RCS&RDS și Invite Systems, câştigătorii mini licitaţiei 5G, vor plăti către bugetul de stat 43,4 milioane euro, echivalentul a 60% din valoarea spectrului

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat marţi că a încheiat mini-licitaţia 5G, prin care a pus în vânzare licențe pe termen redus, de câțiva ani, a unor porțiuni de spectru radio din benzile de 800 MHz, 2.600 MHz și 3.400 - 3.800 MHz. Cei doi câştigători, companiile RCS&RDS și Invite Systems, vor plăti către bugetul de stat suma de 43,4 milioane euro, ceea ce reprezintă 60% din valoarea spectrului pus la dispoziţie.
Lidia Neagu - mar, 23 nov. 2021, 17:34
RCS&RDS și Invite Systems, câştigătorii mini licitaţiei 5G, vor plăti către bugetul de stat 43,4 milioane euro, echivalentul a 60% din valoarea spectrului

„Am finalizat astăzi licitaţia desfasurată pentru alocarea unor noi frecvente pentru comunicatii mobile de banda larga, in urma careia cei doi participanti castigatori vor plati catre bugetul de stat suma de 43,4 milioane euro, ceea ce reprezinta 60% din valoarea spectrului pus la dispozitie. Am decis organizarea licitatiei in acest an pentru a oferi oportunitatea operatorilor interesati sa-si maximizeze portofoliul de spectru detinut, in vederea extinderii capacitatii retelelor proprii si, in consecinta, pentru a putea oferi servicii de ultima generatie. Aceasta alocare de spectru suplimentar pentru servicii de comunicatii mobile de banda larga va da un suflu nou competitiei pe piata telecom din Romania, in beneficiul utilizatorilor finali”, a declarat vicepresedintele ANCOM, Bogdan Iana, la finalizarea procedurii de selectie competitivă.

Rezultatele licitatiei de spectru

Ca urmare a ofertei depuse, S.C. RCS&RDS S.A. a castigat drepturile de utilizare pentru blocul pereche de 2×5 MHz scos la licitatie in banda de frecvente de 800 MHz, pentru 4 blocuri pereche de 2×5 MHz in banda de frecvente de 2600 MHz FDD si pentru 1 bloc nepereche de 15 MHz in banda de 2600 MHz TDD, pentru o perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 2022 si 5 aprilie 2029.

Suma pe care operatorul o are de platit ca taxa de licenta este de 22 milioane de euro pentru spectrul din banda de 800 MHz, 17,2 milioane de euro pentru drepturile de utilizare din banda de 2600 MHz FDD si 3,5 milioane de euro pentru blocul de frecvente din banda de 2600 MHz TDD. Suma totala pe care o are de platit operatorul ca taxa de licenta pentru toate drepturile de utilizare obtinute in cadrul acestei proceduri de licitatie este de 42,7 milioane de euro.

Operatorul isi creste astfel semnificativ cantitatea de spectru asupra careia detine drepturi de utilizare, fapt ce va influenta concurenta deja puternica de pe piata de servicii de comunicatii electronice din Romania.

Compania Invite Systems a licitat si a castigat drepturi de utilizare pentru 1 bloc de 5 MHz nepereche in banda de frecvente de 3400-3600 MHz, pentru o perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 2022 si 31 decembrie 2025, pentru care va avea de platit ca taxa de licenta suma de 700.000 euro.

Suma totala obtinuta in urma acestei proceduri de selectie competitiva este de 43,4 milioane de euro, care va constitui venit la bugetul de stat. Taxele trebuie achitate in 15 zile de la anuntarea castigatorilor procedurii de selectie.

Procedura de licitatie

Procedura de selectie competitiva pentru alocarea unor drepturi de utilizare a frecventelor radio in benzile de 800 MHz, 2600 MHz si 3400-3600 MHz a fost lansata la 11 octombrie 2021.

2 dintre cei 5 operatori care au achizitionat caietul de sarcini au depus oferte ce au fost analizate si declarate castigatoare. Astazi a avut loc o runda primara suplimentara, ce oferea operatorilor calificati ocazia sa depuna oferte suplimentare.

Obligatii de acoperire

Operatorii vor avea obligatii de acoperire si dezvoltare impuse in licenta de utilizare a spectrului de frecvente.

Pentru licentele acordate in banda de 800 MHz, obligatiile vizeaza asigurarea acoperirii unui procent de 95% din populatia a 56 de localitati specificate in caietul de sarcini, cu servicii de comunicatii mobile de banda larga cu o viteza de transfer a datelor la utilizator in directia descendenta (downlink) de cel putin 2 Mbit/s, cu o probabilitate de 95% a receptiei indoor. Aceasta obligatie curge, cel tarziu, de la data de 31 decembrie 2023 pana la finalul perioadei de valabilitate a licentei, respectiv 5 aprilie 2029. Dupa incheierea procedurii de selectie, inainte de acordarea licentelor de utilizare a frecventelor radio, Societatea RCS&RDS S.A., in calitate de castigator al blocului de 800 MHz, are la dispozitie 7 zile pentru a transmite ANCOM o lista cuprinzand cele 56 de localitati pe care doreste sa le acopere din totalul de 83 disponibile.

Castigatorul drepturilor de utilizare a blocului de frecvente din banda de frecvente 3400-3600 MHz va avea obligatii graduale de dezvoltare, respectiv de punere in functiune a unui numar de statii de baza. Astfel, in primul an de la intrarea in vigoare a licentei, Invite Systems S.R.L. va avea obligatia de a instala 25 de statii de baza, ajungand la 100 de statii de baza in functiune, instalate oriunde pe teritoriul national, dupa trei ani si sase luni de la intrarea in vigoare a licentei.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia......
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, ...
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ...
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD ...