Estimare USDA-exporturile de porumb ale României ar putea atinge cantitatea record de 7,1 milioane de tone

România ar putea atinge în acest an de marketing un nou record în ceea ce privește exporturile de porumb. În primele patru luni ale anului de marketing 2019/20, exporturile către piețele din afara UE s-au dublat, în timp ce livrările către țările UE au crescut cu 20%. Numai peste granițele UE s-a livrat deja mai mult decât în tot anul de marketing anterior.
Alina Stanciu - mie, 20 mai 2020, 18:36
Estimare USDA-exporturile de porumb ale României ar putea atinge cantitatea record de 7,1 milioane de tone

Exporturile de porumb ale României (inclusiv vânzările intracomunitare) ar putea atinge în acest an de marketing (octombrie 2019/septembrie 2020) pragul record de 7,1 milioane de tone, față de 5,8 milioane de tone cu un an în urmă (plus 22%) sau 4,5 milioane de tone în 2017/2018, arată datele Departamentului Pentru Agricultură al SUA. De asemenea, țara noastră va livra probabil 3,5-3,6 milioane de tone către celelalte state din blocul comunitar.

“În primele patru luni ale anului de marketing 2019/20, exporturile către piețele din afara UE s-au dublat, în timp ce livrările către țările UE au crescut cu 20%”, se arată în raportul USDA.

Mai exact, în perioada 10/2019-1/2020, România a vândut în spațiul intracomunitar și în țările terțe 3,7 milioane de tone de porumb, față de 2,4 milioane de tone în perioada similară a anului anterior. În 2019 (an calendaristic) vânzările de peste granițe au totalizat 5,8 milioane de tone.

De asemenea, conform datelor Comisie Europene consultate de către ECONOMICA.NET, în perioada 1.07.2019-17.05.2020, țara noastră a exportat 3,4 milioane de tone de poumb, adică 74,7% din cantitatea totală de porumb vândută de UE peste granițe. Față de perioada similară a anului trecut, cantitatea exportată s-a majorat cu aproximativ 28,2%.

În anul de marketing anterior, România a livrat în afara blocului comunitar 2,6 milioane de tone.

Potrivit surselor citate, cele mai importante piețe pentru România sunt Turcia, Egipt, Coreea de Sud și Liban, în timp ce printre statele UE care cumpără porumb românesc se numără Spania, Italia și Olanda.

Au crescut prețurile

Conform datelor USDA, creștera semnificativă a exporturilor se datorează atât creșterii producției cât și a prețurilor, ceea ce i-a făcut pe fermieri și traderi să îți dorescă să iasă peste granițe. Mai exact, producția totală de porumb a atins aproximativ 14,3 milioane de tone, o creștere de 2,14% față de cultura anului trecut. Suprafața cultivată a crescut și ea cu 10%, până la 250.000 de hectare, întrucât condițiile proaste pentru rapiță au încurajat unii fermieri să se reorienteze către porumb.

Mai mult, prețurile mai mari din 2019  au încurajat exporturile.

Acum, conform ultimelor date ale Comisie Europene, în 15 mai, tona de porumb se vindea în portul Constața cu 172 de euro (preț FOB), iar în Oltenia cu 146 de euro tona (DEPSILO). Cu un an în urmă, prețurile erau de 156 de euro și respectiv 138 de euro tona.

Estimări 2020

În ceea ce privește situația din acest an agricol, USDA estimează că suprafața de porumb va rămâne la aproximativ  2,65 milioane de hectare, cu 8% peste anul trecut. Urmare a secetei, este însă posibilă o ușoară reducere a productivității la hectar. USDA estimează o producție totală de 14 milioane de tone.

În 2019, producția de porumb a României a fost de 16,99 milioane de tone de boabe

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...