„Regele” asfaltului din România abdică. Umbrărescu renunţă la afacerile din construcţia de drumuri

Omul de afaceri originar din Bacău nu a mai câştigat niciun contract nou în ultimii trei ani. Anul acesta îşi închide afacerile din construcţia de drumuri şi lasă locul altora. "Ăsta este trend-ul din România de azi", spune Umbrărescu, păstrând misterul asupra motivelor acestei retrageri.
Sorin Andone - Dum, 03 mai 2015, 21:02

Dorinel Umbrărescu, care prin Tehnostrade şi Spedition UMB, este cel mai mare constructor român de drumuri, îşi închide cele două companii până la sfârşitul acestui an şi iese din afacerile de profil.

Într-o declaraţie pentru ECONOMICA.NET, acesta precizează că „aşa e trend-ul”.

„De trei ani , n-am mai participat la nicio licitaţie, n-am mai câştigat nimic. Mai termin ce mai am din spate, din contractele din anii trecuţi, apoi închidem şi gata. Nu mai continuăm. Ăsta este trend-ul din România de azi”, a spus Umbrărescu.

În 10 ani, din 2005 şi până la sfârşitul anului trecut, Tehnostrade, una dintre cele două companii principale ale lui Umbrărescu, a contabilizat afaceri de circa 4 miliarde de lei şi profituri de circa un miliard de lei.

Tot în aceeaşi perioadă, Spedition UMB, cealaltă firmă a omului de afaceri băcauan, a contabilizat afaceri de 5,4 miliarde de lei şi profituri de circa 1,3 miliarde de lei.

Împreună, în ultimii 10 ani, cele două companii au rulat afaceri de 9,4 miliarde de lei –  2,2 miliarde de euro şi au înregistrat profituri de 2,3 miliarde de lei – 500 de milioane de euro. Cea mai mare parte a acestor bani a venit din contracte cu statul, prin CNADNR. La sfârşitul anului trecut, Tehnostrade şi Spedition UMB aveau, cumulat, circa 1.400 de salariaţi.

Potrivit lui Umbrărescu, din 2011 şi până în prezent, firmele sale nu au mai câştigat noi contracte pentru construcţia sau mentenanţa unor noi drumuri. Toată activitatea s-a limitat la a derula contracte mai vechi de mentenanţă şi întreţinere a unor drumuri construite până în 2011. De altfel, potrivit cifrelor din bilanţurile contabile depuse, an de an, la Ministerul Finanţelor, din 2011 şi până în prezent, afacerile Tehnostrade şi Spedition UMB au scăzut constant.

Firmele lui Umbrărescu au câştigat, până în 2011, mare parte din licitaţiile pentru construcţia şi reabilitarea drumurilor din Moldova, inclusiv cele europene: E 85, E 583, E 581. Omul de afaceri a mai lucrat şi la autostrăzi, realizând Autostrada Bucureşti – Ploieşti, tronsonul Moara Vlăsiei – Ploieşti, precum şi la Autostrada Bucureşti – Budapesta, tronsonul Timişoara – Lugoj. 

Dorinel Umbrărescu este unul dintre cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la circa 400 de milioane de euro.

În ultimii ani, „regii asfaltului” din România au început să sufere unul după altul. Altădată atotputernici, câştigând anual sute de milioane de euro, în ultimii patru ani, au început să vadă cum afacerile le scad, contracte noi nu mai prind şi au început să aibă probleme cu justiţia. Rând pe rând, Nelu Iordache, cu a sa Romstrade, abonat la contractele cu statul pe construcţie şi reabilitare drumuri în sudul ţării, Dan Besciu, patron al Euroconstruct Trading 98, companie care a prin lucrări mai ales în Bucureşti,  Teodor Berna, proprietar Tehnologica Radion, cu contracte în sudul ţării şi Bucureşti, dar şi pe Autostrada spre Vest, ori Costel Căşuneanu, cu PA&CO, s-au ales cu dosare penale. Unii dintre aceştia au fost şi arestaţi sau încă se află în arest.

Locul lăsat liber de drumarii români a fost repede ocupat de firme mari din Vest, precum Astaldi, Max Bogl, Strabag, Salini Impregilo, Vinci, Aktor, dar şi de tucii de la Eko Insaat, care, în prezent, sunt principalii beneficiari ai contractelor pentru construcţia de drumuri şi autostrăzi din România.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Bucureștiului: Astăzi, de la 15:00, se deschide circulația pe primii kilometri ai A0 – șeful CNAIR
Autostrada Bucureștiului: Astăzi, de la 15:00, se deschide circulația pe primii kilometri ai A0 – șeful CNAIR
Miercuri, de la ora 15:00, se deschide circulația pe lotul 2 al Autostrăzii de Centură București (A0) Nord între nodul rutier cu DN1 și nodul rutier cu A3 (Autostrada București – Ploiești),......
Update: Reacția lui Predoiu. Cătălin Cherecheș a fost prins în Germania
Update: Reacția lui Predoiu. Cătălin Cherecheș a fost prins în Germania
Primarul municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru corupţie, a ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Netopia Holding S.A. de către Innova/7 SCA – Sicav Riaf
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Netopia Holding S.A. de către Innova/7 SCA – Sicav Riaf
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Innova/7 SCA SICAV – RAIF intenționează să preia, prin intermediul ...
Scholz îi avertizează pe germani că urmează vremuri grele și arată acuzator spre Curtea Constituțională
Scholz îi avertizează pe germani că urmează vremuri grele și arată acuzator spre Curtea Constituțională
Cancelarul german Olaf Scholz şi-a avertizat marţi concetăţenii că vor urma dificultăţi financiare din cauza crizei ...