Reglementarea şi fiscalitatea, obstacolele principale în dezvoltarea antreprenorilor din România – EY

Mai mult de două treimi (70%) dintre antreprenorii care au participat la realizarea unui barometru privind antreprenoriatul în România susţin că principalul obstacol în calea dezvoltării lor este reprezentat de reglementare şi fiscalitate, însă mai mult de jumătate consideră că situaţia în acest domeniu s-a îmbunătăţit în ultimul an.
Economica.net - joi, 12 mai 2016, 09:40
Reglementarea şi fiscalitatea, obstacolele principale în dezvoltarea antreprenorilor din România - EY

‘La întrebarea ‘Care consideraţi că este cel mai important obstacol pentru antreprenorii din România?’, este clar că birocraţia şi instabilitatea legislativă continuă să reprezinte principalul obstacol pentru antreprenori, în condiţiile în care 70% dintre aceştia afirmă acest lucru. De altfel, aceste probleme au fost constante în toate cel patru ediţii de până acum ale Barometrului. Pe de altă parte, dacă ne uităm în dinamică, la întrebarea ‘Consideraţi că mediul de reglementare şi fiscal pentru antreprenori s-a îmbunătăţit în ultimul an, avem pentru prima oară de când facem acest studiu o majoritate de antreprenori care consideră că s-a îmbunătăţit mediul de reglementare şi fiscal pentru antreprenori (51%), iar 29% consideră că s-a înrăutăţit. În 2014, doar 12% percepeau o tendinţă pozitivă, iar 72% percepeau o deteriorare’, a declarat joi Alexandru Lupea, partener în cadrul EY România, cu ocazia prezentării Barometrului antreprenoriatului românesc, ediţia 2016.

Reprezentantul EY a mai spus că, anul acesta, este pentru prima dată în care majoritatea antreprenorilor care au participat la sondaj s-au declarat a fi optimişti. Acest aspect reiese şi din faptul că două treimi dintre participanţi susţin că România va avea un mediu de afaceri prietenos în mai puţin de 10 ani, procent în creştere de la 55% anul trecut. În acelaşi timp, numărul antreprenorilor pesimişti, care consideră că mediul de afaceri va deveni prietenos în ţara noastră abia în 30 de ani, a scăzut la 5% de la 19% în urmă cu un an.

La întrebarea, ‘Care consideraţi că a fost cea mai bună măsură fiscală din ultimul an?’, de departe reducerea TVA, atât cota generală cât şi cea la produsele agroalimentare, este considerată cea mai benefică, cu impact pozitiv asupra consumului şi în reducerea evaziunii fiscale. Doar 27% susţin că cea mai bună măsură a fost scăderea impozitului pe dividende, de la 16% la 5%, şi 7% apreciază în primul rând reducerea CAS cu 5 puncte procentuale.

Accesul la finanţare continuă să rămână dificil, susţin 55% dintre participanţi, însă a crescut numărul celor care îl consideră facil de la 12% în 2015, la 28% anul acesta. Reprezentantul EY a explicat, însă, că procentul celor care consideră că accesul la finanţare s-a îmbunătăţit s-a dublat, de la an la an, în fiecare din ultimii trei ani, şi a ajuns la 64% în 2016.

Cea mai importantă sursă de finanţare rămâne creditul bancar (40%), iar la mare distanţă vin creditul furnizor (21%) sau fondurile europene (17%).

Din Barometru mai reiese faptul ca educaţia antreprenorială s-a îmbunătăţit în ultimul an (consideră 56% dintre respondenţi), însă acest fapt nu s-a datorat cunoştinţelor obţinute în şcoală, ci celor din cursurile post-universitare de tip MBA şi Masters, sau din organizaţiile antreprenoriale.

La o altă întrebare, dacă educaţia primită de tinerii românii în şcoală îi pregăteşte pentru a deveni antreprenori, 61% dintre participanţi au răspuns ‘nu’, însă procentul este în scădere de la 81% în urmă cu un an.

La sondaj au participat 350 respondenţi, majoritatea cu experienţă, având în vedere că 70% au peste 40 de ani, iar două treimi au cifre de afaceri de minim 5 milioane de euro, a subliniat reprezentantul EY.

Te-ar mai putea interesa și
Un nou brand de smartphone-uri a intrat pe piața din România. Costă de la 599 lei și pot fi reparate acasă
Un nou brand de smartphone-uri a intrat pe piața din România. Costă de la 599 lei și pot fi reparate acasă
Human Mobile Devices (HMD), producătorul telefoanelor Nokia, a dezvăluit miercuri prima sa gamă de smartphone-uri sub brand propriu: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. Toate dispozitivile......
Edward Creţescu, CEO-ul Regista, deținută de Zitec, preia conducerea Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii, după încheierea mandatului deținut de Mihai Matei, CEO Essensys Software
Edward Creţescu, CEO-ul Regista, deținută de Zitec, preia conducerea Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi ...
ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii are un nou președinte în persoana lui Edward Crețescu, ...
Salvarea TAROM, discutată mâine cu arabii la București
Salvarea TAROM, discutată mâine cu arabii la București
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu se va întâlni mâine, la București, cu oameni de afaceri din Emiratele Arabe ...
Ţintele de decarbonizare vor influenţa din ce în ce mai mult oportunităţile de finanţare – secretar de stat
Ţintele de decarbonizare vor influenţa din ce în ce mai mult oportunităţile de finanţare – secretar de stat
Oportunităţile de finanţare, cel puţin finanţare publică, vor fi din ce în ce mai mult legate de ţintele de decarbonizare, ...