Reglementarea prețurilor la energie electrică nu a oprit „migrarea”: 300.000 de clienți casnici au trecut pe concurențial în ultimul an

Chiar dacă într-un ritm mult diminuat, consumatorii casnici au continuat să migreze din piața reglementată în cea concurențială în ultimul an, de când statul a fixat prețurile.
Mihai Nicuţ - lun, 20 iul. 2020, 18:35
Reglementarea prețurilor la energie electrică nu a oprit

La 1 martie 2019, ca urmare a prevederilor celebrei OUG 114, ANRE introducea din nou prețuri reglementate de stat pentru furnizarea de energie electrică către consumatorii casnici, în condițiile în care piața fusese liberalizată.

Ca atare, de la acea dată consumatorii casnici s-au împărțit în două categorii: cei de piață concurențială, cu contract negociat cu același furnizor sau altul, și cei reglementați, care au continuat să primească energie la prețurile reglementate de ANRE de la cei patru furnizori de ultimă instanță (FUI) obligați, Enel, Electrica, CEZ și E.On.

Recent, ANRE a publicat raportul referitor la piața reglemenată aferent primului trimestru al acestui an. Adică la un an de la momentul re-reglementării prețurilor, ce a avut loc la 1 martie 2019. La acel moment, prin reglementare, ANRE a stabilit practic cele mai mici prețuri, deci ne-am pus întrebarea: a mai migrat lumea de la reglementat la concurențial în acest an, în condițiile în care la reglementat avea, în teorie, cele mai bune prețuri?

Răspunsul scurt este da! „Numărul total de locuri de consum aferente clienţilor casnici deserviţi de FUI obligați a scăzut cu 5% în trimestrul I 2020 faţă de perioada similară din anul 2019 şi cu 1% faţă de trimestrul IV 2019”, arată ANRE. În cifre absolute, în primul trimestru al acestui an clienții casnici reglementați erau în număr de 6,078 milioane, față de 6,372 milioane în primul trimestru al anului trecut, atunci când s-a reintrodus reglementarea.

Cu alte cuvinte, chiar și în condițiile reapariției pieței cu prețuri fixate de stat, în acest ultim an au părăsit reglementatul aproape 300.000 de clienți casnici (293.539 mai exact) care au trecut în zona concurențială, atrași de ofertele de pe piața liberă. Numărul este însă mult mai mic față de cei care migraseră cu un an înainte (trimestrul 1 2019 față de trimestrul 1 2018), când au făcut acest pas 1,12 milioane de clienți casnici, pe fondul ofertelor agresive-în 2018 prețurile din ofertele concurențiale erau mult mai bune.

Dacă ne uităm pe cum își împart acum piața reglementată cei patru furnizori de ultimă instanță, vedem că, față de acum un an, Electrica și-a consolidat cota de piață pe reglementat, ajungând la peste 50%. Și CEZ și E.On au crescut, singura scădere, mare de altfel, fiind consemnată la Enel, a cărei politică de a trece consumatorii din reglementat pe concurențial e cunoscută.

Mai precis, în primul trimestru al acestui an, Electrica avea o cotă de 53% din piața consumatorilor casnici reglementați (2,2 TWh consum final al întregii piețe), în condițiile în care, în primul trimestru din 2019, avea o cotă de 50%, dar dintr-un consum de 2,3 TWh. Cota de piață a Enel a scăzut de la 23% la 17% în acest interval. Cota de piață a CEZ a crescut de la 11% la 13%, iar cea a E.On de la 16% la 17%.
De la 1 ianuarie 2021 piața de energie electrică pentru consumatorii casnici va fi din nou liberă 100%.

Te-ar mai putea interesa și
Raed Arafat a cerut verificări în spitale, dacă sunt pregătite pentru o pană de curent
Raed Arafat a cerut verificări în spitale, dacă sunt pregătite pentru o pană de curent
Şeful Departamentuui pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a explicat că românii trebuie să fie pregătiţi de o pană de curent majoră, mai ales că urmează să se instaleze iarna,......
Cheltuielile cu cercetarea au fost în 2021 de sub 0,5% din PIB în 2021 – INS
Cheltuielile cu cercetarea au fost în 2021 de sub 0,5% din PIB în 2021 – INS
Cheltuielile totale efectuate, în anul 2021, pentru activitatea de cercetare-dezvoltare au însumat 5,616 miliarde lei, ...
România va participa la reconstrucția Ucrainei prin proiecte europene, dar și naționale – ambasador
România va participa la reconstrucția Ucrainei prin proiecte europene, dar și naționale – ambasador
România se va implica în procesul de reconstrucţie a Ucrainei prin proiecte dirijate de Comisia Europeană, ca parte comună ...
Romsilva a vândut 1,63 mil. mc lemn de foc pentru populație în primele zece luni, cu 26% mai mult
Romsilva a vândut 1,63 mil. mc lemn de foc pentru populație în primele zece luni, cu 26% mai mult
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a vândut, în primele 10 luni ale acestui an, 1,63 milioane de metri cubi ...