UPDATE RCS & RDS pregăteşte vânzarea unui pachet de până la 25% din acţiuni pe bursa de la Bucureşti – presă

RCS & RDS pregăteşte listarea unui pachet de până la 25% din acţiuni pe bursa de la Bucureşti, mişcare ce va permite exitul acţionarilor străini minoritari, potrivit informaţiilor disponibile pentru jurnalul de tranzacţii MIRSANU.RO.
Economica.net - joi, 14 apr. 2016, 04:57
UPDATE RCS & RDS pregăteşte vânzarea unui pachet de până la 25% din acţiuni pe bursa de la Bucureşti - presă

Mandatul pentru această tranzacție a fost atribuit recent unui consorțiu de intermediere format de băncile de investiții Citibank și Deutsche Bank, firma de brokeraj Wood, Raiffeisen și BRD.

Vânzarea pachetului minoritar de acţiuni RCS & RDS ar putea ajunge în jurul a 400 – 500 mil. Euro, potrivit unor estimări făcute de surse din piață, iar tranzacția ar putea avea loc în a doua parte a acestui an, informează publicaţia MIRSANU.RO.

RCS & RDS este liderul pieţei de cablu TV din România şi unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de internet broadband. Compania are şi operaţiuni de telefonie fixă şi este al patrulea jucător pe piaţa telefoniei mobile.

Compania a derulat cu succes, în 2013, o emisiune de obligaţiuni de 450 milioane de dolari pe pieţele internaţionale, cu maturitatea în 2020.

Potrivit prospectului emisiunii de obligaţiuni, RCS & RDS avea la acea dată o cotă de peste 60% pe piaţa de cablu TV din România.

RCS & RDS a mai cochetat cu listarea la bursă în 2007, când a vrut să emită GDR-uri (certificate globale de depozit reprezentând pachete de acţiuni) pe bursa de la Londra. Compania s-a răzgândit atunci, optând să-şi finanţeze extinderea printr-un credit bancar de jumătate de miliard de dolari.

Grupul are o cifră de afaceri anuală de 2,31 miliarde lei, potrivit celor mai recente rezultate financiare disponibile, pe anul 2014. Afacerile RCS & RDS au crescut atunci cu 10%, de la 2,1 miliarde lei în 2013. Compania a raportat pentru 2014 o pierdere netă de 71 milioane lei, faţă de un rezultat negativ de 13,78 milioane de lei în anul anterior. RCS & RDS a avut în 2014 un număr mediu de peste 10.000 de angajaţi, faţă de aproape 9.400 în 2013.

Acţionarii companiei sunt Cable Communications Systems NV, înregistrată în Olanda, cu 87,099% din acţiuni. Omul de afaceri Zoltan Teszari are o participaţie directă de 1,847% din acţiunile RCS & RDS, potrivit celor mai recente date.

În acţionariatul Cable Communications Systems NV, apare cu 57,87%, firma RCS Management SA, unde Zoltan Teszari deţine direct 58,91% din acţiuni, potrivit celor mai recente informaţii disponibile, care datează din anul 2013. Un alt acţionar semnificativ al companiei-mamă a RCS & RDS este Carpathia Cable Investment Limited, cu 19,67%, controlată de omul de afaceri Quasha Wayne Grant, cu 66,7% din părţile sociale, şi, cu 33,3%, fondul de investiţii Eton Park din New York, fondat în 2004 de Eric Mindich, fost partener la Goldman Sachs, una dintre cele mai influente bănci de investiţii din lume.

Te-ar mai putea interesa și
Prețul bumbacului a atins marți un nivel record în ultimii zece ani. E foarte posibilă o nouă scumpire a hainelor
Prețul bumbacului a atins marți un nivel record în ultimii zece ani. E foarte posibilă o nouă scumpire a hainelor
Cotaţiile futures la bumbac au trecut marţi peste pragul de un dolar pentru o livră prima dată în ultimii zece ani, în contextul în care vremea nefavorabilă şi problemele din industria de......
Moțiunea de cenzură depusă de PSD va fi citită joi și votată marțea viitoare
Moțiunea de cenzură depusă de PSD va fi citită joi și votată marțea viitoare
Prima moţiune de cenzură depusă în Parlament care va fi dezbătută şi votată va fi cea iniţiată de Partidul Social ...
LEGO a înregistrat un profit operațional de un miliard de euro în primele șase luni din 2021, în creștere cu 104%
LEGO a înregistrat un profit operațional de un miliard de euro în primele șase luni din 2021, în creștere cu 104%
Grupul danez LEGO și-a făcut publice astăzi rezultatele financiare și operaționale pentru primele șase luni ale anului, ...
Relații tensionate între Budapesta și Kiev, după ce Ungaria a încheiat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Relații tensionate între Budapesta și Kiev, după ce Ungaria a încheiat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ministerul ucrainean de Externe l-a convocat marţi pe ambasadorul Ungariei la Kiev, Istvan Iidyarto, pentru a-şi exprima ...