Regio finanţează dezvoltarea mediului de afaceri din Craiova

Economica.net - joi, 17 oct. 2013, 04:16
Regio finanţează dezvoltarea mediului de afaceri din Craiova

Proiectul „Execuţia Centrului Multifuncţional Craiova – Pavilionul Central”, derulat în prezent de Consiliul Local Craiova, urmărește dezvoltarea infrastructurii de afaceri locale și stimularea activității agenților economici. După inaugurare, centrul va găzdui 137 de agenți economici, care vor crea 197 locuri de muncă.

Ideea construirii Centrului Multifuncțional a apărut în 2006, ca parte a unui plan strategic al administrației locale de a impulsiona dezvoltarea mediului de afaceri și pentru creşterea gradului de competitivitate a comunității locale. Construirea acestei structuri de sprijinire a afacerilor, cu spații și facilități pentru operatorii economici care desfășoară activități de prestări de servicii, este cel mai grandios proiect al Primăriei Craiova.

Regio sprijină investițiile durabile

Proiectul de construire a Centrului Multifuncțional a venit din nevoia de a oferi o infrastructură puternică IMM-urilor locale, care reprezintă 98% din totalul întreprinderilor şi au o contribuţie majoră la PIB-ul regional şi la crearea de noi locuri de muncă.

Contractul de finanțare a fost semnat în anul 2010, iar lucrările au demarat câteva luni mai târziu. Eforturile constructorului au permis finalizarea lucrărilor înainte de termen: recepția construcției se va face în octombrie 2013, cu aproximativ jumătate de an mai devreme. Viitorul „Romexpo de Craiova”, cum este supranumit Pavilionul Expozițional, se construiește pe locul fostului Târg Românești și va cuprinde pavilionul central, primul dintr-un grup de patru pavilioane care vor fi realizate pe locul fostului târg. Clădirea va include aproape 7.000 de metri pătraţi de spaţii expoziţionale interioare, peste 1.500 de metri pătraţi de depozite, un centru de presă, săli polivalente etc. Alţi 6.000 de metri pătraţi vor fi ocupaţi de spaţii expoziţionale exterioare, 4.000 de metri pătraţi vor fi ocupaţi de parcări, iar spaţiile verzi se vor întinde pe circa 37.000 de metri pătraţi. Consiliul local estimează că aici vor fi atrași (conform indicatorilor din proiect) 137 de agenţi economici, (23 de microîntreprinderi, 67 de întreprinderi mici, 43 de întreprinderi mijlocii şi patru întreprinderi mari), care ar putea crea aproximativ 200 de locuri de muncă. Alte 40 de locuri de muncă vor fi create pentru personalul care va administra Centrul.
 
După inaugurare, suprafața spațiilor multifuncționale interioare din Craiova va fi cu 90% mai mare, iar cea a spațiilor exterioare va crește cu peste 30%. De asemenea, se va mări cu 15% suprafața spațiilor destinate conferințelor, seminariilor și  simpozioanelor din municipiul Craiova.

O criză înseamnă o oportunitate

Impactul crizei asupra IMM-urilor a determinat reducerea ratei de dezvoltare şi creşterea numărului de falimente. În prezent, pe fundalul tendinţei de descreștere economică la nivel național, Consiliul Local Craiova se confruntă cu probleme legate de sustenabilitatea proiectului și rentabilitatea investiției.

În urmă cu câteva luni, primarul Olguța Vasilescu a anunțat intrarea Craiovei în competiţia pentru titlul de capitală culturală europeană, Centrul Multifuncțional putând să fie utilizat şi pentru desfăşurarea unor activităţi economico-sociale şi culturale. Aici ar putea fi organizată o galerie de artă şi o sală de proiecţii de film. Biblioteca judeţeană şi celelalte instituţii de cultură din subordinea Consiliului Local pot beneficia de spaţiu pentru a-şi promova activităţile – inclusiv „cafenele culturale”, după modelul Bibliotecii Centrale din Bucureşti.

 

Acesta este unul dintre cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri, precum şi la promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio – Programul Operațional Regional 2007-2013.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...