Record de locuințe finalizate în 2020 în București, în creștere cu 60%. În Ilfov s-au finalizat 7.000 de locuințe

2020 a fost un an record în ceea ce privește finalizarea locuințelor din fonduri private din București și împrejurimi, chiar dacă la nivel național numărul de unități finalizate a fost mai mic decât în 2019.
Andrada Ghira - lun, 19 iul. 2021, 21:56
Record de locuințe finalizate în 2020 în București, în creștere cu 60%. În Ilfov s-au finalizat 7.000 de locuințe

Puțin peste 66.000 de locuințe au fost finalizate anul trecut, față de 66.626 de unități finalizate în 2019, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Economica.net a realizat o comparație pentru care au fost luate în calcul locuințele construite din fonduri private, pe județe, dar și pe orașele reședință de județ, publicate recent în platforma Tempo a INS.

Cele mai multe locuințe au fost finalizate în București, în număr de 13.821, în creștere cu 60% față de 2019, atunci când au fost finalizate 8.647 de locuințe.

O creștere a numărului de locuințe finalizate s-a înregistrat și în județul Ilfov. Astfel, anul trecut au fost terminate 6.952 de locuințe, în creștere cu 12,4% față de 2019.

Numărul de locuințe finalizate anul trecut în județul Ilfov aproape că l-a atins pe cel din 2008: 6.952 unități față de 7.168 de unități. În ultimii trei ani s-a observat o creștere a locuințelor finalizate în Tunari, de aproape 1.400 de noi unități, mai multe decât în Voluntari, Berceni, Domnești, Corbeanca sau chiar Pantelimon.

Nou intrat pe locul 3

Din ce în ce mai multe locuințe sunt finalizate în județul Timiș, 2020 fiind un an record pentru județ, cu peste 6.000 de locuințe terminate. Anul trecut, în Timișoara au fost finalizate 1.379 de locuințe, mai puține făță de cele finalizate în Giroc, spre exemplu: 1.844 unități, și unde construcțiile s-au intensificat în ultimii trei ani, mai arată datele de la INS.

Județul Timiș a depășit județul Cluj, care pare că a luat piciorul de pe accelerație, iar 2020 a venit cu un minus de 31% în ceea ce privește numărul de locuințe finalizate. Astfel, de la 8.021 de unități finalizate în 2019, anul trecut cifra a fost de 5.491.

Clasmamentul județelor unde au fost finalizate cele mai multe locuințe este completat de județul Brașov (4.072 locuințe finalizate), care a luat locul județului Constanța (3.477 unități finalizte), Sibiu (2.307), Iași (2.039), Bihor (1880) și Suceava (1.775).

În ce orașe au fost finalizate cele mai multe locuințe și o evoluție pe zece ani poate fi observată în INFOGRAFICUL INTERACTIV de mai jos. Click pe butonul play din cadrul infograficului.

x
Infogram

România, locul doi la numărul de locuințe în construcție

Majoritatea dezvoltatorilor vorbesc de o cerere mare pentru locuințe, iar acestora li se adaugă și românii care își construiesc singuri case. Activitatea din sectorul construcțiilor rezidențiale a plasat anul trecut țara noastră pe un loc doi, chiar după Austria. Un studiu recent al Deloitte arată că în Austria se construiesc zece locuințe la mia de locuitori, în timp ce în România se construiesc 7,5 locuințe la mia de locuitori. I-am întrecut și pe polonezi, care construiesc 5,7 locuințe la mia de locuitori.

Chiar la începutul pandemiei, piața rezidențială aproape că s-a oprit. Unele șantiere au înregistrat întârzieri, iar numărul de tranzacții parafate s-a redus drastic. Cu toate aceastea, a doua jumătate a lui 2020 a adus o îmbunătățire a acestui sector, unde prețurile au rămas relativ stabile, dar cu o tendință de creștere. Segmentul middle market a fost mai dezvoltat anul trecut, și asta pentru că cei care au vrut să-și cumpere noi locuințe le-au preferat pe acelea mai mari, pentru a-și putea amenaja un birou, atât de necear pentru munca de acasă în primul an pandemic.

Prețurile nu au înregistrat creșteri astronomice. Studiul Deloitte vorbește de o creștere de 3,1%, la o medie de 1.322 de euro/mp. Cele mai scumpe locuințe se vând la Cluj-Napoca, unde un mp costă 1.800 de euro, în timp ce la București și la Timișoara prețurile sunt de 1.440 de euro/mp, respectiv 1.270 de euro/mp. Pentru acest an însă, toți jucătorii din piață se așteaptă la o creștere de cel mult 10%. Și asta pentru că oferta este însă redusă, dar și pentru că majoritatea materialelor de construcție s-au scumpit.

Dezvoltatori: Prețurile la locuințele noi vor crește cu 10% anul acesta

Fotogragie de Josh Olalde pe Unsplash

Te-ar mai putea interesa și
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat american Antony Blinken a negat luni că Statele Unite folosesc un dublu standard la aplicarea legislaţiei în cazul acuzaţiilor de încălcare a drepturilor omului de către......
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
O aliată a preşedintelui Vladimir Putin a avertizat marţi Europa că a întocmit deja legislaţie pentru a răspunde dacă ...
APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) solicită eliminarea obligativităţii instalării celui ...
Eleco din Marea Britanie a preluat Vertical Digital și Sons of Coding, companii românești de dezvoltare software
Eleco din Marea Britanie a preluat Vertical Digital și Sons of Coding, companii românești de dezvoltare software
Eleco, furnizor specializat de software listat pe piața Alternative Investment Market a London Stock Exchange, preia Vertical ...