii UniCredit”, a declarat joi preşedintele RBS România, Henk Paardekooper, după o conferinţă de presă.

El a arătat că feedback-ul primit de la clienţi este unul pozitiv, întrucât aceştia au fost informaţi pe parcursul ultimului an de intenţia băncii de a vinde portofoliul de retail.

„Vestea bună pentru clienţi este că UniCredit este o bancă bună şi care vrea să investească în creşterea portofoliului de retail, în extinderea pe acest segment”, a spus Paardekooper.

Preşedintele a recunoscut însă că există şi clienţi care nu doresc transferul la UniCredit, fără să prezinte numărul acestora, menţionând că este vorba doar de câteva excepţii.

UniCredit va prelua doar portofoliul sănătos de retail, fără credite neperformante, ca parte a înţelegerii dintre cele două bănci.

„Bineînţeles că mereu vei avea credite la care clienţii nu mai vor să plătească, însă nimeni nu vrea să aibă aceste credite, deci nu sunt incluse în pachetul către UniCredit. Împrumuturile neperformante reprezintă o parte foarte mică din portofoliul de credite, pentru care banca va căuta o soluţie”, a mai spus preşedintele RBS.

RBS şi UniCredit aşteaptă încă aprobarea BNR pentru tranzacţie, Paardekooper arătându-se foarte optimist în acest sens.

Totodată, cele două părţi au agreat în aprilie şi transferul angajaţilor RBS Romania care lucrau pe zona de retail şi private banking.

„Angajaţii sunt foarte fericiţi să meargă la UniCredit, este o oportunitate bună pentru ei în condiţiile în care, aşa cum am spus, banca investeşte în zona de retail şi doreşte să se dezvolte pe acest segment”, a precizat Paardekooper.

În ceea ce priveşte activitatea RBS în continuare, preşedintele a afirmat că banca va rămâne în România, concentrându-se pe business-ul dedicat companiilor naţionale şi internaţionale. Banca urmăreşte extinderea portofoliul de clienţi, să se axeze pe o creştere organică, nefiind interesată să cumpere clienţi de la alte bănci, dar nici să vândă propriul portofoliul de clienţi corporate, chiar dacă ar apărea oferte tentante.

RBS România face parte din zona de activităţi non-core (din afara nucleului de afaceri esenţiale) ale grupului britanic, însă includerea în core business-ul Royal Bank of Scotland ar putea fi analizată după finalizarea vânzării portofoliului de retail.

„RBS a ieşit din business-ul de retail peste tot unde este prezentă, cu excepţia Marii Britanii şi SUA. În ultimii doi-trei ani afacerile de retail au fost vândute în multe ţări, România figurând printre ultimile ţări. Chiar dacă suntem încă în zona de non-core, ne-am restructurat complet şi operăm, la fel ca alte ţări, ca şi cum am fi parte a core-ului”, a menţionat preşedintele RBS România.

Banca va finaliza până în luna septembrie procesul de transformare în sucursală a grupului pe plan local, ca parte a strategiei anunţate cu un an în urmă, ieşind astfel de sub umbrela BNR.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...