Regele Spaniei face un apel la solidaritate pentru salvarea Uniunii Europene

Regele Juan Carlos al Spaniei, aflat în vizită în Chile, a făcut marţi apel la "solidaritate" din partea Uniunii Europene pentru salvarea "proiectului european", pentru care este nevoie de "austeritate şi disciplină", dar şi de soluţii politice şi dezvoltare, relatează AFP.
Economica.net - mie, 06 iun. 2012, 10:21
Regele Spaniei face un apel la solidaritate pentru salvarea Uniunii Europene

„Europa are nevoie de austeritate şi disciplină, dar austeritatea nu este suficientă pentru a salva Europa”, a declarat monarhul într-un discurs rostit la palatul Moneda, invitat de preşedintele Chile, Sebastian Pinera.

„Solidaritatea este de asemenea necesară pentru reducerea obligaţiilor financiare care apasă în prezent asupra unora dintre state”, a dezvăluit acesta.

„Fără solidaritate este posibil ca proiectul european să supravieţuiască, dar ceea ce nu va supravieţui, va fi proiectul politic european”, a adăugat Juan Carlos.

În ceea ce priveşte situaţia Spaniei, Juan Carlos şi-a exprimat optimismul şi a dat asigurări că în urma rectificărilor bugetare „fără precedent”, şi a reformelor „de mare anvergură” ale Guvernului, ţara a început să recupereze „competitivitatea pierdută”.

Situaţia „a început să se îmbunătăţească”, afirmă monarhul.

Potrivit suveranului Spaniei, investitorii au plecat din Uniunea Europeană pentru că „se îndoiesc de dorinţa noastră de a rămâne împreună, de a apăra moneda comună”. Din acest motiv, în opinia sa, „dacă problema este politică, şi soluţia trebuie să fie politică”.

După Brazilia, regele Juan Carlos a ajuns în Chile, unde va participa miercuri la Summitul prezidenţial al Alianţei Pacificului, care se va desfăşura la Cerro Paranal, la circa 1.200 de kilometri nord de Santiago.

Preşedintele chilian, Sebastian Pinera, al Mexicului, Felipe Calderon, al Peru, Ollanta Humala, şi al Columbiei, Juan Manuel Santos, vor participa la acest summit.

Preşedintele statului Costa Rica, Laura Chinchilla, şi adjunctul ministrului de Externe al statului Panama, Francisco Alvarez, vor fi la rândul lor prezenţi la eveniment în calitate de observatori.

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...