Record de producție de energie electrică al centralei de la Brazi a Petrom, anul trecut

Centrala pe gaze în ciciu combinat de la Brazi, operată de Petrom, a înregistrat anul trecut o producție-record de energie electrică, potrivit rezultatelor pentru 2022 prezentate recent de companie.
Mihai Nicuţ - Dum, 05 feb. 2023, 14:28
Record de producție de energie electrică al centralei de la Brazi a Petrom, anul trecut

Centrala electrică de la Brazi, cu o putere instalată totală de 860 MW, a produs anul trecut 5,01 TWh de energie electrică, în creștere cu 5% față de rezultatul anului 2021 și cea mai mare de când a fost pusă în funcțiune, în urmă cu 10 ani.

“Centrala electrică Brazi, care a sărbătorit 10 ani de activitate comercială în 2022, a generat o producție netă record de electricitate de 5,0 TWh comparativ cu 4,8 TWh in 2021, reprezentând 9% din producția de energie electrică a României, o contribuție foarte buna la securitatea în aprovizionarea cu energie electrică” arată Petrom în raport.

Centrala de la Brazi folosește (nu știm dacă în totalitate sau parțial) gazele extrase de Petrom din România pentru a produce energie electrică. Pentru gazele extrase din România, prețul cu care sunt introduse în centrală a fost plafonat anul trecut de Guvern la 100 de lei/MWh. Pentru vânzarea energiei electrice produse, prețul este de facto plafonat de stat, la 450 de lei/MWh, tot ce se obține peste acest preț mergând drept “taxă de solidaritate” la Fondul pentru Tranziție Energetică. În plus, în acest an și următorul compania este obligată să vândă energia electrică necontractată anterior prin mecanismul de achiziție cenralizată, către operatorul pieței OPCOM, la prețul de 450 de lei/MWh.

Producție mai mică în 2023

Centrala de la Brazi va produce mai puțin în acest an, estimează Petrom, din cauza unei revizii programate pentru această primăvară. “Producția totală netă de energie electrică este prognozată să fie mai mică față de 2022 (2022: 5,0 TWh) în contextul unei opriri planificate de o durată mai mare, de două luni și jumătate pentru întreaga capacitate, in perioada martie-mai. (2022: o lună pentru întreaga capacitate și o lună pentru jumătate din capacitate)”, arată compania.

OMV Petrom a investit 530 de milioane de euro în centrala Brazi, aceasta fiind cea mai mare investiție privată de tip greenfield din România. Construcția centralei de la Brazi a început în 2009, iar exploatarea comercială a debutat în august 2012. Deși a împlinit zece ani, este ultima unitate de producție de energie electrică de mare putere pusă în funcțiune în România.

Centrala are o putere instalată de 860 de MW și dispune de trei turbine – două turbine pe gaze, cu o capacitate de câte 290 de MW și o turbină pe abur, cu o capacitate de 310 MW.

Gazele naturale sunt folosite pentru primele două turbine, iar energia termică conținută de gazele evacuate este apoi transferată celor două cazane recuperatoare, care produc abur pentru cea de-a treia turbină. Prin intermediul acestui proces, centrala Brazi are capacitatea de a genera până la 11% din  producția de energie electrică a României sau să asigure întregul consum al municipiului București.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...