RCS&RDS intră în afaceri cu energie solară

Compania lui Zoltan Teszari a cumpărat două firme din Brăila care dezvoltă parcuri solare. Este pentru prima dată când compania de cablu intră pe o altă piaţă decât cea a serviciilor telecom
Florin Cojocaru - mar, 22 ian. 2013, 22:09
RCS&RDS intră în afaceri cu energie solară

Grupul RCS&RDS, lider pe piaţa serviciilor de televiziune şi internet, a cumpărat, în noiembrie 2012, două firme brăilene de ţinute de un investitor local care au în diverse faze de execuţie patru proiecte solare care cumulează 13,7 MW. Cum investiţia necesară pentru instalarea a 1 MW solar este de circa 1,4 milioane de euro se poate estima valoarea parcurilor fotovoltaice la circa 19 milioane de euro. Este pentru prima dată când grupul controlar de milionarul Zoltan Teszari abordează o altă piaţă decât cea a serviciilor telecom.

Cele două companii în care RCS&RDS a devenit acţionarul majoritar sunt Energyall Distribution SRL şi Energiafoto SRL, ambele fondate de George Dănuţ Vintilă şi Dan-Mihai Gheorghiţă. Vintilă este un investitor cu experienţă în domeniul energetic, el mai fiind acţionar şi la firma Sevene

Ambele firme şi-au schimbat deja sediul social din Brăila în Bucureşti, la adresa unde se află sediul central RCS&RDS.

RCS&RDS, care a avut anul trecut afaceri de 479 mil. euro doar pe piaţa din România, a ajuns liderul pieţei locale de internet fix şi servicii TV inclusiv printr-o serie agresivă de achiziţii a jucătorilor mai mici. Patronul Zoltan Teszari este unul dintre cei mai bogaţi români cu o avere estimată la 750-800 de milioane de euro.

Compania lui Teszari nu este singurul nume mare care îşi face intrarea pe piaţa centralelor solare. Mai multe nume mari din intern şi internaţional au planuri pentru piaţa locală. Spre exemplu, gigantul Samsung şi-a declarat deja intenţia de a investi în parcuri solare, în Giurgiu.

Ambasadorul pentru energie în Ministerul coreean pentru Afaceri Externe şi Comerţ, Park Robyug, spunea că vor să construiască două proiecte cu o capacitate instalată de 45 MW. De asemenea, unul dintre cele mai importante proiecte pe solar, având o capacitate de 8,75 MW, a fost deja lansat de compania RaRa Parc din Braşov. Chiar şi cel mai mare producător local de energie, Hidroelectrica, aflată în insolvenţă, este interesată de energia solară, fiind deja comandate mai multe studii de fezabilitate în acest sens.

Zonele de interes punctate pe hărţile care reflectă indicele de radiaţie solară indică sudul şi sud-estul ţării ca fiind cele mai recomandate pentru astfel de investiţii din punct de vedere geografic.

România este în mijlocul unui boom investiţional în proiecte de energie regenerabilă. Până acum s-au investit miliarde de euro în centrale eoliene cu o putere cumulată de 2.000 de MW. Banii se mută, însă, uşor către centralele solare pentru că sistemul de subvenţionare este de două ori mai generos decât la eoliene.

Acum, la un MWh obţinut din surse bazate pe electricitatea generată de radiaţiile solare se obţin 6 certificate verzi. Însă, potrivit legislaţiei care promovează energia din surse regenerabile, numărul certificatelor verzi acordate producătorilor poate fi modificat în 2015, cu excepţia sectorului fotovoltaic, unde numărul certificatelor poate fi redus începând cu ianuarie 2014, potrivit oficialilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

O centrală eoliană primeşte de la stat 2 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în sistem iar preţul unui certificat pe piaţa liberă fluctuează între 28 de euro şi 57 de euro.

Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toată populaţia României sprijină producţia de energie verde.

Te-ar mai putea interesa și
Recensământul populației și locuințelor se amână în 2022 din cauza pandemiei; noile termene anunţate de guvern
Recensământul populației și locuințelor se amână în 2022 din cauza pandemiei; noile termene anunţate de guvern
Guvernul a lansat în dezbatere publică un proiect de oug care stabileşte calendarul actualizat de pregătire şi realizare a recensământului populației și locuințelor în 2022. Potrivit......
BMW Motorrad, divizia de motociclete a grupului bavarez, se extinde în România
BMW Motorrad, divizia de motociclete a grupului bavarez, se extinde în România
Rețeaua de parteneri BMW Motorrad continua dezvoltarea în România. După ce Moto Hub București a anunțat extinderea ...
Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia este incompatibil cu reglementările europene – Greenpeace
Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia este incompatibil cu reglementările europene – Greenpeace
Greenpeace a transmis oficial comentariile sale pentru planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia (CEO) în ...
Valeriu Gheorghiţă: Avem în vedere vaccinarea în spitalele non-COVID
Valeriu Gheorghiţă: Avem în vedere vaccinarea în spitalele non-COVID
Preşedintele Comitetului de coordonare a campaniei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, dr. Valeriu Gheorghiţă, a anunţat ...