Reforma Schengen: Deputaţii europeni critică dur eliminarea PE din procesul decizional

Economica.net
12 06. 2012
schengen_sign_hdr_version_60902100

Reforma aprobată vinerea trecută la Luxemburg de miniştrii de Interne exclude Parlamentul European din mecanismul de evaluare a punerii în aplicare a dispoziţiilor acordului Schengen şi nu impune în mod constrângător recomandările Comisiei Europene în vederea remedierii problemelor identificate.

Liderii, care au cerut şi au obţinut explicaţii de la preşedinţia daneză a UE marţi dimineaţa, l-au atacat dur pe reprezentatul acesteia, ministrul Justiţiei, Morten Bodskov.

„Hotărând schimbarea bazei legale a mecanismului de evaluare, aţi luat o decizie inacceptabilă (…) Grupul cere Consiliului (de miniştri de Interne ai UE) să revină asupra deciziei”, a declarat preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul.

„Este vorba despre o tentativă a Consiliului de renaţionalizare a Schengen. Parlamentul European este pus pe tuşă (…) Marea Britanie, care nu face parte din Schengen, va fi mai bine tratată decât Parlamentul European”, a confirmat liderul liberal, Guy Verhofstadt (ADLE).

„Cred că acest Parlament se îndreaptă către un conflict direct cu Consiliul înainte de finalul mandatului (…). Ne îndreptăm spre o criză majoră între guvernele şi instituţiile europene”, a avertizat la rândul său preşedintele grupului ecologist, Daniel Coln-Bendit, într-o conferinţă de presă.

Preşedinţii mai multor grupuri politice se vor reuni miercuri pentru a analiza un răspuns corespunzător.

Parlamentul ar putea decide sesizarea Curţii Europene de Justiţie, pe motiv că decizia Consiliului nu respectă tratatul de la Lisabona, care a extins puterile Parlamentului în ceea ce priveşte circulaţia persoanelor.

Guy Verhofstadt a sugerat condiţionarea aprobării raportului Weber de către Parlamentul European de restabilirea controalelor la frontierele interne cu revizuirea poziţiei guvernelor privind mecanismul de evaluare în spaţiul Schengen.

PPE şi-a anunţat deja intenţia de a boicota preşedinţia daneză, care se va încheia la 30 iunie.

„Pentru grupul meu, preşedinţia daneză s-a încheiat. Nu vom mai avea niciun contact decât cu preşedinţia cipriotă”, a anunţat Joseph Daul într-o conferinţă de presă.

Comisarul european însărcinat cu afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, şi-a exprimat la rândul său dezamăgirea şi s-a declarat convinsă „că nu s-a spus încă ultimul cuvânt în această chestiune”.

Bodskov a justificat poziţia daneză explicând că acesta este singurul mijloc de a ajunge la un consens între statele europene.