Recoltele de porumb din Europa de Est, lovite puternic de secetă

Temperaturile caniculare şi lipsa ploilor au afectat puternic recoltele de porumb din Europa de Est, reducând şi mai multe rezervele globale lovite deja de cea mai mare secetă din ultimii 50 de ani din SUA, relatează Chicago Tribune şi Reuters.
Economica.net - mie, 10 oct. 2012, 06:52
Recoltele de porumb din Europa de Est, lovite puternic de secetă

Valurile de căldură şi lipsa umidităţii în România, Ungaria şi Bulgaria, ţări producătoare de porumb, reprezintă principalele motive pentru care Uniunea Europeană şi-a redus perspectiva privind recoltele medii de porumb la 6,05 tone pe hectar.

Estimările relevă o reducere de 40-50% faţă de anul trecut a recoltelor de porumb în principalele ţări producătoare din estul Europei, Polonia fiind singura excepţie, potrivit agricultorilor şi oficialilor.

Analiştii Strategie Grains au redus estimările pentru recoltele UE de porumb în 2012 la 53,5 milioane de tone în septembrie, în scădere cu 4,3 milioane de tone faţă estimările de luna trecută şi cu 19% mai puţin faţă de recolta bogată de anul trecut.

Noile recolte vor fi suficiente pentru asigurarea nevoilor interne ale ţările din estul Europei, însă exporturile de acest produs, un ingredient vital în alimentaţia animalelor, vor fi cel mai probabil limitate.

România, care a fost în 2011 al doilea cel mai mare producător de porumb după Franţa, înregistrează o scădere semnificativă a recoltei faţă de cele 11,5 milioane de tone de anul trecut, analiştii anticipând o reducere la jumătate a producţiei în 2012, la 2,5 tone pe hectar.

„Nu facem comparaţie cu 2011, care a fost un an excepţional, cu o producţie mare. Estimările din acest an arată că vor exista pierderi importante la porumb”, a precizat ministrul agriculturii, Daniel Constantin, potrivit sursei citate.

Seceta din Ungaria, cea mai puternică din ultimii 20 de ani, a lovit puternic recoltele din această ţară, producţia de porumb urmând să fie cu 43-50% mai mică decât anul trecut, a precizat Ministerul Agriculturii de la Budapesta. Autorităţile ungare anticipează o recoltă de porumb de 4,4-4,5 milioane de tone.

Aceasta va fi suficientă pentru a asigura nevoile interne ale Ungariei, însă Ministerul Agriculturii nu se aşteaptă la prea multe exporturi. În cazul unor exporturi substanţiale, Ungaria ar putea fi nevoită să apeleze la importuri din vestul Europei sau din Ucraina.

Ucraina, care şi-a extins în 2012 suprafaţa agricolă cultivată cu porumb cu 28%, la 4,5 milioane de hectare, ar urma să aibă cel mai probabil o recoltă de 21 de milioane de tone de porumb în acest an din cauza temperaturilor din peste vară, comparativ cu recordul de 22,7 milioane de tone în 2011, a precizat Ministerul Agriculturii.

Ucraina a exportat o cantitate record de 14 milioane de tone de porumb în sezonul 2011-2012 (octombrie-septembrie), însă ar urma să-şi reducă exporturile la circa 12,6 milioane de tone în 2012-2013, a precizat firma de consultanţă ProAgro cu sediul la Kiev.

În Bulgaria, canicula şi seceta au redus producţia de porumb la jumătate, de la 2,2 milioane de tone în 2011 la circa 1,2 milioane în acest an, a precizat Angel Vukadinov, preşedintele sindicatului producătorilor de cereale.

Recolta va fi mai mult decât suficientă pentru a asigura nevoile interne, estimate la 800.000 de tone, însă exporturile vor fi probabil sub cantitatea obişnuită de 1-1,2 milioane de tone, a adăugat el.

Polonia este singura ţară din estul Europei care a avut o recoltă mai bună de porumb în acest an. Producţia de porumb a crescut cu 62% în contextul în care agricultorii au fost nevoiţi să semene din nou în primăvară, iar vremea a fost de atunci favorabilă.

Polonia ar urma să aibă o recoltă de 3,5 milioane de tone de porumb în această toamnă, comparativ cu cele 2,4 milioane de anul trecut, au precizat oficiali din domeniu.

Te-ar mai putea interesa și
Ieftinire semnificativă a motorinei, azi, a treia de la începutul lunii. Care sunt prețurile
Ieftinire semnificativă a motorinei, azi, a treia de la începutul lunii. Care sunt prețurile
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile proprii. Este a treia ieftinire din această lună....
Piața auto din UE la începutul lui 2023: Franța, Italia și Spania cresc, Germania scade
Piața auto din UE la începutul lui 2023: Franța, Italia și Spania cresc, Germania scade
Anul 2023 a început cu rezultate mixte pentru principalele piețe auto din Uniunea Europeană. În timp ce în Germania ...
„Autostrada Ford” va fi finalizată în întregime la finalul anului viitor – Grindeanu
„Autostrada Ford” va fi finalizată în întregime la finalul anului viitor – Grindeanu
Termenul de finalizare pentru întreg proiectul de investiții Drum Expres Craiova - Pitești (DEx12) se estimează a fi ...
Tableta rezistă mai bine decât telefoanele în fața crizei. După doi ani de creștere, piața a scăzut doar cu 3,3% anul trecut, cu Apple lider de necontestat
Tableta rezistă mai bine decât telefoanele în fața crizei. După doi ani de creștere, piața a scăzut doar cu 3,3% ...
În 2022, piața tabletelor a înregistrat un declin de 3,3% față de anul anterior și a rezistat mai bine decât piața ...