RCS&RDS a fost amendată de CNA cu 10.000 de lei. Vezi motivul

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat RCS&RDS cu 10.000 de lei, pentru că retransmite în continuare postul RTL Klub din Ungaria, fără acordul societăţii care deţine acest canal.
Economica.net - joi, 10 mai 2012, 13:28
RCS&RDS a fost amendată de CNA cu 10.000 de lei. Vezi motivul

Membrii CNA au discutat în şedinţa de joi informările Serviciului Inspecţie cu privire la retransmisia în reţelele RCS&RDS a programelor regionale şi locale şi adresa nr.7145/08.05.2012, de la societatea Magyar RTL Televizio Zrt. din Budapesta, privind retransmisia postului RTL Klub de către RCS&RDS, care nu are acordul în acest sens al societăţii maghiare.

Compania ungară a sesizat CNA, din 20 martie, că RCS&RDS difuzează postul RTL Klub fără a avea acordul titularilor, care a expirat pe 1 iulie 2011, iar CNA a cerut operatorului să îşi modifice avizul de retransmisie şi să scoată acest canal din grila sa, ceea ce nu s-a întâmplat.

În urmă cu două săptămâni, Serviciul Inspecţie al CNA a constat că RCS&RDS nu difuza, nici în analogic, nici în digital, programe regionale în Deva, Oradea, Alba-Iulia, Sibiu, Reşiţa şi Piteşti, situaţie care nu s-a schimbat între timp.

CNA a sancţionat RCS&RDS, pe 29 martie, cu amendă de 50.000 de lei pentru scoaterea din grilă a mai multor televiziuni obligatorii la retransmisie, potrivit principiului „must caryy”, precum şi pentru că nu a solicitat CNA modificarea avizului de retransmisie pentru scoaterea din grilă a postului RTL Klub, difuzat în continuare.

Potrivit articolului 74 din Legea audiovizualului, „retransmisia de servicii de programe de către distribuitorii de servicii se va face numai pe baza avizului eliberat de Consiliu”, iar „pentru obţinerea avizului distribuitorii au obligaţia de a comunica Consiliului structura ofertei de servicii de programe retransmise”.

În şedinţa de joi, preşedintele CNA, Răsvan Popescu, a spus că ar trebui luată o măsură de sancţionare pentru că „durează deja de mult”, iar posturile regionale scoase din grilă nu sunt retransmise nici în sistem analogic.

Potrivit articolului 82 din Legea audiovizualului, care reglementează principiul „must carry”, „distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligaţia, la nivel regional şi local, să includă în oferta lor cel puţin două programe regionale şi două programe locale, acolo unde acestea există; criteriul de departajare va fi ordinea descrescătoare a audienţei.televiziunile pe care operatorii de cablu trebuie să le retransmită obligatoriu în grilele lor”.

Pe de altă parte, pentru difuzarea în digital, televiziunile regionale şi locale sunt cele care trebuie să pună la dispoziţia operatorilor de telecomunicaţii (distribuitorii) echipamentele necesare.

Membrii CNA prezenţi, joi, la şedinţă au fost: Răsvan Popescu (preşedinte), Ioan Onisei (vicepreşedinte), Mihai Mălaimare, Narcisa Iorga, Gelu Trandafir, Valentin Jucan, Christian Mititelu şi Mircea Valeriu Deacă, asigurându-se astfel cvorumul (fiind necesară prezenţa a opt membri), însă cel din urmă nu a avut drept de vot, aflându-se momentan în incompatibilitate.

Christian Mititelu a propus sancţionarea RCS&RDS cu o nouă amendă de 50.000 de lei, propunere care a întrunit numai cinci voturi „pentru” (fiind necesare cel puţin şase pentru adoptarea unei măsuri, n.r).

Au mai fost propuse amenzi de 25.000 de lei (Ioan Onisei), 40.000 de lei (Răsvan Popescu), 30.000 de lei şi 35.000 de lei, niciuna dintre propuneri neîntrunind numărul suficient de voturi pentru a fi adoptată.

Narcisa Iorga, care nu a votat la niciuna dintre propuneri, a spus: „E vorba de preocuparea CNA pentru anumite chestiuni, de-asta nu votez”.

Răsvan Popescu a întrebat-o dacă ar fi de acord cu o sancţiune separată pentru cazul RTL Klub, Iorga răspunzând afirmativ şi propunând amendarea RCS&RDS cu 10.000 de lei, măsură care a fost adoptată cu şase voturi „pentru”.

Situaţia privind scoaterea din grila analogică şi din cea digitală a unor posturi regionale în regim „must carry” de către RCS&RDS urmează să fie analizată într-o şedinţă viitoare.

De asemenea, va fi analizat cazul UPC, care nu mai difuzează, nici în analogic, nici în digital, două posturi regionale în Alba-Iulia, potrivit Serviciului Inspecţie al CNA.

Te-ar mai putea interesa și
Cât câştigă un influencer: Cezara Cristescu a avut afaceri nete de aproape 170.000 de lei, de peste 4 ori mai mari decât în 2021, şi marjă de profit de peste 74%
Cât câştigă un influencer: Cezara Cristescu a avut afaceri nete de aproape 170.000 de lei, de peste 4 ori mai mari decât ...
Cezara Cristescu, creator digital urmărit de peste 555.000 de oameni pe TikTok, a realizat afaceri nete de peste 169.000 de lei în 2022 cu firma pe care o deţine, de peste patru ori mai mari......
Italia intenţionează să vândă active de 21 miliarde de euro, pentru a sprijini finanţele publice
Italia intenţionează să vândă active de 21 miliarde de euro, pentru a sprijini finanţele publice
Guvernul Italiei vrea să obţină cel puţin 1% din PIB, sau aproximativ 21 miliarde de euro, în urma unor vânzări de ...
UPDATE. Turcia: Explozie puternică la Ankara, în apropierea Parlamentului. Autoritățile reclamă un atac terorist
UPDATE. Turcia: Explozie puternică la Ankara, în apropierea Parlamentului. Autoritățile reclamă un atac terorist
O explozie puternică s-a produs duminică dimineaţa în centrul capitalei Ankara, în apropiere de Parlamentul turc care ...
Report de peste 2,72 milioane de euro este în joc, duminică, la Joker
Report de peste 2,72 milioane de euro este în joc, duminică, la Joker
Reportul la Joker la categoria I, pentru extragerea de duminică, depăşeşte 13,56 milioane de lei (peste 2,72 milioane ...