Referendum Scoţia: Liderul pro-independenţă, Alex Salmond, câştigă ultima dezbatere televizată

Economica.net
26 08. 2014
ayrshirescotlandbusinessnews_com_40539900

Conform sondajului, dat publicităţii la puţin timp după încheierea dezbaterii dintre Salmond şi Alistair Darling, liderul taberei anti-independenţă, 71% dintre respondenţi au declarat că politicianul naţionalist a câştigat confruntarea televizată, în timp ce 29% l-au dat pe Darling învingător.

În cadrul sondajului, au fost intervievate peste 500 de persoane.

Potrivit AFP, dezbaterea de 90 de minute de pe scena Kelvingrove Art Gallery and Museum din Glasgow, transmisă în direct de BBC, a fost una pasionantă.

Declarat învingător de comentatori în prima dezbatere de la 5 august, de această dată Alistair Darling s-a confruntat cu un Salmond mult mai agresiv. În urmă cu trei săptămâni, Salmon a câştigat dezbaterea cu 56% la 44%, conform unui sondaj expres al Guardian/ICM.

În dificultate în urmă cu trei săptămâni în chestiunea crucială a monedei, Alex Salmond a fost mai convingător de această dată, chiar dacă oponentul său a continuat să-l acuze că nu are ‘un plan B’.

‘Dacă vreţi un plan B pot să vă dau trei la preţ de unul’ a răspuns Salmond. Primul dintre acestea este că premierul scoţian rămâne convins că Marea Britanie va accepta în cele din urmă să împartă lira sterlină ‘pentru că este în interesul său’ şi în cel al Scoţiei.

‘Şi chiar dacă nu se va întâmpla aşa, nimeni nu ne poate împiedica să continuăm să utilizăm lira sterlină’, a adăugat el, chiar dacă aceasta nu va mai fi sub acoperirea Băncii centrale a Angliei.

Reprezentantul taberei ‘da’ a reuşit chiar să-i smulgă lui Darling ceea ce el a calificat drept ‘dezvăluirea serii’, atunci când fostul ministru britanic de finanţe a afirmat: ‘Bineînţeles că vom putea păstra lira’.

‘Cred că uniunea monetară ar fi rea pentru Scoţia întrucât politica noastră bugetară ar fi decisă de ceea ce ar fi atunci o ţară străină, adică de Londra şi nu de Edinburgh’, a adăugat imediat Darling.

De asemenea, cum era de aşteptat, cei doi politicieni s-au contrat şi în ceea ce priveşte rezervele petroliere din Marea Nordului, în declin.

Adepţii independenţei contează pe aceste resurse pentru a asigura prosperitatea noii ţări, însă ultimele proiecţii ale Londrei privind veniturile pe care ar urma să le aducă acestea în următorii cinci ani sunt mult mai puţin optimiste (17,6 miliarde de lire sterline) decât scenariile de la Edinburgh, care mizau pe 38,7 miliarde de lire.

‘Previziunile dvs sunt prea optimiste. Ne-am asuma un risc enorm pentru că aceste venituri sunt imprevizibile. Nu vreau să-mi văd ţara devenind atât de dependentă de ceva atât de volatil’, a subliniat Alistair Darling, acuzându-şi adversarul că spune ‘prostii’ pe acest subiect.

Alex Salmond a contraatacat pe terenul social, dând asigurări că independenţa ar proteja sistemul de sănătate publică împotriva tăierilor bugetare.

‘Ochii lumii sunt fixaţi pe Scoţia’, a spus premierul scoţian, reamintind că scoţienii votează în majoritatea timpului cu stânga, dar în ciuda acestui fapt la Westminster există un guvern conservator.

Tabăra lui ‘da’ ‘nu are un plan B pentru nimic’, a replicat Alistair Darling, acuzând în mai multe rânduri ‘riscul enorm’ al ‘pariului’ independenţei.