Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 120 de ani

Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care este de mai mulți ani într-o stare avansată de degradare, va intra în sfârșit în reabilitare, după ce primarul orașului a semnat autorizația de construire.
Mihai Nicuţ - vin, 26 apr. 2024, 09:41
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 120 de ani

Constantin Panturescu, primarul municipiului Curtea de Argeș, a semnat Autorizația de Construire pentru reabilitarea Gării Regale, iar lucrările propriu zise pot începe, proiectul tehnic fiind deja gata, se arată într-o postare pe pagina de facebook a PSD Argeș.

“Gara din orașul nostru, monument istoric, este o adevărată bijuterie arhitectonică și avea mare nevoie de reparații. Am făcut, de-a lungul anilor, și noi, ca Primărie, numeroase demersuri pentru a fi reabilitată, dar gara este a SNCFR, nu este a noastră. Important este că acum lucrările pot începe. La finalul reabilitării Gara va arăta exact ca atunci când a fost construită, iar turiștii vor avea încă un obiectiv important de vizitat la Curtea de Argeș”, a declarat Constantin Panțurescu, primar al municipiului Curtea de Argeș.

Valoarea totală a lucrărilor (proiectare și execuție) de la Gara Regală din Curtea de Argeș se ridică la 8,74 milioane de lei fără TVA. Investiția are termen de finalizare data de 30 aprilie 2026.

”Gara Regală din Curtea de Argeș este unul dintre cele mai importante monumente istorice și arhitectonice din județul nostru. Orașul Regal merită o Gară Regală pe măsură! Această investiție înseamnă mai mult decât modernizarea infrastructurii feroviare din județul Argeș. Înseamnă grijă și respect față de valorile și simbolurile care ne definesc!”, a declarat și Ion Mînzînă, șeful pesedițtilor argeșeni.

Contractul de execuție a fost semnat de CFR și Asocierea S.C. EURAS S.R.L. – S.C. ARHING S.R.L. (România) încă de acum un an.

Gara din Curtea de Argeș – denumit Oraș Regal pentru că găzduiește rămășițele foștilor monarhi ai României, – a fost dată în folosință în 1898, atunci când a fost dată în folosință și linia de cale ferată Pitești-Curtea de Argeș. Gara a fostr concepută de un arhitect italian – care a primit o comandă de la statul român pentru realizarea a două gări identice, iar gara “geamănă” este în orașul Comănești – lucrările fiind făcute sub coordonarea inginerului român Elie Radu.

Gara este degradată acum, pereții sunt scorojiți, uneori mai și plouă în interior, iar ceasul Paul Garnier de pe fațada dinspre peron, identic cu cel amplasat atunci în gara centrală din Paris, nu mai funcționează demult. În 2017, atunci când ultimul monarh al României, regele Mihai, a fost transportat pentru a fi înmormântat la Curtea de Argeț, autoritățile au acoperit gara cu totul cu un mesh cu o fotografie a gării în stare bună, pentru a nu se vedea cât de degradată este clădirea.

Te-ar mai putea interesa și
Putin ordonă exerciţii nucleare la care vor participa trupe poziţionate în apropiere de Ucraina
Putin ordonă exerciţii nucleare la care vor participa trupe poziţionate în apropiere de Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin a dispus organizarea "în viitorul apropiat" a unor exerciţii nucleare la care vor participa în special trupe poziţionate în apropiere de Ucraina, drept răspuns......
Rusia va trebui să-şi mărească arsenalul de rachete pentru a descuraja Occidentul, susţine un diplomat rus
Rusia va trebui să-şi mărească arsenalul de rachete pentru a descuraja Occidentul, susţine un diplomat rus
Rusia va trebui să-şi mărească arsenalul de rachete pentru a descuraja Occidentul, în contextul în care Moscova este ...
„Nicio presiune” nu va împiedica Israelul să se apere, afirmă Netanyahu
„Nicio presiune” nu va împiedica Israelul să se apere, afirmă Netanyahu
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a insistat la sfârşitul săptămânii că "nicio presiune internaţională" nu ...
Ursula von der Leyen va cere o concurenţă „echitabilă” cu China în cursul întâlnirii cu preşedintele Xi Jiping
Ursula von der Leyen va cere o concurenţă „echitabilă” cu China în cursul întâlnirii cu preşedintele Xi ...
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luni că va cere o concurenţă "echitabilă" cu China în ...