1EUR = 4.7231 RON | Bucureşti 28 º

News

Referendum în Turcia: Erdogan va începe imediat un dialog pentru reintroducerea pedepsei cu moartea

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat duminică seara începerea imediată a unui dialog cu premierul Binali Yildirim şi cu opoziţia naţionalistă privind reintroducerea pedepsei cu moartea, transmite Reuters.

17 apr, 2017 | Agerpres

Erdogan a făcut declaraţia la conferinţa de presă la care a anunţat şi victoria la referendumul constituţional prin care alegătorii turci au decis duminică să îi confere prerogative sporite. El a precizat că modificările constituţionale aprobate prin referendum vor fi implementate după alegerile din 3 noiembrie 2019, informează agenţia oficială de presă a Turciei, Anadolu.

Potrivit AFP, preşedintele intenţionează să convoace un referendum şi pe tema pedepsei cu moartea. El a explicat asta suporterilor din Istanbul care aclamau victoria de duminică. Erdogan a cerut tuturor ţărilor, "în special aliaţilor", să respecte voinţa poporului turc.

Tabăra "da" la referendumul constituţional a sărbătorit pe străzi, inclusiv cu focuri de artificii surprinse şi de un fotoreporter al Anadolu. Premierul Binali Yildirim s-a adresat mulţimii de la balconul sediului Partidului Justiţiei şi Dezvoltării, având-o alături şi pe soţia sa.

Rezultatele neoficiale menţionate de preşedintele Erdogan arată că duminică au fost aproximativ 25 de milioane de voturi "da", cu 1,3 milioane mai multe decât "nu". Opoziţia contestă însă procesul, afirmând că au existat ilegalităţi. Printre altele, Înalta Comisie Electorală a anunţat că ia în considerare şi buletinele de vot neştampilate corespunzător de oficialităţile din secţiile de votare.

În marile oraşe ale Turciei - Istanbul, Ankara şi Izmir - majoritatea a votat "nu" arată Reuters. Martori oculari citaţi de această agenţie au afirmat că în cel puţin patru cartiere din Istanbul oamenii au ieşit la ferestre bătând în oale şi tigăi - o formă tradiţională de protest.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO