Recuperarea economică încetineşte, iar creşterea PIB-ului este vizibil afectată de inflaţia ridicată – analiză OTP

Recuperarea economică încetineşte, iar creşterea PIB-ului este vizibil afectată de inflaţia ridicată, stagnarea salariilor reale, încetinirea creşterii globale şi efectele conflictului Rusia - Ucraina, semnalează analiştii OTP Bank, care subliniază însă că rezultatele puternice din primul trimestru vor fi suficiente pentru a atinge o creştere anuală estimată a PIB-ului de 4%.
AGERPRES - joi, 23 iun. 2022, 16:01
Recuperarea economică încetineşte, iar creşterea PIB-ului este vizibil afectată de inflaţia ridicată - analiză OTP

Având în vedere performanţa recuperării economice, rezultatele primului semestru au fost o surpriză neaşteptată, deoarece piaţa se aştepta la o corecţie a creşterii PIB în primele trei luni, în urma stagnării din a doua parte a anului 2021. Mergând mai departe în analiza sectorială, serviciile şi comerţul sunt sectoarele responsabile de surpriză, cu o revenire foarte bună a activităţilor în primul sector, ceea ce ar putea fi legată de creşterea consumului de servicii, odată cu trecerea pandemiei, se menţionează într-un comunicat al băncii remis, joi, AGERPRES.

„În context regional, comparaţia sugerează o performanţă de creştere medie mai optimistă pentru România. Deşi, pentru anul viitor predicţia este pesimistă, cu un rezultat aşteptat mai scăzut. Pentru moment toate zonele sunt afectate, având în vedere inflaţia, comerţul, venitul real, ratele dobânzilor sau consolidarea fiscală, care în acest moment s-a oprit. Va fi reluată pe parcurs, pe măsură ce mediul de creştere a ratei dobânzii va începe să se consolideze şi, în consecinţă, creşterea economică s-ar putea situa sub 3% în 2023. Perspectiva pozitivă este întregită şi de faptul că se aşteaptă ca România să primească fonduri europene de aproximativ 3,5% din PIB anual în acest orizont de prognoză”, au raportat analiştii OTP Bank.

Până în prezent, inflaţia a continuat pe traiectoria ascendentă, atingând 13,8% în luna aprilie şi 14,5% în mai. Datele din aprilie au fost o surpriză uriaşă în comparaţie cu consensul general de 11-11,5%, iar acest lucru s-a datorat în mare parte creşterii cu 26% de la lună la lună a preţurilor la energie pentru uz casnic, cauzată de noul plafon mai redus. Prin urmare, inflaţia din luna mai a fost, în mare, în conformitate cu consensul general şi dinamica lunară a încetinit uşor, sugerând că inflaţia ar putea atinge în curând apogeul.

„În estimarea standard, inflaţia ar putea atinge vârful în luna iunie, la un nivel uşor sub 15%, însă în perioada ce va urma scăderea va fi lentă şi ar trebui să ne pregătim să nu vedem rate de o singură cifră până în luna martie a anului viitor. Creşterile din energie şi din zona alimentară se transferă acum la inflaţia de bază, unde costurile unitare ridicate ale forţei de muncă cauzează probleme. În plus, putem anticipa o altă creştere a preţului energiei pentru uz casnic în luna aprilie a anului viitor, când va expira plafonul actual”, subliniază sursa citată.

Pentru a atenua efectele, banca centrală continuă implementarea politicilor monetare şi a intensificat creşterea ratei de bază la 75 bps în mai. La nivelul actual al ratei cheie, de 3,75%, aceasta este încă foarte mult în urma evoluţiilor inflaţiei şi a primei de risc pentru activele româneşti şi este foarte probabil să fie majorată la 7,0% până la sfârşitul anului, în timp ce piaţa sugerează un nivel de 8-9%, mai arată analiza.

În tabloul macroeconomic extins, nivelul de ocupare a revenit treptat după criza Covid, iar în ultimele luni ocuparea forţei de muncă în companii a continuat să crească, deşi şomajul prezintă tendinţe mixte. Salariile nominale au crescut cu aproximativ 11% în lunile martie-aprilie, ceea ce reprezintă o creştere semnificativă faţă de anul trecut. Cu toate acestea, în termeni reali, salariile au crescut puţin, chiar şi cu creşterea nivelului salariilor nominale din ultimele luni. Acest aspect are efecte imediate în întreaga economie, începând de la cererea de împrumuturi şi până la consolidarea fiscală. De exemplu, datele arată că emiterea de noi împrumuturi a încetinit în luna aprilie, dar a rămas la niveluri ridicate cu NFC-uri şi împrumuturile ipotecare comparabile din punct de vedere istoric, subliniază analiştii OTP Bank.

De asemenea, potrivit acestora, contul curent a fost afectat negativ de creşterea preţurilor la energie, România fiind importator net de energie, chiar dacă în termeni neţi într-o măsură mult mai redusă decât ţările vecine.

„România se află sub procedura de deficit excesiv (PDE), iar Guvernul intenţionează să reducă de la 1 iulie cheltuielile bugetare cu 10%, cu excepţia investiţiilor, a cheltuielilor salariale şi sociale, deşi nu este clar cum vor fi îndeplinite aceste obiective”, subliniază ei.

Având în vedere oprirea temporară a consolidării fiscale şi preţurile ridicate la energie, deficitul de cont curent ar putea creşte şi mai mult în acest an. Acest indicator ar putea începe să se modereze odată ce consolidarea fiscală va începe şi preţurile la energie se vor normaliza.

„Per ansamblu, credem că procesul de consolidare fiscală se va relua în mod vizibil doar în 2023, când preţurile la energie probabil s-ar putea modera şi România va trebui să se adapteze la regulile UE în temeiul PDE”, punctează analiştii citaţi.

OTP Bank România este subsidiara OTP Group, o bancă universală cu o prezenţă foarte bună în Europa Centrală şi de Est, care oferă soluţii financiare complete, fiind activă atât în segmentul retail, cât şi corporate. În România, membrii Grupului OTP sunt: OTP Bank România, OTP Consulting, OTP Leasing, OTP Asset Management, OTP Factoring, OTP Advisors şi Fundaţia OTP Bank România.

Te-ar mai putea interesa și
Analiză IRCC – Creşterea de 0,02% este nesemnificativă pentru românii cu credite raportate la indice
Analiză IRCC – Creşterea de 0,02% este nesemnificativă pentru românii cu credite raportate la indice
Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) înregistrează o mică majorare de 0,02%, începând cu 1 octombrie, după ce trimestrul trecut a avut o uşoară scădere, dar......
Preţul gazelor naturale scade în Europa graţie temperaturilor ridicate şi depozitelor pline
Preţul gazelor naturale scade în Europa graţie temperaturilor ridicate şi depozitelor pline
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au scăzut luni graţie temperaturilor neobişnuit de ridicate ...
Ungaria – Problemele economice îi fac pe oamenii de afaceri să ceară aderarea la euro
Ungaria – Problemele economice îi fac pe oamenii de afaceri să ceară aderarea la euro
Directorul general al uneia dintre cele mai importante companii ungare a făcut un apel pentru aderarea la zona euro, după ...
Hidroelectrica și-a lansat aplicația de mobil. Cum se numește UPDATED – comunicat Hidroelectrica
Hidroelectrica și-a lansat aplicația de mobil. Cum se numește UPDATED – comunicat Hidroelectrica
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și compania care înregistrat cea mai mare creștere ...