Reacţia Allianz-Ţiriac la modificarea pregătită pentru asigurarea obligatorie a locuinţei

Allianz-Ţiriac Asigurări, unul dintre cei mai mari asigurători din România, oferă o poziţie oficială după ce în Camera Deputaţilor se pregăteşte aprobarea unei legi prin care se va oferi dreptul exclusiv membrilor PAID de a încheia doar poliţe facultative de asigurare a locuinţelor, fără să mai fie nevoie şi de poliţe obligatorii. Oficialii Allianz-Ţiriac consideră că adoptarea proiectului de legea ar impune practici anticoncurenţiale.
Mihai Banita - J, 11 oct. 2012, 13:15
Reacţia Allianz-Ţiriac la modificarea pregătită pentru asigurarea obligatorie a locuinţei

Parlamentul vrea să modifice din nou legea pentru asigurarea obigatorie a locuinţelor. Singura modificare: doar cine îşi face o asigurare facultativă la una dintre firmele de asigurare membre ale Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este scutit de obligaţia de a încheia o asigurare obligatorie de 10 sau 20 de euro pe an. Cine vrea o poliţă la alt asigurător, trebuie să încheie, suplimentar, şi asigurarea obligatorie, după cum ECONOMICA.NET a scris astăzi.

Noul şi unicul amendament:

„art. 3 (9) Nu intră sub incidenţa prezentei legi persoanele fizice şi juridice care încheie o asigurare facultativă a locuinţelor care să acopere toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie, în condiţiile în care aceste poliţe facultative sunt emise de asigurătorii membrii PAID”.

Acţionarii PAID capătă astfel un avantaj asupra competitorilor, pentru că vor putea încheia direct poliţele de asigurarea facultative şi vor încasa primele, fără să fie nevoiţi să vireze nimic la PAID.

Cei de la Allianz-Ţiariac, aflaţi pe locul trei în piaţa asigurărilor din România reacţionează la iniţiativa deputaţilor, iniţiativă aflată pe ordinea de zi a şedinţelor de plen de săptămâna viitoare, cu propunerea de adoptare:

„Inconsistenţa iniţiativelor şi demersurilor legislative recente ce vizează modificarea cadrului de funcţionare a asigurării locuinţelor din România produce efecte nocive atât la nivelul operatorilor din domeniul asigurărilor, cât mai ales în rândul proprietarilor de locuinţe”, se arată într-un comunicat de presă al Allianz-Ţiriac.

„Clienţii noştri sunt în acest moment dezorientaţi şi, din păcate, nici noi nu reuşim să înţelegem încotro ne îndreptăm cu sistemul asigurării locuinţelor”, declară Remi Vrignaud, directorul general al Allianz-Ţiriac Asigurări.

Emiterea Ordinului Preşedintelui CSA nr. 15/2012, care reinstaura, începând cu data de 1 septembrie a.c., monopolul PAID în privinţa protecţiei locuinţelor împotriva riscurilor catastrofice pentru sume asigurate de 10.000 / 20.000 euro (în funcţie de tipul constructiv al clădirii), a fost urmată, la numai câteva zile, de suspendarea acestei reglementări. Apoi, de curând, Comisia Parlamentară de politică economică, reformă şi privatizare a aprobat un set de modificări ale Legii 260/2008 ce ar urma să fie dezbătute în plenul Camerei Deputaţilor. Între amendamentele admise, regăsim o prevedere ce ar putea limita liberul acces al proprietarilor de locuinţe în a-şi alege furnizorul de protecţie facultativă şi ar distorsiona concurenţa pe piaţa asigurărilor, prin limitări impuse exclusiv companiilor de asigurări care nu sunt membri ai PAID.

Altfel spus, faţă de varianta actualmente în vigoare a Legii 260, se urmăreşte restrângerea drepturilor de a acţiona liber pe un anumit segment de piaţă pentru un grup bine definit de societăţi de asigurare, reprezentat de companiile care nu sunt acţionari PAID. În schimb, doar asigurătorii membri ai PAID vor putea emite poliţe facultative de asigurare a locuinţelor împotriva riscurilor catastrofice pentru sume asigurate de 10.000 / 20.000 euro, în paralel cu PAID.

„Constatăm cu surprindere că există tendinţa de a aluneca spre impunerea unor practici anticoncurenţiale pe segmentul asigurărilor de locuinţe”, spune Aurel Badea, director executiv subscriere asigurări generale în Allianz-Ţiriac.

Adoptarea art. 3 (9) în formula prezentată aduce, în mod evident, atingere liberei concurenţe, generând un dezavantaj competitiv pentru societăţile de asigurare care nu sunt membri PAID. Proprietarii de locuinţe ar fi, astfel, determinaţi să încheie o polița de asigurare facultativă pentru catastrofe naturale (pentru sume asigurate de 10.000 / 20.000 euro) cu una dintre societăţile de asigurări membră PAID, în condiţiile în care asigurătorilor ce nu sunt acţionari PAID nu le este permis acest lucru.

„Lucrurile tind să se complice şi, de aceea, trebuie aduse clarificări. Noi considerăm că este absolut necesară derularea unei dezbateri consistente, la care să participe toate părţile interesate – reprezentanţi ai autorităţilor, ai societăţilor de asigurare, inclusiv ai PAID. Interesul comun al tuturor este acela de a găsi soluţia care să genereze o cât mai bună funcţionare a sistemului asigurărilor de locuinţe, în primul rând sub aspectul atingerii unui număr cât mai mare de locuinţe protejate. Din această perspectivă, Legea 260 a avut rezultate bune, începând din decembrie 2010”, apreciază Remi Vrignaud.

Te-ar mai putea interesa și
Cât va încasa suplimentar statul din majorarea fiscalităţii pentru jocurile de noroc (surse)
Cât va încasa suplimentar statul din majorarea fiscalităţii pentru jocurile de noroc (surse)
Statul ar urma să încaseze suplimentar 1,3 - 1,5 miliarde de lei din majorarea fiscalităţii pentru jocurile de noroc, faţă de cele 5 miliarde de lei colectate anul trecut din taxe specifice în......
Ministrul Sănătăţii: Îmi dau demisia dacă sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu va fi relaizat
Ministrul Sănătăţii: Îmi dau demisia dacă sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu va ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a declarat că îşi va da demisia în cazul în care sistemul informatic al ...
Ce pierderi a avut Bursa de la Bucureşti, pe capitalizare, în săptămâna precedentă – date oficiale BVB
Ce pierderi a avut Bursa de la Bucureşti, pe capitalizare, în săptămâna precedentă – date oficiale BVB
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 1,88 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 0,48,%, în această săptămână, ...
Încasările filmului F1, cu Brad Pitt, au depășit 200 mil. USD și se îndreaptă spre un record pentru Apple
Încasările filmului F1, cu Brad Pitt, au depășit 200 mil. USD și se îndreaptă spre un record pentru Apple
La mai bine de trei ani de când pelicula CODA a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film, Apple atinge o altă piatră ...