Record la Petromidia: A rafinat 100 de milioane de tone de ţiţei, de la înfiinţare

Rafinăria Petromidia, cea mai mare din România şi ultima construită, a funcţionat fără oprire anul trecut, ceea ce a permis grupului Rompetrol să raporteze un record: 100 de milioane de tone de ţiţei prelucrate, mai mult decât orice rafinărie din ţară, funcţională acum.
Economica.net - lun, 19 ian. 2015, 17:31
Record la Petromidia: A rafinat 100 de milioane de tone de ţiţei, de la înfiinţare

„Rafinăria Petromidia, parte a Rompetrol Rafinare și a KMG International, a înregistrat în 2014 un record istoric al materiilor prime procesate – peste 5 milioane tone. Cantitatea totală prelucrată de aceasta din 1979 – anul intrării în exploatare și până în prezent a depășit nivelul de peste 100 milioane tone” se arată într-un comunicat al companiei remis Bursei de Valori Bucureşti.

Rafinăria a funcționat anul trecut la capacitate maximă și nu a consemnat nicio oprire programată sau accidentală (365 de zile), volumul de materie primă procesată fiind de 13.800 de tone/zi. Ca urmare a faptului că a funcţionat fără oprire, a crescut şi valoarea contribuţiilor datorate bugetului de stat: 1,8 miliarde de dolari anul trecut, faţă de 1,4 miliarde USD în 2013 şi 1,2 miliarde în 2012, spune compania.

Valoarea totală a investițiilor realizate pe platforma Petromidia în perioada 2007 (momentul preluării și integrării în cadrul companiei petroliere naţionale din Kazahstan, KazMunayGas) – 2014 a ajuns la aproximativ 1,4 miliarde USD. Din această sumă, circa 380 milioane USD au fost alocate pentru realizarea programului de modernizare a rafinăriei Petromidia Năvodari. În principal, acesta a presupus „construcţia a cinci noi instalaţii şi modernizarea/extinderea a altor patru deja existente, obiectivele vizate fiind creşterea capacităţii de rafinare la peste 5 milioane de tone de materie primă/an, modificarea și alinierea coşului de produse realizate la cerințele pieței, trecerea la producţia exclusivă de carburanţi Euro 5, dar şi îndeplinirea cerinţelor europene de mediu” se arată în comunicat.

„Pe fondul investițiilor realizate de KMG International (noua denumire a grupului Rompetrol) și KazMunayGas în modernizarea și creșterea capacității de prelucrare, coroborate cu cele pentru dezvoltarea sectorului de petrochimie, a aprovizionării cu țiței și a distribuției de carburanți pe plan intern dar și în regiune, rafinăria situată pe malul Mării Negre a reușit în 2014 atingerea unor recorduri istorice pe partea operațională. Odată cu finalizarea în 2012 a amplului program de modernizare și creștere a capacității de rafinare, strategia și ambitia noastră a urmărit și va continua să urmărească optimizarea proceselor de producție, reducerea costurilor de procesare și creșterea eficienței energetice”, a declarat Yedil Utekov, directorul general al Rompetrol Rafinare, compania care operează rafinăria Petromidia.

În 2014, compania a mai consemnat un record: în condiţiile în care consumul de motorină creşte în România, iar cererea nu poate fi onorată doar din producţia internă, producţia de motorină a ajuns la un maxim istoric: 2,43 milioane de tone, faţă de 1,9 milioane de tone în 2013 şi 1,6 milioane de tone în 2012. Randamentele pentru motorină au crescut de la 39,6% în 2012, la 46% în 2013.
Compania Rompetrol Rafinare, principalul activ al KMG International (fostul Rompetrol Group), operează rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, fiind și unicul producător de polimeri din țară-doar la Midia mai funcţionează capacităţi petrochimice în România.

Alături de Petromidia, în România mai funcţionează rafinăria Petrotel din Ploieşti, deţinută de ruşii de la Lukoil şi Petrobrazi, a OMV Petrom. Petromidia este cea mai mare şi cea mai nouă dintre ele, proiectarea si constructia ei facându-se intre anii 1975 si 1977, ca urmare a crizei de pe piaţa petrolului ce a urmat războiului arabo-israelian din 1974.Rafinăria a început producţia în anul 1979. De atunci, şi-a schimbat de mai multe ori proprietarul: întâi au fost turcii de la Akmaya, dar privatizarea a eşuat şi a ajuns înapoi la stat, apoi a fost preluată de Dinu Patriciu care ulterior a revândut-o companiei petroliere naţionale din Kazahstan, KazMunaiGas.Acum, rafinăria este unul dintre cei mai mari exportatori ai României, dat fiind că alimentează cu carburanţi toată reţeaua de distribuţie a Rompetrol din zona Mării Negre şi nu numai.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...