Recuperarea creanţelor reprezentând redevenţe din evidenţa ADS ar putea fi transferată către ANAF

Recuperarea creanţelor reprezentând redevenţe de încasat aflate în evidenţa Agenţiei Domeniilor Statului ar putea trece în administrarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), potrivit unui proiect de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi reglementarea unor măsuri fiscal - bugetare, publicat de Ministerul Finanţelor.
Economica.net - mie, 29 aug. 2012, 19:40
Recuperarea creanţelor reprezentând redevenţe din evidenţa ADS ar putea fi transferată către ANAF

În proiectul citat se arată că, în prezent, Agenţia Domeniilor Statului (ADS) întâmpină greutăţi în recuperarea debitelor rezultate din contracte de concesiune, arendă şi alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinaţie agricolă, încheiate de instituţie.

‘Singura modalitate de recuperare a acestor creanţe o reprezintă acţiunile în instanţă care se pot întinde pe o perioadă lungă de timp cu implicaţii în creşterea deficitului bugetului de stat, având în vedere că sumele provenite din recuperarea acestor debite se constituie ca venit la bugetul de stat’, se menţionează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Situaţia redevenţelor de încasat aflate în evidenţa Agenţiei Domeniilor Statului la data de 31 iulie 2012 este estimată la aproximativ 400 milioane de lei.

În acest context, s-a prevăzut, prin proiectul menţionat, ca toţi beneficiarii contractelor de concesiune, arendă şi alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinaţie agricolă, încheiate de Agenţia Domeniilor Statului, să declare şi să plătească sumele restante, precum şi să declare şi să plătească sumele curente reprezentând redevenţe la organele fiscale competente subordonate ANAF.

‘Urgenţa adoptării prezentului proiect de act normativ este dată de recuperarea într-un timp cât mai scurt a creanţelor rezultate din contracte de cesiune, arendă şi alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinaţie agricolă încheiate de ADS datorate şi neachitate la termen şi asigurarea veniturilor publice ale statului printr-o colectare eficientă şi eficace a creanţelor rezultate din contracte de concesiune, arendă şi alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinaţie agricolă, încheiate de Agenţia Domeniilor Statului. Consecinţele neadoptării prezentului proiect de ordonanţă de urgenţă sunt neîncasarea de venituri la bugetul de stat şi în consecinţă creşterea deficitului bugetar, creşterea continuă a sumelor restante la bugetul de stat reprezentând creanţe rezultate din contracte de concesiune, arendă şi alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinaţie agricolă, încheiate de Agenţia Domeniilor Statului’, se subliniază în nota de fundamentare.

Potrivit documentului citat, măsura recuperării de către ANAF a creanţelor constatate de ADS are în vedere, pe lângă diminuarea deficitului bugetar prin creşterea veniturilor la bugetul de stat, şi sporirea conformării voluntare la plata unor astfel de sume datorate bugetului de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Nou record pentru indicii ROBOR – marţi, 26.10.2021
Nou record pentru indicii ROBOR – marţi, 26.10.2021
ROBOR la trei şi şase luni continuă să crească şi ating, din nou, cele mai mari valori din primavara anului trecut ...
Brembo a prezentat un sistem de frânare independentă care va intra, inițial, în dotarea mașinilor premium
Brembo a prezentat un sistem de frânare independentă care va intra, inițial, în dotarea mașinilor premium
Oficialii producătorului de componente auto Brembo au anunțat lansarea Sensify, un nou sistem de frânare care funcționează ...
Marea Britanie va majora salariul minim la 9,50 lire sterline pe oră
Marea Britanie va majora salariul minim la 9,50 lire sterline pe oră
Marea Britanie va majora din aprilie 2022 cu 6,6% salariul minim pentru cei cu vârsta de 23 de ani şi peste, de la 8,91 ...