RCA: Brokerii spun că modificările sunt cerute de câteva societăţi de asigurări interesate să acapareze piaţa

Modificarea normei privind asigurarea obligatorie a autovehiculelor (RCA), care prevede trecerea comisionului pe poliţă, obligativitatea de plată în contul asigurătorului şi limitarea la 10% a comisionului, este cerută de câteva societăţi de asigurări interesate să acapareze piaţa, a afirmat, marţi, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România /UNSICAR/, Bogdan Andriescu.
Economica.net - mar, 09 sept. 2014, 11:33
RCA: Brokerii spun că modificările sunt cerute de câteva societăţi de asigurări interesate să acapareze piaţa

Acesta a explicat că asigurătorii nu au luat în considerare consecinţele modificării normei pentru clienţi şi că aceştia speră să acapareze piaţa deţinută de brokeri, care este de aproximativ 55%.

‘Din estimările făcute de UNSICAR, noi credem că 25.000 de oameni vor rămâne fără locuri de muncă. Din câte am înţeles, ASF nu are făcută o previzionare pentru o astfel de normă, dar, din punctul de vedere al pieţei de brokeraj, lucrurile vor dezastruoase. Riscul din punctul nostru de vedere cel mai mare este faptul că gradul de acoperire sau de cuprindere în asigurare pe poliţa RCA va scădea dramatic. În momentul acesta, noi suntem la 80% grad de cuprindere în asigurare, adică din 10 maşini doar 8 sunt asigurate, iar estimările noastre sunt că va scădea sub 70%, iar asta înseamnă că vom încălca înţelegerile care le avem cu comunitatea europeană şi cu Biroul de Carte Verde’, a explicat Viorel Vasile, director general al Safety Broker şi membru al UNSICAR.

Potrivit acestuia, asigurătorii au renunţat cu bună ştiinţă la reţeaua de vânzări. 55% din vânzările din piaţă sunt acoperite de brokeri, deoarece costul vânzării prin intermediul acestora este la 19%, faţă de 26% prin reţea proprie.

‘Deci, asigurătorii au renunţat la reţeaua proprie şi au trecut la vânzarea prin brokeri, fiind mai profitabilă. Iar când brokerii vor fi afectaţi, oraşele sub 100.000 de locuitori, unde deja asigurătorii nu mai au sedii şi nu mai au birouri, vor rămâne fără puncte de vânzare şi oamenii nu vor mai avea de unde să îşi cumpere poliţe de asigurare. Mediul online nu este atât de dezvoltat, mai ales în zona rurală’, a explicat Viorel Vasile.

Companiile de asigurări care emit poliţe de răspundere civilă auto /RCA/ vor fi obligate să menţioneze pe poliţele RCA comisionul de intermediere, iar acesta nu trebuie să depăşească 10% din valoarea primelor de asigurare încasate, potrivit unui proiect de normă al Autorităţii de Supraveghere Financiară /ASF/ pentru modificarea şi completarea normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule.

Comisionul de intermediere va fi menţionat pe poliţa de asigurare RCA atât în valoare absolută, cât şi ca procent aplicat primei de asigurare menţionate pe poliţă, fiind inclus ca valoare în prima de asigurare totală.

”Nivelul maxim al comisionului acordat de asigurători pentru contractarea asigurării RCA nu va depăşi 10% din valoarea primelor de asigurare încasate. Asigurătorii RCA au obligaţia să prevadă în orice contract de intermediere obligaţia intermediarului de a încasa prima de asigurare aferentă poliţelor RCA integral în contul asiguratorului sau, în cazul plăţilor în numerar, de a vira prima de asigurare încasată integral în contul asigurătorului, cel târziu în ziua următoare datei încasării”, precizează proiectul de normă.

De asemenea, asigurătorii RCA vor trebui să deţină pentru activitatea de asigurări generale un grad de solvabilitate, determinat ca raport între marja de solvabilitate disponibilă şi marja de solvabilitate minimă, de cel puţin 1,3.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...