Espasa, Auchan: Preţurile sunt cu 27% mai mici decât la Real. Care este explicaţia

Retailerul francez Auchan a deschis, sub sigla proprie, ultimul magazin Real dintre cele 20 preluate în 2012 de la grupul german de retail Metro. A ajuns astfel oficial la un lanţ de 31 de magazine şi un business de peste 4,5 miliarde de lei. Preţurile sunt cu 27% mai mici pentru că "vând la bucată".
Economica.net - vin, 11 apr. 2014, 16:08
Espasa, Auchan: Preţurile sunt cu 27% mai mici decât la Real. Care este explicaţia

Retailerul francez Auchan a deschis sâmbătă, ora 8:00, în cadrul Afi Cotroceni, ultimul magazin Real dintre cele 20 pe care le-a preluat în 2012 de la grupul german Metro. Retailerul finalizează astfel procesul de rebranding, la mai puţin de 6 luni de la redeschiderea primei unităţi Real, cea din Theodor Pallady, Bucureşti. 

Ce se schimbă

Potrivit oficialilor Auchan, una dintre cele mai importante schimbări în urma rebrandingului se referă la preţurile produselor din magazine, care sunt în medie cu 27% mai mici decât cele din fostele Real. Aceasta pentru că, spune Patrick Espasa, managerul Aucvhan România, conceptul Auchan presupune oferirea mai multor produse în cantităţi limitate. „Politica noastră de discount generalizat prespune că oferim clienţilor posibilitatea de a cumpăra cantitatea minimă dintr-un produs. Spre exemplu, la Auchan poţi cumpăra gogoşi la bucată, în timp ce alţi retaileri vând în ambalaje de câte 12. Cumpărând în cantităţi mari clienţii imobilizează anumite sume de bani şi astfel nu îşi mai pot permite să cumpere şi alte produse”, a explicat Espasa. Acesta mizează o creştere de 30% a numărului de clienţi în 2015, dar şi o majorare a cifrei de afaceri. „Dacă preţul de vânzare a scăzut în medie cu 27%, aceasta înseamnă un plus de 27% de clienţi şi de acrticole vândute pengtru a avea aceeaşi cifră de afaceri. Estimăm o creştere cu 30% a numărului de  clienţi în 2015 şi sperăm ca şi cifra de afaceri să progreseze”, a mai declarat Espasa. 

Auchan are în momentul de faţă 70,5 milioane de clienţi anual.

După preluarea magazinelor Real, Auchan a ajuns la peste 200 de furnizori locali, din care 130 sunt noi. În total, retailerul lucrează cu 1200 de furnizori, iar 90% din cifra de afaceri a companie este generată de producătorii locali.De asemenea, faţă de vechile magazione Real, Auchan a listat în jur de 9.500 de referinţe noi. Retailerul are în jur de 400 de produse marcă proprie fabricate de producători români, din 2.500 câte sunt în total şi speră ca până la finele anului să ajungă la 800 de branduri proprii făcute în România. Totodată, pe rafturile Auchan există 45 de produse bio româneşti.

Politica de discount generalizat practicată de Auchan mai presupune şi peste 700 de produse alimentare şi nealimentare vândute vrac şi numeroase variante de condiţionare mică şi vânzarea la bucată.

Grupul Auchan a cumpărat pe data de 30 noiembrie 2012,  de la Metro Group, hipermarketurile Real din Europa Centrală şi de Est, printre care şi pe cele din România, pentru 1,1 miliarde de euro. Retailerul a preluat astfel activităţile operaţionale şi activele imobiliare corespondente ale filialelor Metro Group din Polonia, România,Rusia şi Ucraina, în total 95 de hipermaraketuri mşi 13 galerii comerciale.  În România, compania a cumpărat 20 din cele 24 magazine Real, astfel că restul magazinelor (cele din Arad, Constanţa Nord, Suceava şi Oradea Episcopiei).  

Pe plan local,  tranzacţia Auchan-Real a fost finalizată pe 12 septembrie 2013, ca urmare a validării primite din partea Consiliului Concurentei din România la sfârsitul lunii iulie. În noua sa dimensiune, lanţul francezilor ajunge la 31 de magazine deschise şi alte două în construcţie, o suprafaţă netă de vânzare de 252.000 m2, peste 10.000 de angajaţi, 3 platforme logistice, 70 milioane de clienţi anual şi o cifră de afaceri comună de peste 4,5 miliarde de lei, fără taxe. Compania devine, astfel, unul din primii cinci cei mai mari angajatori privaţi din România şi a doua reţea de comerţ, ca suprafaţă totală de vânzare la nivel naţional.

Pe 7 noiembrie 2006 a fost deschis primul hipermarket Auchan, la București, în cartierul Titan. În următorii ani, alte 10 magazine și-au deschis porțile în cele mai mari orașe din România.

De altfel, integrând şi Polonia, Grupul Auchan a finalizat pe 6 februarie 2014 achiziția hipermarketurilor Real în Europa de Est. Cu cele 57 de hipermarketuri poloneze suplimentare, Auchan ajunge la 85 de hipermarketuri în aceastã țarã (deschiderea celui de-al 86-lea hipermarket este prevazutã pentru luna martie a anului curent la Lublin) și la un numar de 22.000 de angajați, dupã primirea celor 11.000 de noi salariați ex-Real.

Al 11-lea grup de distribuţie din lume, Grupul Auchan este prezent în 15 ţări şi are 302 500 colaboratori. Este organizat pe 5 mari divizii: hipermarketuri (774 magazine), supermarketuri (817 magazine), divizia imobiliară (362 centre comerciale Immochan), banca (Oney Banca Accord) şi e-commerce, cărora li se adaugă alte activităţi şi direcţii de creştere. În 2013, Grupul a înregistrat o cifră de afaceri de 62,1 miliarde euro cu taxe.

Te-ar mai putea interesa și
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei crize a gazelor naturale
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei ...
România ar putea accelera primul său proiect de foraj în apele de mare adâncime din Marea Neagră, pe fondul crizei de gaze naturale în Europa, a declarat pentru Bloomberg directorul financiar......
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Cercetătorii olandezi au depăşit o etapă cheie în drumul spre construirea unui internet cuantic ultrasecurizat, după ...
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va obliga băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei ...
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Constructorul german de automobile Mercedes-Benz a anunţat miercuri că începând din 2023 va înceta să mai producă ...