Regiuni agricole din sud-estul, sudul, estul şi vestul ţării rămân cu deficite de apă – ANM

Economica.net
21 08. 2014
canicula_soare_seceta_grau_83992800_32087300

Pe de altă parte, din punct de vedere agrometeorologic, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cultură.

În acelaşi timp, pe suprafeţe agricole extinse din sud-estul, sudul, estul şi local în vestul ţării se vor menţine deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi izolat extremă.

Conform specialiştilor ANM, procesele fiziologice ale speciilor prăşitoare şi pomi-viticole se vor desfăşura, în general, în condiţii normale, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. De asemenea, pe terenurile unde se vor menţine deficite de umiditate în sol, ritmurile de vegetaţie ale culturilor prăşitoare vor întâmpina probleme de dezvoltare.

Floarea-soarelui va înregistra maturitatea în ceară (70-100%) şi deplină (40-100%) în toate regiunile agricole, local fiind posibilă declanşarea recoltării.

Din punct de vedere fenologic, porumbul îşi va definitiva mătăsirea (100%), plantele aflându-se în fazele de maturitate în lapte şi ceară (10-100%), precum şi maturitate deplină (10-70%), îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii.

La sfecla de zahăr predominante vor fi fazele de alungire şi îngroşare a axei hipocotile, concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină, iar în cazul culturii de cartof, aceasta îşi va continua creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor şi maturitatea tehnologică, precum şi recoltarea.

Pomii fructiferi vor înregistra creşterea şi coacerea rodului, precum şi formarea mugurelui terminal, iar la soiurile de sezon se vor continua lucrările de recoltare. Totodată, viţa-de-vie va parcurge fazele de creştere şi coacere a boabelor, în toate podgoriile.

Pe fondul precipitaţiilor prognozate, lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltarea fructelor, combaterea bolilor şi dăunătorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) vor fi sistate temporar, se arată în prognoza de specialitate.

În ceea ce priveşte caracteristica meteorologică, în prima parte a perioadei va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, după care se va produce o răcire treptată în evoluţia vremii, aceasta devenind normală sub aspect termic, în aproape toată ţara.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 17 şi 28 de grade Celsius, în primele zile ale intervalului abaterile termice pozitive fiind de la un grad la 7 grade Celsius.

Maximele aerului vor fi cuprinse între 19 şi 35 de grade Celsius, la nivelul întregii ţări, în timp ce minimele se vor încadra între 10 şi 21 de grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, dar şi torenţiale în aproape toată ţara, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, local cu aspect de vijelie. Cantităţile de apă pot depăşi 20-25 l/mp şi, izolat, vor fi condiţii de producere a grindinei.