Record de producţie de energie electrică pentru acest an. Consum şi exporturi la fel de mari

Producţia de energie electrică a României a ajuns la 10.300 de MWh, valoare ce aduce aminte de perioada ceauşistă, când funcţionau sute de fabrici energofage. Acum însă, producţia este atribuibilă eolienelor, care produc mult, în special pentru export.
Economica.net - joi, 26 nov. 2015, 22:01
Record de producţie de energie electrică pentru acest an. Consum şi exporturi la fel de mari

Ieri, 26 noiembrie, ora 10.39, producţia de energie electrică a României a atins 10.291 de MW, un record al acestui an, după cum se poate vedea în imaginea ataşată –  date Transelectrica pentru 2015. Rafalele de vânt, care au dus producţia de energie eoliană la 2.500 de MW(printre cele mai mari din acest an), frigul din România, care a făcut ca turbinele termocentralelor pe cărbune şi gaz să fie turate la maxim, precum şi mai multă apă, datorată ploilor recente, pentru Hidroelectrica au dus la acest rezultat.

Centrala Nucleară de la Cernavodă a funcţionat în parametri normali, aportul energiei fotovoltaice a fost aproape de 0, iar biomasa a reprezentat doar câţiva zeci de MW.

Consumul a fost şi el la valori dintre cele mai ridicate pentru acest an – 8.718 MW. Exporturile de energie, datorate, în special, moriştilor de vânt, au ţinut şi ele pasul cu producţia – 1.664 MW.

Toată ziua de ieri, intervalul activ de consum 08.00  – 23.00, producţia şi consumul au fost la valori dintre cele mai mari.

Pentru zilele următoare, dacă valul de frig şi vântul de peste România vor continua, producţia şi consumul de energie vor rămâne aproape de valorile record anuale.

În prima jumătate a acestui an, România a fost net exportatoare de electricitate, chiar dacă livrările au fost mai scăzute decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Performanţa la export, în materie de producţie, a industriei energetice locale este atribuibilă aproape în totalitate sectorului de producţie de energie regenerabilă şi traderilor. Fiecare MWh exportat a fost produs fie într-un parc eolian, fie într-un parc fotovoltaic din România. Explicaţia este simplă: această energie este cea mai ieftină, deci competitivă la export. Este ieftină pentru că este subvenţionată de toţi consumatorii de curent din România prin sistemul certificatelor verzi. Prin lege, fiecare MWh produs în centralele eoliene şi solare este preluat automat în sistem şi primeşte subvenţie. MWh eolian primeşte jumătate de certificat verde, iar cel solar trei certificate.

Dacă firmele ce administrează parcuri eoliene şi fotovoltaice produc cea mai ieftină de energie, de exportul ei se ocupă traderii, atât locali, cât şi zonali, care au birouri în mai toate ţările din regiune şi care tranzacţionează permanent cantităţi mari de energie. Niciun MWh exportat din România nu a fost produs de către o altă centrală decât una din sectorul regenerabilelor.
România are instalaţi circa 5.000 de MW în centrale eoliene şi solare, la o capacitate totală de producţie, care include şi termocentrale vechi, cu o tehnologie depăşită, ce sunt pornite doar ocazional, de 20.000 de MW.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ungaria nu va sprijini Ucraina în faţa Rusiei, întrucât Kievul nu respectă drepturile minorităţii maghiare – Peter Szijjarto
Ungaria nu va sprijini Ucraina în faţa Rusiei, întrucât Kievul nu respectă drepturile minorităţii maghiare – ...
Ungaria nu va sprijini Ucraina în actualul conflict al acesteia cu Rusia atât timp cât Kievul continuă să priveze minoritatea ...
Departamentul de Stat a avertizat că proiectul Nord Stream 2 nu va avansa în cazul unei invazii ruseşti
Departamentul de Stat a avertizat că proiectul Nord Stream 2 nu va avansa în cazul unei invazii ruseşti
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat miercuri că Nord Stream 2, proiectul gazoductului ...
Noi sancţiuni rutiere pentru comportament agresiv sau depășiri neregulamentare
Noi sancţiuni rutiere pentru comportament agresiv sau depășiri neregulamentare
Guvernul urmează să aprobe printr-o ordonanţă modificarea şi completarea OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile ...