Recomandare „CUMPĂRĂ“ SIF Transilvania. Urmează o „revoltă“ inspirată din cazul SIF Muntenia?

Potenţialul de creştere al acţiunii SIF Transilvania (SIF3) în urmatoarele 12 luni este de aproape 33%, până la 0,773 lei / titlu, potrivit unui raport primit de ECONOMICA.NET de la SSIF Broker Cluj Napoca. Acţiunea SIF3 este subevaluată, susţine raportul. În plus, unul dintre cei mai proeminenţi acţionari ai SIF Transilvania ameninţă, nemulţumit, că măcar o parte din administratori vor fi schimbaţi.
Adrian N. Ionescu - Dum, 16 sept. 2012, 21:30
Recomandare „CUMPĂRĂ“ SIF Transilvania. Urmează o „revoltă“ inspirată din cazul SIF Muntenia?

Societatea este subevaluată în comparaţie cu alţi emitenţi de acţiuni similari cu ea, inclusiv după indicatori precum PER sau preţ / valoare contabilă“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Andrei Rădulescu, autorul raportului SSIF Broker Cluj Napoca.

Indicatorul PER arată cât de mare este diferenţa dintre preţul unei acţiuni şi profitul companiei raportat la numărul de acţiuni. Analiştii au stabilit şi praguri orientattive ale indicatorului, în funcţie de care acţiunea este considerată sub- sau supraevaluată. Cu un PER de 2,7 , „sub media celorlate SIF-uri“, acţiunea SIF Transilvania este considerată subevaluată.

Societatea de Investiţii Financiare SIF Transilvania (simbol bursier SIF3) are în portofoliu 231 de companii dintre care doar 106 sunt listate şi este condusă cu mână de fier de Mihai Fercală încă de la înfiinţare.

Compania a încheiat Semestrul 1 cu un profit net de 112,7 milioane lei (25,6 milioane euro), valoare cu 25,3% mai mare faţă de câştigul din primul semestru din anul precedent, de aproape 90 milioane lei.

Pe de altă parte, SIF-urile în general, sunt tot mai atractive, ca urmare a ofensivei acţionarilor de a prelua controlul asupra managementului acestor companii.

Unii acţionari ai SIF Transilvania se simt deja inspiraţi de reuşita „revoltei“ de la SIF Muntenia (SIF4), din urmă cu o lună, prin care, acţionarii importanţi, concentraţi în jurul unui om de afaceri (Gheorghe Iaciu) şi a unui broker (Bogdan Juravle), au schimbat întreaga conducere a SIF4.

Fostul arbitru de fotbal Constantin Frăţilă, un investitor la bursă proeminent, a declarat recent că s-ar putea strânge uşor suficient cvorum într-o adunare a acţionarilor care să schimbe măcar 3 – 4 administratori.

„Desigur că, după ce la SIF Muntenia s-a arătat că se poate, vor urma şi alte tentative, chiar dacă toate conducerile SIF-urilor au răspuns bine persiunii investitorilor pentru creşterea dividendelor. SIF3 este vulnerabilă ca oricare alta, poate cu excepţia SIF Moldova care şi-a schimbaz mult politica de administrare şi de transparenţă“, consideră Andrei Rădulescu.

Dividendele mari „nu îi vor ajuta, însă, multă vreme pe liderii SIF-urilor, mai precis atunci când nu vor mai avea ce vinde şi, deci, nici din ce da dividende. Ceea ce ne aduce în faţa ipotezei că, mai devreme sau mai târziu, SIF-urile vor dispărea. Cel puţin cele care nu şi-au schimbat strategia de administrare, cum am zis, ca SIF Moldova“, a mai spus analistul de la SSIF Broker.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa......
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul ...
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul ...