1EUR = 4.8286 RON | Bucureşti 17 º

Extern

Record de popularitate pentru Merkel. Este apreciată de 81% dintre germani

Angela Merkel, care va candida pentru un al treilea mandat de cancelar în toamna lui 2013, a atins un record de popularitate, 81% dintre germani apreciind că îşi îndeplineşte activitatea mai degrabă bine, potrivit unui sondaj publicat vineri.

14 dec, 2012 | Mediafax

Aproximativ 72% dintre germani, care o apreciază în general pentru modul de gestionare a crizei din zona euro, sunt de părere că anul 2012 a fost, pentru ei, cu titlu personal, mai degrabă "un an bun", în timp ce 27% dintre ei aşteaptă chiar o ameliorare anul viitor, potrivit unui studiu Politbarometer pentru postul public ZDF.

Aproximativ 54% dintre germani oferă asigurări că situaţia lor economică personală este mai degrabă bună, în contextul în care economia germană a rezistat bine, până în prezent, crizei, în pofida unei stagnări spre sfârşitul anului.

Partidul conservator al Angelei Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), afişează de asemenea un avans, obţinând 40% din intenţiile de vot, o creştere cu două puncte procentuale în comparaţie cu datele ultimului sondaj, anchete pe această temă fiind realizate lunar.

Social-democraţii din cadrul SPD, care l-au desemnat pe Peer Steinbrück candidat la funcţia de cancelar, câştigă un punct şi obţin 30% din intenţiile de vot.

Însă distanţa dintre cei doi candidaţi, Angela Merkel şi Peer Steinbrück, se adânceşte, 54% dintre persoanele chestionate preferând ca Angela Merkel să conducă Guvernul german (o creştere cu două puncte procentuale), în comparaţie cu doar 36% (cu două puncte procentuale mai puţin) care doresc ca fostul ministru de Finanţe (2005-2009) să ocupe această funcţie.

Coaliţia guvernamentală CDU-FDP (librali) se află la cel mai înalt nivel al popularităţii pe care l-a înregistrat de când a preluat puterea, în 2009. Astfel, 62% dintre germani apreciază că Guvernul se achită mai degrabă bine de activitatea sa, în timp ce aproximativ 30% sunt de părerea opusă.

Cancelarul, care doreşte o continuare a alianţei sale cu FDP anul viitor, ar putea totuşi să se confrunte cu unele dificultăţi, în măsura în care liberalii obţin în prezent doar 4% din intenţiile de vot, iar pragul de acces în Bundestag (Camera Deputaţilor) este de cinci la sută.

Verzii sunt creditaţi cu 13% din intenţiile de vot, cu un punct procentual mai puţin decât la sondajul precedent.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO