Prețul spot al energiei electrice cu livrare în ziua de 14 noiembrie este, ca medie a zilei, de 1.666 de lei/MWh, potrivit datelor operatorului pieței OPCOM. Prețul este cu 4,5 % mai mare decât cel de azi, și acesta este, din datele noastre, din nou cel mai mare nivel din acest an.
Este a treia zi consecutivă în care prețul mediu al Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) sparge tot atâtea recorduri de preț ale acestui an.
În ultimele zile, prețurile sunt destul de ridicate pe fondul temperaturilor scăzute, care a condus la o creștere a consumului. Asta pe fondul unei producții destul de mici din sursă hidro și a unui aport destul de redus al turbinelor eoliene, dar și a producției mai mici a panourilor fotovoltaice la miezul zilei pe fondul vremii noroase, această ultimă situație având un dublu efect – atât scăderea producției parcurilor, cât și creșterea consumului din rețea al prosumatorilor. Mai sunt câteva cauze specifice: un grup de la hidrocentrala Porțile de Fier 1, care funcționa oricum la jumătate de capacitate, este oprit mâine planificat timp de cinci ore, iar un altul este oprit planificat până la finalul lunii. Mai este oprit și un grup de 200 MW la centrala veche pe gaze de la Iernut, pentru lucrări la noua centrală, dar și două grupuri de 150 MW (120 MW putere netă) la CET Craiova 2.
Prețurile din vârful de consum de seară au crescut din nou, ajungând la doar 3.500 lei/MWh, preț in intervalul orar 17.00, dar, pe fondul unei probabile lipse a fotovoltaicelor și mâine, ca și azi prețurile sunt mari și în orele din zi – în jur de 2.500 de lei în unele intervale orare. Iată evoluția prețurilor în fiecare oră.
Iar volumele tranzacționate în PZU pentru consumul de mâine sunt foarte mari – și peste 3.700 MWh în unele dintre orele de seară, adică peste 45% din consumul nostru de seară, care se ridică undeva la 8.000 MW ca putere orară. România va importa mâine prin mecanismul de cuplare a piețelor spot energie în toate cele 24 de ore din rețeaua ungară, la puteri și de 2.500 MW, dar în 18 intervale va și exporta către rețeaua bulgară, la puteri mult mai mici însă.
Din punct de vedere zonal, situația este mai tristă decât în zilele precedente, când Ungaria înregistra cel mai mare preț spot al zilei. De data aceasta, cel mai mare preț spot din toată Europa se înregistrează în România și în Bulgaria, 334 de euro/MWh – ungurii au o medie de 265 de euro, după ce ieri, pentru energia cu livrare azi, au avut și ei 335 de euro/MWh.
Prețul de la noi este de aproapre trei ori mai mare decât în Germania, de exemplu – energia tranzacționată azi cu livrare mâine are acolo un preț mediu de 122 de euro/MWh.