“Regenerabilii”, apel de urgență către premierul Ciucă: Dacă se aprobă OUG pe energie cu supraimpozitarea câștigului pe fiecare tranzacție, producătorii din regenerabile intră în faliment

RWEA și PATRES fac un apel public, de forță majoră, către Premierul României: Producătorii din sectorul regenerabilelor vor intra în FALIMENT, iar România va pierde mii de MW instalați dacă Guvernul nu decide să renunțe la supraimpozitarea câștigului pe tranzacție, se arată într-un comunicat al celor două organizații ale producătorilor din regenerabil.
Mihai Nicuţ - joi, 01 sept. 2022, 14:39
“Regenerabilii”, apel de urgență către premierul Ciucă: Dacă se aprobă OUG pe energie cu supraimpozitarea câștigului pe fiecare tranzacție, producătorii din regenerabile intră în faliment

Iată comunicatul: 

„Producătorii din sectorul regenerabilelor vor intra în faliment, dacă Guvernul nu decide să renunțe la supraimpozitarea la câștigul pe tranzacție, avertizează cele două organizații mari din domeniul energiei regenerabile.

RWEA și PATRES fac un apel public către Premierul României, Dl Nicolae Ciucă, să aprobe noua Ordonanță de Urgență DOAR cu modificări în modul de calcul a contribuției de solidaritate datorate de operatorii care tranzacționează cantități de energie electrică pe piața angro: Domnule Prim-Ministru, avem nevoie de fiecare MW instalat in capacitățile de energie regenerabilă pentru a face față acestei crize.

RWEA – Asociația Română pentru Energie Eoliană reprezentând o putere instalată în România de 3 GW de energie eoliană deținută de companii precum CEZ, ENEL, ENGIE, EDP ș.a. în urma unor investiții de peste 5 miliarde Euro și în același timp dezvoltatori și furnizori de servicii conexe acestei industrii, împreună cu PATRES – Organizația Patronală a Producătorilor de Energie Regenerabilă din Romania, care cuprinde 109 membri, producători de energie regenerabilă din toate sursele (apă, vânt, soare, biomasă) cu o putere instalată de peste 1,8 GW și investiții în România de peste 2,7 miliarde Euro solicită imperios premierului Nicolae Ciucă să nu aprobe măsuri care distrug investiții si periclitează existența capacităților  de producție de energie din surse regenerabile, de care România are nevoie mai mult decât oricând în perioada de criză actuală.

Atragem atenția că păstrarea formulei de supraimpozitare, respectiv supraimpozitarea la câștigul pe tranzacție, stabilite în proiectul de OUG privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, va forța producătorii din surse regenerabile să-și închidă capacitățile de producere a energiei. Rezultatul imediat va fi unul dezastruos: Regenerabilii vor intra toți în FALIMENT, iar România va pierde din capacitatea de a produce energie ieftină, curată și bazată pe resurse autohtone.

Într-o scrisoare transmisă Premierului României, Domnului Nicolae Ciucă, RWEA și PATRES au semnalat că, potrivit prevederilor legale privind tranzacțiile cu livrare fizică, industria energiei regenerabile, cu excepția producătorilor mici, comercializează energia electrică produsă exclusiv pe platformele centralizate operate de OPCOM.

Din cauza constrângerilor impuse în anii anteriori, de cadrul de reglementare total advers industriei care a prevăzut doar produse cu cantitate orară constantă, cât și de specificul tehnologiei care este prin natura ei fluctuantă si variabilă, pot conduce la situația în care ei au semnat un contract bilateral pe termen lung la o cantitate orară fixă. Iar când resursa nu este disponibilă, producătorii de energie din surse regenerabile sunt constrânși să își umple golul de profil prin achiziția de energie din PZU. Acest fapt coroborat cu supra-impozitarea per tranzacție fără a ține cont de un calcul lunar al venitului și cheltuielilor, va conduce la FALIMENT garantat pentru regenerabili.

Insistăm și apelăm așadar, și pe această cale, la autorități să decidă  măsuri pentru protejarea consumatorilor casnici și industriali, pe care le considerăm necesare, fără să distrugă industria regenerabilelor. În ultimă instanță, lipsa unor capacități de producție va avea efecte negative tot asupra consumatorilor și mai ales asupra securității energetice a României și a regiunii.

Mai mult, cu astfel de politici, România devine un stat care va fi ocolit de investitori. În plin război la granițe și criză în energie, ne întrebăm, cu maximă îngrijorare, cine câștigă din destabilizarea totală a sectorului energetic și, în mod special, a capacităților de producție?! Criza energetica este dată de lipsa producției.

Producătorii de energie regenerabilă doresc să reamintească faptul că energia regenerabilă NU este responsabilă pentru creșterile de preturi pe piețele spot dar și angro din România. De-facto, energia regenerabilă, atunci când este disponibilă, ajută la calmarea și reducerea prețului, iar România, dacă ar fi avut la acest moment o capacitate mult mai mare instalată în regenerabile, ar fi avut un preț mai mic și un nivel mai ridicat de securitate energetică”.

Te-ar mai putea interesa și
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, sâmbătă, decretarea stării de alertă în judeţul Vrancea, ca urmare a situaţiei generate de fenomenele meteo periculoase, relatează......
Un al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat la „Peneș Curcanul”, plus o nouă suspiciune la una dintre ferme
Un al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat la „Peneș Curcanul”, plus o nouă suspiciune la una dintre ferme
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) confirmă existența unui focar ...
Acțiunile Intel au scăzut cu 10%, în urma raportării unor rezultatelor financiare dezamăgitoare
Acțiunile Intel au scăzut cu 10%, în urma raportării unor rezultatelor financiare dezamăgitoare
Acţiunile Intel au scăzut vineri cu până la 10%, din cauza rezultatelor trimestriale şi anuale dezamăgitoare raportate ...
Protecția datelor personale în era digitală: cum să vă păstrați informațiile personale în siguranță pe internet
Protecția datelor personale în era digitală: cum să vă păstrați informațiile personale în siguranță pe internet
Informațiile personale au devenit digitale, iar numărul atacurilor cibernetice este în creștere de la an an, astfel că ...