Acţiunile clubului Borussia Dortmund au crescut cu 47% la bursă. Merită atenţie, spun analiştii

„Borussia Dortmund merită atenţia investitorilor", spun analiştii casei de brokeraj Tradeville.  Are o valoare la Bursa din Frankfurt de 200 de milioane de euro, după o creştere de 47% a acţiunilor sale, în ultimul an. O acţiune Borussia Dortmund Gmbh (simbol BVB:GR) costă, în această dimineaţă, 3,24 euro, în uşoară creştere faţă de ieri. Sâmbătă Borussia va juca finala Ligii Campionilor cu rivala Bayern Munchen.
Adrian N. Ionescu - mar, 21 mai 2013, 07:30
Acţiunile clubului Borussia Dortmund au crescut cu 47% la bursă. Merită atenţie, spun analiştii

„Cu toate că investiţia într-un club de fotbal poate fi considerată exotică, potrivită în special pentru cei care au o legatură emoţională, considerăm că Borussia Dortmund merită atenţia investitorilor”, scrie analistul Bogdan Gherghe, în raportul casei de brokeraj Tradeville.

Clubul a fost înfiinţat în 1909, fiind unul dintre cele mai iubite din Germania. Acţiunile sale sunt listate la Bursă începând din anul 2000.

Compania Borussia Dortmund Gmbh (simbol BVB:GR) este a două echipă din Bundesliga, „din punctul de vedere al veniturilor generate”, după cealaltă finalistă UEFA Champions League (UCL), Bayern Munchen.

Echipa are un lot evaluat de  Reuters la aproape 255 de milioane de euro.

Faptul că „valoarea lotului depăşeşte capitalizarea bursieră (200 milioane de euro), potenţialul de creştere a veniturilor în drepturile TV, atât din competiţia internă ca şi din UCL, cât şi capitalul de imagine cîştigat în ultimii trei ani, reprezintă argumente pentru atractivitatea companiei“, spune Tradeville.

„Sezonul actual urmează să marcheze un maxim al veniturilor generate. Astfel, clubul se va încadra în primele 10 echipe de fotbal din Europa, dupa nivelul veniturilor”, notează raportul Tradeville.

Borussia a câştigat titlul în două din ultimele trei sezoane (2011 şi 2012), iar cupa în 2012. Prezenţa în finala UCL ca şi toate performanţele s-au bazat pe aducerea antrenorului Jurgen Klopp, în 2008, de când a început revenirea clubului şi „pe strategia de a aduce jucatori tineri, cu potenţial bun şi salarii rezonabile, rezultatele fiind reflectate şi la nivelul indicatorilor financiari“, observă Bogdan Gherghe în raportul său.

Succesul echipei s-a bazat şi pe suportul publicului.

Stadionul  Borussia, Westfalenstadion (capacitate 80,720 locuri) este cel mai mare din Germania şi are  cea mai mare medie de spectatori pe teren propriu din Europa (77,248 spectatori).

Tradeville a comparat performanţele financiare ale clubului din Dortmund cu alte trei cluburi: Manchester United (MANU), Juventus (JUVE) şi Benfica (SLBEN). „Borussia prezintă o structură bilanţiera solidă în comparaţie cu Juventus şi Benfica, avand valori mult mai atractive ale multiplilor de preţ faţă de United“, spune Bogdan Gherghe.

Cum se câştigă în fotbal

Dincolo de transferurile de jucători, cluburile de fotbal se bazează pe trei surse principale de venituri. „Sursa  principală pentru Borusia este constituită din contractele cu sponsorii şi din vânzarea de produse promoţionale“, spune Tradeville.

„Borussia a semnat înţelegeri avantajoase cu o noua firmă de echipament sportiv, reînoind contractul cu sponsorul actual şi cu compania care dă numele stadionului“, conform Tradeville.

A doua sursă o reprezinta veniturile din drepturile TV. „Dacă până în prezent valoarea acestora era cea mai mică din primele cinci campionate din Europa, începând din sezonul următor, valoarea totală este renegociată cu 69% mai sus“, potrivit Tradeville.

Participarea în competiţiile UEFA reprezintă „o sursă importantă de venituri“.

A treia sursă de venit o reprezintă încasările din abonamente şi bilete în ziua meciului, „preţul mediu în Germania fiind unul dintre cele mai mici din lume raportat faţă de nivelul veniturilor“, mai spune raportul Tradeville.

Intermedierea tranzacţiilor bursiere pe pieţele externe a devenit una din specialităţile Tradeville.

Te-ar mai putea interesa și
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Producătorul român de ambalaje biodegtadabile și compostabile Promateris a caportat luni pentru primul trimestru din an o cifră de afaceri consolidată de 42,7 milioane de lei, în creștere cu......
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Preşedintele francez Emmanuel Macron a ales-o luni pe Elisabeth Borne, actualul ministru al muncii, drept viitorul său ...
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile cu utilitățile și de atacurile cibernetice
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile ...
Rompetrol Rafinare a înregistrat în primele trei luni ale anului, o pierdere netă de 132 de milioane de dolari, în contextul ...
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Forţele ucrainene au respins trupele ruse şi au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în ...