Reducerea emisiilor de CO2 la automobile: Germania obţine o nouă amânare

Statele membre ale UE au acceptat, luni, să amâne votul privind reducerea la 95 g/km în 2020 a emisiilor de CO2 pentru autoturisme, în încercarea de a găsi un acord satisfăcător pentru Germania, transmite AFP.
Economica.net - mar, 15 oct. 2013, 06:03
Reducerea emisiilor de CO2 la automobile: Germania obţine o nouă amânare

‘Preşedinţia (Consiliului de Miniştri) va contacta Parlamentul European pentru a încerca împreună cu Comisia să analizeze posibilităţile de flexibilitate şi să găsească un compromis, dar asta se va întâmpla într-un timp limitat’, a anunţat ministrul lituanian al mediului Valentinas Mazuronis, la finalul unei reuniuni, la Luxemburg, cu omologii săi din UE. ‘Ne angajăm să găsim o rezolvare cât mai rapid posibil, dar marjele de manevră sunt foarte reduse’, a avertizat el.

În luna iunie, ţările membre şi PE au ajuns la un acord privind reducerea la 95 g/km a plafonului emisiilor de dioxid de carbon pentru autoturismele particulare până în 2020. Germania a acceptat acest acord, dar – sub presiunea industriei auto locale, care consideră acest obiectiv prea ambiţios – Berlinul a cerut ulterior partenerilor săi prelungirea cu patru ani a termenului prevăzut.

Peter Altmaier, ministrul mediului din Germania, s-a declarat convins de ‘posibilitatea găsirii în câteva săptămâni’ a unei soluţii care să poată fi susţinută de industria auto.

Cererea sa pentru angajarea de noi consultări a fost sprijinită de şapte ţări: Estonia, Ungaria, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Marea Britanie şi Slovacia. Franţa şi Spania nu s-au opus acestei cereri, transmite AFP.

În schimb, poziţia germană a fost condamnată de Italia şi Danemarca. ‘Am ratat o ocazie astăzi’, a declarat ministrul italian Andrea Orlando, partizan, ca şi omologii săi danez şi olandez, al unui vot asupra acordului convenit în luna iunie cu Parlamentul European.

Dar, potrivit AFP, riscul era de constituire a unei minorităţi care să blocheze Germania şi pe aliaţii săi, ce ar fi făcut să eşueze toate şansele unui acord. ‘Realpolitik-ul ne obligă să ne numărăm’, a recunoscut comisarul european pentru combaterea schimbărilor climatice, Connie Hedegaard. ‘Dar dacă nu vom fi serioşi, nu va exista un acord în primă lectură cu Parlamentul European şi, deci, niciun acord’, a avertizat acesta.

Cererea prezentată de Germania prevede posibilitatea pentru constructorii auto de a nu realiza decât 80% din obiectivul de reducere în 2020 a emisiilor de CO2 la autoturisme şi a îndeplini acest obiectiv în etape în 2024. Potrivit calculului unui ONG care activează în domeniul transportului şi mediului, această nouă înţelegere ‘va avea drept consecinţă limitarea reducerii emisiilor de CO2 la 104 g de CO2/km în 2020’.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...