1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Finanţe şi bănci

Record: BNR a împrumutat 13 bănci cu 2,7 miliarde euro printr-o licitaţie repo

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat marţi 13 bănci comerciale, printr-o licitaţie repo, cu 12,1 miliarde lei (2,7 miliarde euro), pentru o săptămână, valoare record pentru acest tip de licitaţii.

05 iun, 2012 | Mediafax

Prin licitaţii repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an.

BNR a majorat săptămâna trecută de la trei la cinci numărul de emisiuni de tiluri de stat pe care o bancă le poate utiliza drept garanţii în cadrul unei operaţiuni de piaţă monetară, astfel că unii participanţi la piaţă se aşteptau ca sumele atrase de bănci să crească.

Precedentul record a fost stabilit în octombrie 2009, când suma acordată de BNR a fost de 11,97 miliarde de lei.

La operaţiunea precedentă, realizată săptămâna trecută, banca centrală a oferit 8,077 miliarde lei (1,8 miliarde euro) unui număr de 8 bănci, cea mai mare sumă de după luna februarie 2010.

În majoritatea licitaţiilor anterioare, din februarie până la jumătatea lunii mai, participau trei-patru jucători şi sumele împumutate erau de 5-6 miliarde de lei, fondurile fiind utilizate în mare parte pentru finanţarea Ministerului de Finanţe, cum susţineau dealerii, însă cererea s-a majorat considerabil pentru că lichiditatea din piaţă s-a redus.

Prin urmare, deficitul de lichiditate din piaţă estimat de dealeri este de circa 6 miliarde de lei, dacă băncile cu capital majoritar românesc care obişnuiau să atragă fonduri pentru MFP nu au împrumutat mai mult pentru finanţarea titlurilor de stat.

Începând cu luna octombrie a anului trecut BNR a organizat săptămânal câte o licitaţie repo.

Nivelurile dobânzilor sunt în continuare ridicate ca urmare a intervenţiilor valutare din şedinţele precedente realizate de BNR, care a vândut euro şi a retras lei din piaţă, pentru a tempera deprecierea monedei naţionale. Astfel, randamentele afişate marţi de băncile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o săptămână au urcat de la 4,83 - 5,32% la 4,91 - 5,39% pe an.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO