Reacţie ASF: Conciliatorii SAL-Fin care sunt sau au fost angajaţi ai unui asigurător parte în litigiu au obligaţia să se abţină de la soluţionare

Conciliatorii care lucrează pentru platforma de soluţionare alternativă a litigiilor în domeniul financiar non-bancar (SAL-Fin), lansată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în iulie anul trecut, au obligaţia de a se abţine de la soluţionarea unei cereri în cazul în care sunt sau au fost angajaţi ai unui asigurător implicat în litigiul respectiv, a informat marţi ASF, ca răspuns la acuzaţiile aduse de Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), potrivit News.ro.
Economica.net - mar, 06 iun. 2017, 17:30
Reacţie ASF: Conciliatorii SAL-Fin care sunt sau au fost angajaţi ai unui asigurător parte în litigiu au obligaţia să se abţină de la soluţionare

În luna iulie a anului trecut, ASF a lansat oficial o entitate de Soluţionare Alternativă a Litigiilor (SAL-Fin) în domeniul financiar non-bancar, o platformă prin care consumatorii pot să ajungă la înţelegeri în afara instanţelor de judecată cu firmele de asigurări sau cu fondurile de pensii, în caz de litigii, scrie News.ro.

Potrivit ASSAI, 35% dintre conciliatorii SAL-Fin ai ASF ar fi incompatibili cu functia pe care o deţin şi s-ar afla într-un conflict grav de interese pentru că sunt angajaţi cu forme legale ai firmelor de asigurări.

”ASSAI a transmis consiliului ASF o solicitare de revocare a mandatului colegiului SAL-Fin, retragerea autorizaţiei de practică a conciliatorilor SAL-Fin incompatibili, retragerea autorizaţiei de practică a conciliatorilor SAL-Fin care, deşi nu îndeplineau criteriile de experienţă şi/sau pregătire, au fost admişi să practice această activitate, precum şi modificarea regulamentului SAL-Fin prin dezbatere publică transparentă”, se arată în comunicatul ASSAI.

Potrivit ASF, conciliatorii au obligaţia să se abţină de la soluţionarea cererii în care au fost desemnaţi de către un consumator, în cazul în care lucrează sau au lucrat pentru asigurătorul implicat în litigiu.

”Prin urmare, nu a existat niciun caz soluţionat prin intermediul SAL-Fin în care un conciliator să fie salariat sau să fi fost remunerat direct sau indirect de către acesta. Mai mult decât atât, consumatorul are la dispoziţie toate informaţiile necesare pentru a decide dacă doreşte sau nu să fie reprezentat de către un conciliator care lucrează în domeniu, având posibilitatea să sesizeze orice fel de abatere pe care o constantă în cadrul soluţionării”, se arată în comunicatul ASF.

Potrivit sursei citate, conciliatorii SAL-Fin nu au ca atribuții admiterea sau respingerea cererilor consumatorilor. Aceştia sunt desemnați de către consumatori, care au la dispoziție Registrul conciliatorilor publicat pe pagina oficială www.salfin.ro. „În procedura cu impunere soluție, părțile convin de comun acord cu privire la persoana conciliatorului sau cu privire la comisia de conciliere care este constituită dintr-un conciliator desemnat de către consumator, unul desemnat de comerciant și unul desemnat de Colegiul de coordonare printr-un algoritm public”. 

„Precizăm că un consumator sau un comerciant nu se poate adresa direct conciliatorului pentru soluționarea unei cereri. Comunicările se fac de către SAL-Fin, iar după ce conciliatorul a primit dosarul cu cererea consumatorului, comunicările, precum și orice discuție legată de conciliere, sunt făcute către toate părțile implicate, inclusiv reprezentatul SAL-Fin din cadrul Secretariatului tehnic”, potrivit ASF.

Autoritatea a precizat că eventualele probleme cu conciliatorii sunt judecate de plenul concilatorilor, care reprezintă corpul experţilor, independenţi de ASF, care deliberează asupra problemelor.

”Până la această dată, nu au existat contestaţii privind imparţialitatea conciliatorilor în cadrul procedurilor soluţionate. Hotărârile şi încheierile date de către conciliatorii SAL-Fin au fost acceptate de părţi în proporţie de peste 99%, existând doar o singură hotărâre atacată pe rolul instanţelor judecătoreşti”, se arată în comunicat.

Conciliatorii SAL-Fin au primit, până în prezent, 120 de cereri de soluţionare, dintre care 98 au fost acceptate, 16 sunt în proces de conciliere, 75 sunt soluţionate, iar una este contestată.

Procedurile SAL-Fin, publicate pe pagina web www.salfin.ro prevăd termene de 60 de zile (pentru procedura cu propunere soluție) respectiv 90 de zile (pentru procedura cu impunere), față de termenele de 90 de zile prevăzute de directiva europeană și OUG aferente. Cel mai lung termen, în care comerciantul este obligat să răspundă solicitării venite din partea SAL-Fin, este de 15 zile și nu s-au înregistrat cazuri în care să fie depășit acest termen.

„Așa cum reiese și din Raportul SAL-Fin și al Colegiului de coordonare pentru anul 2016 publicat pe pagina oficială, în luna februarie 2017, durata medie a procedurilor nu depășește 49 de zile (existând un număr însemnat de cereri soluționate într-un interval cuprins între 7 și 30 de zile)”, susţine ASF.

Entitatea de Soluționare a Litigiilor din domeniul financiar nonbancar funcționează in cadrul ASF, dar conducerea acesteia este asigurată de către Colegiul de Coordonare format din 5 membri dintre care 2 sunt nominalizați din partea ASF, unul din partea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (A.N.P.C.) şi 2 din partea asociațiilor pieței financiare nonbancare şi a asociațiilor de consumatori. 

Conciliatorii SAL-Fin sunt persoane fizice care îndeplinesc toate condițiile prevăzute de articolul 13 al Regulamentului ASF nr. 4/2016, enunțat mai sus. Dacă sunt sau au fost angajați ai comerciantului, parte în litigiu, conciliatorii au obligația să se abțină de la soluționarea cererii în care a fost desemnat de către consumator. „Prin urmare, nu a existat niciun caz soluționat prin intermediul SAL-Fin în care un conciliator să fie salariat sau să fi fost remunerat direct sau indirect de către acesta. Mai mult decât atât, consumatorul are la dispoziție toate informațiile necesare pentru a decide dacă dorește sau nu, să fie reprezentant de către un conciliator care lucrează în domeniu, având posibilitatea să sesizeze orice fel de abatere pe care o constantă în cadrul soluționării”.

Te-ar mai putea interesa și
TikTok a ajuns la un miliard de utilizatori
TikTok a ajuns la un miliard de utilizatori
TikTok a anunțat astăzi prin intermediul unui comunicat postat pe blogul companiei că a atins pragul de 1 miliard de utilizatori la nivel global....
Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ungaria a semnat luni în mod oficial un nou acord de achiziţionare de gaze naturale pe 15 ani cu Gazprom, acord care îi ...
ASF a publicat un ghid și un infografic pentru orientarea beneficiarilor polițelor emise de City Insurance
ASF a publicat un ghid și un infografic pentru orientarea beneficiarilor polițelor emise de City Insurance
Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat luni un ghid şi un infografic care pot fi utile asiguraţilor/beneficiarilor ...
PNRR-ul a fost aprobat. Reacțiile lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis. Primii bani probabil vor ajunge în noiembrie
PNRR-ul a fost aprobat. Reacțiile lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis. Primii bani probabil vor ajunge în noiembrie
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este aprobat, semnat şi va fi aplicat, lucru care pentru România va însemna ...