Record al inflaţiei în zona euro – 5,1% în ianuarie

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat luna trecută la un nivel record, iar analiştii se aşteaptă ca tendinţa să continue, un motiv de îngrijorare pentru BCE şi investitori, transmite Reuters.
AGERPRES - mie, 02 feb. 2022, 13:14
Record al inflaţiei în zona euro - 5,1% în ianuarie

Potrivit unei estimări preliminare publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 5,1% în ianuarie, de la un nivel de 5% în decembrie. Este un nivel record pentru zona euro şi depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%. Analiştii se aşteptau ca rata anuală a inflaţiei să scadă la 4,4% luna trecută, scrie Agerpres.

Creşterea inflaţiei în zona euro în ianuarie se explică în principal prin faptul că preţurile la energie au înregistrat o majorare cu două cifre, cu un avans de 28,6%, în timp ce preţurile la servicii au crescut cu 2,4%, la bunurile industriale neenergetice au urcat cu 2,3%, iar cele la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de 3,6%.

Analiştii apreciază că majoritatea factorilor care au dus la majorarea inflaţiei sunt temporari, astfel încât în cele din urmă presiunile asupra preţurilor se vor atenua.

Datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a încetinit la 2,5% în ianuarie, de la 2,7% luna precedentă. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări s-a situat la 2,3%, faţă de 2,6% în decembrie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În timp ce Rezerva Federală a SUA (Fed) a renunţat la argumentaţia că inflaţia este „tranzitorie”, BCE menţine evaluarea, argumentând că majorarea salariilor, o precondiţie a unei inflaţii durabile, încă este atenuată, iar creşterea preţurilor este redusă.

Chiar dacă inflaţia de bază a încetinit în ianuarie, rămâne peste ţinta BCE şi depăşeşte estimările analiştilor.

Comisia Europeană estimează că inflaţia în zona euro va atinge un nivel maxim de 2,4% în 2021, înainte de a scădea la 2,2% în 2022 şi la 1,4% în 2023.

Această creştere puternică a inflaţiei este determinată în principal de majorarea preţurilor la energie, dar ea pare să fie legată şi de un set amplu de ajustări economice ulterioare pandemiei, sugerând că nivelurile ridicate actuale sunt în mare măsură tranzitorii, aprecia Comisia Europeană.

Estimarea publicată pe 31 ianuarie 2022 de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie dată publicităţii în data de 23 februarie.

Te-ar mai putea interesa și
O autospecială de pompieri s-a răsturnat marţi pe platforma aeroportului Henri Coandă. Nicio persoană nu a fost rănită
O autospecială de pompieri s-a răsturnat marţi pe platforma aeroportului Henri Coandă. Nicio persoană nu a fost rănită
 O autospecială de pompieri aparţinând Serviciului Salvare Stingere Incendii de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti s-a răsturnat, marţi, la ora 6:40, în timp ce se deplasa......
Preţurile producţiei industriale s-au majorat cu 53% în ritm anual, în august
Preţurile producţiei industriale s-au majorat cu 53% în ritm anual, în august
Preţurile producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) s-au majorat cu 53% în august 2022, faţă de ...
Liniile show-car-ului Renault 4, dezvăluite înainte de expoziția auto de la Paris
Liniile show-car-ului Renault 4, dezvăluite înainte de expoziția auto de la Paris
Oficialii francezi au prezentat astăzi o primă imagine cu show-car-ul Renault 4 confirmând prezența acestuia la Salonul ...
Președintele Serbiei, reacție în scandalul NIS Petrol. Patru persoane au fost reținute, acuzate că au transmis date secrete privind fondul de resurse din România firmei-mamă din Serbia
Președintele Serbiei, reacție în scandalul NIS Petrol. Patru persoane au fost reținute, acuzate că au transmis date ...
Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a comentat scandalul în care este implicată compania sârbă NIS în România, ...