RCS&RDS se extinde agresiv pe piaţa de energie, dar strânge datorii la sârma de curent a statului

28 07. 2016
rcs_rds_53151500_32983900

RCS&RDS are datorii de 2,6 milioane de lei la Transelectrica, în contul tarifului de transport al energiei electrice care trebuia achitat, dar care nu a fost plătit la timp. Potrivit datelor oficiale ale Transelectrica, RCS&RDS SA figurează cu o datorie de 2.601.255 de lei în dreptul rubricii „clienţi restanţi-de recuperat comercial”. Suma reprezintă valoarea neîncasată la data de 19 iulie 2016. Cu această sumă, RCS &RDS este pe locul trei în clasamentul restanţierilor la tariful de transport la acest capitol, după Transenergo Com (cu o creanţă de 7,6 milioane de lei) şi Complexul Energetic Oltenia (2,82 milioane de lei).

RCS&RDS este, din 2013, furnizor de energie electrică, şi prin politica sa agresivă de preţuri, a ajuns unul dintre furnizorii privaţi importanţi pe piaţa concurenţială. RCS&RDS a înregistrat o cotă de piaţă de 2,38% pe partea de furnizare de energie electrică pentru clienţii finali, potrivit datelor ANRE aferente lunii ianuare. Cu alte cuvinte, 2,38% din tot curentul consumat în România de toţi consumatorii casnici şi industriali în luna ianuarie a venit de la RCS&RDS. O premieră pentru cel mai mare operator de comunicaţii fixe din România controlat de discretul om de afaceri Zoltan Teszari, care până acum nu apărea în statisticile de piaţă ale ANRE, fiind doar unul dintre cei trecuţi la gramădă în categoria „alţi furnizori ale căror cote de piaţă individuale sunt sub 1%”.

Furnizorul de energie electrică are însă de plătit, pe lângă alte taxe, nişte tarife reglementate de stat pentru utilizarea infrastructurii de transport şi distribuţie a energiei electrice. Prima este deţinută de statul român, prin Transelectrica, şi a doua este concesionată de stat, pe 49 de ani, celor patru mari distribuitori: CEZ, Enel, E.On şi Electrica.

Citeşte şi Premieră: RCS&RDS a intrat în liga mare a furnizorilor de curent

Toate aceste taxe şi costuri se regăsesc în factura consumatorului final, iar, în acest caz, dacă RCS&RDS a ajuns să aibă datorii la Transelectrica le are fie pentru că nu a încasat tot de la clienţi ca să poată să plătească mai departe, fie pentru că a încasat, dar a refuzat să plătească mai departe.

Nu este singura restanţă a RCS&RDS pe partea de furnizare. Potrivit legii, furnizorul de energie electrică încasează de la consumatori, prin factură, şi taxa de cogenerare, o contribuţie plătită de toţi consumatorii din România pentru susţinerea cogenerării (producţie simultană de energie electrică şi termică) de înaltă eficienţă. Banii sunt colecţai de furnizori de la clienţii lor prin factură, apoi ajung la Transelectrica, care îi distribuie producătorilor de energie în cogenerare care beneficiază de schema de sprijin.

RCS&RDS nu a plătit însă, timp de două luni, la timp, această contribuţie, potrivit informaţiilor furnizate de ANRE la cererea ECONOMICA.NET. Ca atare, potrivit legii, Transelectrica a cerut ANRE să oblige RCS&RDS să constituie o garanţie în acest sens, din care să poată plăti sumele către producătorii beneficiari ai schemei de sprijin, în cazul în care situaţia se va repeta. Ieri, ANRE a aprobat decizia 1249/27.07.2016 privind „aprobarea deciziei de constituire a garanţiei financiare de către societatea S.C. RCS & RDS S.A. ca urmare a neachitării contravalorii facturilor primite de la Administratorul schemei de sprijin”.

ECONOMICA.NETa solictat companiei RCS&RDS explicaţii referitoare la situaţia creată. Vom publica răspunsurile venite din partea companiei când le vom primi.

RCS&RDS este un jucător relativ nou pe piaţa de energie electrică, obţinând licenţa de fiurnizare la finalul lui 2013. Din decembrie 2014 este activ pe piaţa OPCOM, a tranzacţiilor cu energie pe piaţa liberă şi, potrivit unei centralizări realizate de hotnews.ro în ianuarie 2016, în doar un an a reuşit să câştige 100 de contracte de furnizare de energie, scoase la licitaţie de entităţi de stat prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Astfel, RCS&RDS a ajuns să furnizeze energie către BNR, Ministerul de Interne sau Ministerul Apărării şi mai multe primării din ţară, venind cu preţuri mai mici.

Compania, care este şi producător de energie regenerabilă, a încercat să construiască propria sa reţea de distribuţie de energie electrică, în două zone din ţară, dar demersul a fost refuzat de ANRE, pe motiv că legislaţia nu permite o reţea de distribuţie alternativă. Compania telecom a dat în judecată ANRE, iar procesul este pe rol.

RCS&RDS a intrat şi pe piaţa furnizării de energie electrică pentru populaţie, dat fiind că, potrivit legii, toţi consumatorii casnici de energie electrică au dreptul, mai nou, să schimbe furnizorul de energie electrică.

Prin serviciul Digi Energy, RCS&RDS are o ofertă de preţ cu circa 10% mai bună, cel puţin pentru zona Bucureşti-Ilfov, faţă de preţul furnizorului Enel, care livrează energie gospodăriilor la preţ reglementat de stat.