Reforma Schengen: Deputaţii europeni critică dur eliminarea PE din procesul decizional

Deputaţii europeni au criticat dur, marţi, eliminarea Parlamentului European din procesul decizional privind reforma Schengen şi au adoptat o poziţie fermă în raport cu Preşedinţia daneză a Uniunii Europene, relatează AFP.
Economica.net - mar, 12 iun. 2012, 17:21
Reforma Schengen: Deputaţii europeni critică dur eliminarea PE din procesul decizional

Reforma aprobată vinerea trecută la Luxemburg de miniştrii de Interne exclude Parlamentul European din mecanismul de evaluare a punerii în aplicare a dispoziţiilor acordului Schengen şi nu impune în mod constrângător recomandările Comisiei Europene în vederea remedierii problemelor identificate.

Liderii, care au cerut şi au obţinut explicaţii de la preşedinţia daneză a UE marţi dimineaţa, l-au atacat dur pe reprezentatul acesteia, ministrul Justiţiei, Morten Bodskov.

„Hotărând schimbarea bazei legale a mecanismului de evaluare, aţi luat o decizie inacceptabilă (…) Grupul cere Consiliului (de miniştri de Interne ai UE) să revină asupra deciziei”, a declarat preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul.

„Este vorba despre o tentativă a Consiliului de renaţionalizare a Schengen. Parlamentul European este pus pe tuşă (…) Marea Britanie, care nu face parte din Schengen, va fi mai bine tratată decât Parlamentul European”, a confirmat liderul liberal, Guy Verhofstadt (ADLE).

„Cred că acest Parlament se îndreaptă către un conflict direct cu Consiliul înainte de finalul mandatului (…). Ne îndreptăm spre o criză majoră între guvernele şi instituţiile europene”, a avertizat la rândul său preşedintele grupului ecologist, Daniel Coln-Bendit, într-o conferinţă de presă.

Preşedinţii mai multor grupuri politice se vor reuni miercuri pentru a analiza un răspuns corespunzător.

Parlamentul ar putea decide sesizarea Curţii Europene de Justiţie, pe motiv că decizia Consiliului nu respectă tratatul de la Lisabona, care a extins puterile Parlamentului în ceea ce priveşte circulaţia persoanelor.

Guy Verhofstadt a sugerat condiţionarea aprobării raportului Weber de către Parlamentul European de restabilirea controalelor la frontierele interne cu revizuirea poziţiei guvernelor privind mecanismul de evaluare în spaţiul Schengen.

PPE şi-a anunţat deja intenţia de a boicota preşedinţia daneză, care se va încheia la 30 iunie.

„Pentru grupul meu, preşedinţia daneză s-a încheiat. Nu vom mai avea niciun contact decât cu preşedinţia cipriotă”, a anunţat Joseph Daul într-o conferinţă de presă.

Comisarul european însărcinat cu afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, şi-a exprimat la rândul său dezamăgirea şi s-a declarat convinsă „că nu s-a spus încă ultimul cuvânt în această chestiune”.

Bodskov a justificat poziţia daneză explicând că acesta este singurul mijloc de a ajunge la un consens între statele europene.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...