Reducerea CAS-ului, propusă de Florin Cîţu, dezechilibrează sistemul asigurărilor sociale şi conduce la obţinerea unor pensii mai mici – Sindalimenta

"Reducerea CAS-ului, propusă de preşedintele PNL, este o masură inacceptabilă, ea însemnând atât crearea unui dezechilibru pentru sistemul de asigurări sociale, cât şi contribuții mai mici la sistemul de pensii, în final pensii mai mici pentru angajați", spun oficialii Federației Sindicatelor din Industria Alimentară - Sindalimenta, într-o luare de poziţie trimisă Economica.net. Reprezentanţii Sindalimenta sublinează că scutirea de la plata impozitului pe venit pentru angajații din industria alimentară şi agricultură "ar fi un ajutor real pentru fidelizarea personalului în două sectoare care se confruntă cu o mare lipsă de personal calificat, în paralel cu un mare rulaj de angajati și o migrație uriașă a forței de muncă. Măsura ar putea determina, totodată, reîntoarcerea muncitorilor români plecați la muncă în străinătate".
Cristina Şomănescu - vin, 18 mart. 2022, 11:48
Reducerea CAS-ului, propusă de Florin Cîţu, dezechilibrează sistemul asigurărilor sociale şi conduce la obţinerea unor pensii mai mici - Sindalimenta

Amintim că preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a propus scăderea CAS cu 5 puncte procentuale ca singura măsură pentru creşterea salariilor tuturor românilor. Economica.net a scris joi pe larg despre efectele pe care le va avea implementarea acestei propuneri.

Vineri, după publicarea articolului Economica.net, Sindalimenta ne-a trimis o luare de poziţie în care susţine argumentele pe care le-am prezentat în articol şi în care propune, în schimb, scutirea de la plata impozitului pe venit pentru angajaţii din industria alimentară şi din agricultură.

Iată cele mai importante declaraţii din luarea de poziţie trimisă de Federația Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta – redacţiei Economica.net:

„În timp ce sectorul industriei alimentare se confruntă cu grave probleme generate de creșterea explozivă a prețurilor la energia electrică și gaze naturale, unii reprezentanți ai Partidului Național Liberal blochează în Camera Deputaților un proiect de lege care ar permite sectorului industriei alimentare și agriculturii să rezolve problema deficitului de forță de muncă. Refuzul de a promova acest proiect de lege vine de la vârful PNL, președintele Florin Cîțu demonstrând încă o dată că nu este interesat să salveze economia națională și să îmbunătățească nivelul de trai al românilor.
Este vorba despre blocarea, la Camera Deputaților, a proiectului de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene (PLx nr. 35/2022).
Concret, proiectul, care a fost inițiat de actualul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, și este susținut de patronatele, sindicatele din industria alimentară și Asociația Fermierilor din România, prevede scutirea de la plata impozitului pe venit pentru angajații din aceste sectoare de activitate, ceea ce ar conduce astfel la creșterea salariului minim, stopând migrația forței de muncă către alte țari membre UE și revigorând activitatea societăților cu personal calificat. Această eliminare a impozitului pe venit ar urma să se aplice până la 31 decembrie 2028.
Proiectul a trecut deja de votul Senatului, în ciuda avizului negativ emis de Consiliul Economic și Social (CES). (…)

Președintele PNL, Florin Cîțu, refuză să accepte adoptarea acestui proiect de lege care ar fi o gură de oxigen pentru sute de mii de angajați plătiți cu salariul minim pe economie. El vrea să impună coaliției de guvernământ propria măsură și anume reducerea CAS-ului de la 25% la 20%, justificând o creștere a salariilor.
Reducerea CAS-ului, propusă de președintele PNL, este o măsură inacceptabilă, ea însemnând atât crearea unui dezechilibru pentru sistemul de asigurări sociale, cât și contribuții mai mici la sistemul de pensii, în final pensii mai mici pentru angajați.
Federația Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta, reprezentanții patronatelor din acest sector și Ascociatia Fermierilor din România susțin adoptarea în regim de urgență la Camera Deputaților a proiectului de lege prin care impozitul pe venit să fie anulat pentru angajații din domeniile menționate, după modelul care și-a arătat fiabilitatea în construcții și IT.
Vorbind despre industria alimentară și agricultură, îi reamintim președintelui PNL, Florin Cîțu, că aici sunt printre cele mai mici salarii din România, profiturile sectoarelor fiind foarte mici. Eliminarea impozitului pe venit și adoptarea unei asemenea măsuri ar fi un ajutor real pentru fidelizarea personalului în două sectoare care se confruntă cu o mare lipsă de personal calificat, în paralel cu un mare rulaj de angajati și o migrație uriașă a forței de muncă. Măsura ar putea determina, totodată, reîntoarcerea muncitorilor români plecați la muncă în străinătate.”.

Te-ar mai putea interesa și
Macron va căuta la Washington ajutor pentru Europa în fața concurenței chineze
Macron va căuta la Washington ajutor pentru Europa în fața concurenței chineze
Preşedintele francez Emmanuel Macron va fi primit săptămâna viitoare de omologul său american Joe Biden în cursul unei rare vizite de stat care urmăreşte să sublinieze prietenia......
Peste jumătate din mașinile second-hand aduse în România au fost avariate înainte
Peste jumătate din mașinile second-hand aduse în România au fost avariate înainte
Una din cinci maşini rulate din România au kilometrajul modificat, iar mai bine de jumătate dintre acestea au fost avariate, ...
Țigările se vor scumpi dramatic și în România. UE vrea să dubleze accizele, nu scapă nici tutunul încălzit
Țigările se vor scumpi dramatic și în România. UE vrea să dubleze accizele, nu scapă nici tutunul încălzit
UE urmează să propună o taxă de vaping la nivelul întregului bloc comunitar, ca parte a unei schimbări a impozitării ...
Transport gratuit pentru elevii care studiază în alte localităţi – inițiativă legislativă USR
Transport gratuit pentru elevii care studiază în alte localităţi – inițiativă legislativă USR
Parlamentarii USR anunţă că au depus o iniţiativă legislativă care simplifică şi descentralizează procedurile de ...