“Regenerabilii” denunță unilateral contracte de vânzare de energie către Electrica, profitând de prețurile mai mari din piață. Cum este afectată compania

Electrica Furnizare, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru populație din țară, confirmă că este și ea victimă a fenomenului rezilierii unilaterale a contractelor de achiziție de energie electrică. De data aceasta, ar fi vorba despre contracte cu energie regenerabilă care nu se mai onorează.
Mihai Nicuţ - joi, 30 sept. 2021, 22:38
“Regenerabilii” denunță unilateral contracte de vânzare de energie către Electrica, profitând de prețurile mai mari din piață. Cum este afectată compania

În condițiile creșterii abrupte a prețurilor din piața de energie din acest an, a început să ia amploare un fenomen despre care se vorbește destul de puțin în spațiul public: denunțarea unilaterală a contractelor.

Pe scurt, este vorba despre un comportament comercial, care nu este însă ilegal și este menit să ducă la creșterea profiturilor unor companii, în condițiile de acum ale pieței.

Cum funcționeză: de exmplu, anul trecut și în prima parte a acestui an, s-au încheiat contracte de vânzare de energie între producători sau traderi și furnizori, cu livrare în viitor. Să spunem că un producător/trader încheie în ianuarie 2021 un contract de vânzare de energie cu un furnizor la prețul de atunci, să spunem 250 de lei/MWh, pentru energie care urmează să fie livrată începând cu septembrie 2021. Înainte de momentul livrării efective însă, producătorul/traderul, anunță cumpărătorul/furnizorul că nu mai onorează contractul de livrare.

Motivul este simplu: decât să îi vândă, așa cum își asumase în trecut, furnizorului energia pentru perioada contractată, preferă să denunțe contractul, să plătească penalitățile aferente, și să vândă energia în piața spot (PZU), de exemplu, unde prețul este acum de 600, 700 sau chiar 1.000 de lei, în funcție de ora de livrare. Profitul este mult mai mare decât penalitățile plătite.

Evident, furnizorul mizase pe acea energie la acel preț în politica sa de achiziție atunci când a stabilit și el prețul pentru clienții săi. Cum are nevoie de această energie pentru consumul clienților, va trebui să o cumpere mai scump acum, și, în situația în care în contractul de furnizare are un preț fix la client, rămâne cu pierderea, pentru că prețul la client nu poate crește.

Fără să fie o regulă în piață, acest comportament există. Potrivit unor informații obținute de noi de la oameni din piață, a ajuns să fie afectată de el inclusiv Electrica Furnizare, cel mai mare furnizor de energie pentru populație din țară.

Ca atare, am întrebat compania despre asta, iar cei de la Electrica Furnizare au confirmat situația. Pe scurt, ar fi vorba despre contracte reziliate unilateral în special de producători/traderi de energie din surse regenerabile. Cantitățile de energie nu sunt foarte mari, iar compania a informat Autoritatea de Reglementare despre acest comportament.
Iată integral întrebările noastre și răspunsurile Electrica Furnizare

Am informații că mai mulți producători de energie electrică au denunțat contractele încheiate în trecut cu Electrica Furnizare, cu livrare acum și în ultimul trimestru al anului in curs. Vă rugăm să ne confirmați sau sa infirmați, dacă este cazul, informația si, dacă se confirmă, vă rugăm sa ne dați câteva detalii:
Cine a reziliat uniliateral – știm ca nu puteți spune nume de companii, dar măcar ne puteți spune din ce zonă: producători clasici, pe gaz, hidro sau cărbune, sau din zona regenerabilelor?

Electrica Furnizare: În cursul anului 2021, compania Electrica Furnizare a primit notificări din partea unor parteneri care invocau imposibilitatea începerii sau continuării livrărilor de energie electrică pentru diverse perioade de timp, în principal din motive financiare. Nu facem publică identitatea partenerilor aflați în situația menționată, precizăm însă că aceștia sunt din rândul traderilor sau al producătorilor de energie din surse regenerabile.

Cam care este volumul consumului denunțat și câte contracte au fost denunțate de partenerii dvs, să spunem de la 1 iulie și până acum?

Electrica Furnizare: După data de 1 iulie 2021, compania Electrica Furnizare a primit notificări pentru sistarea livrărilor sau neintrarea în livrare pentru câteva contracte, cu impact redus în privința necesarului de energie atât pentru anul 2021, cât și pentru anul 2022.

La ce niveluri de preț ați negociat în trecut energia pe aceste contracte, cu livrare acum, contracte care acum sunt denunțate?

Electrica Furnizare: Atât în trecut, cât și în prezent, prețurile la care s-au încheiat contractele au fost cele în vigoare la momentele respective.

Cum este afectata compania Electrica Furnizare de aceasta situație, ce măsuri ați luat și, eventual, dacă au existat plângeri ale companiei la Autoritatea de Reglementare?

Electrica Furnizare: Contractele reziliate în urma notificărilor primite din partea partenerilor au fost înlocuite cu tranzacții la prețul pieței de la momentul respectiv. Electrica Furnizare a informat ANRE cu privire la aceste comportamente, care pot avea un efect negativ în piață. Compania menționează faptul că, în spiritul unui parteneriat stabil, și-a onorat constant obligațiile din cadrul contractelor încheiate, un exemplu în acest sens fiind menținerea condițiilor contractuale în anul 2020, când, după semnarea unor contracte de achiziție de energie electrică, prețurile în piața angro au înregistrat un trend descendent.

Electrica Furnizare este unul dintre cei mai importanți furnizori de energie electrică din țară, parte a grupului Electrica, și are circa 3,5 milioane de clienți la nivel național.

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...