1EUR = 4.8582 RON | Bucureşti 24 º

Finanţe şi bănci

Record: BNR a împrumutat 11 bănci cu 3 miliarde euro

BNR a împrumutat luni 11 bănci comerciale, printr-o licitaţie repo, cu 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro), pentru o săptămână, reprezentând cea mai mare valoare injectată în piaţă prin acest tip de licitaţii.

25 iun, 2012 | Mediafax

Prin licitaţii repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an.

În licitaţia de săptămâna trecută, banca centrală a împrumutat 13 bănci comerciale, cu 11,95 miliarde lei ( 2,68 miliarde euro).

BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numărul de emisiuni de tiluri de stat pe care o bancă le poate utiliza drept garanţii în cadrul unei operaţiuni de piaţă monetară, astfel că sumele împrumutate de bănci au crescut încă din prima operaţiune din luna iunie, când 13 bănci au împrumutat de la BNR o sumă de 12,1 miliarde lei (2,7 miliarde euro), precedentul record.

În majoritatea licitaţiilor anterioare, din februarie până la jumătatea lunii mai, participau trei-patru jucători şi sumele împumutate erau de 5-6 miliarde de lei, fondurile fiind utilizate în mare parte pentru finanţarea Ministerului de Finanţe, cum susţineau dealerii, însă cererea s-a majorat considerabil întrucât lichiditatea din piaţă s-a redus.

Începând cu luna octombrie a anului trecut BNR a organizat săptămânal câte o licitaţie repo.

Dobânzile pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână au avansat luni foarte uşor, la 4,98% - 5,45% pe an, după ce vineri au fost de 4,91% - 5,37% pe an.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO