Reguli mai stricte pentru toate automobilele din Europa. Acord pentru înăsprirea normelor de poluare şi siguranţă

Parlamentul European, Consiliul şi Comisia Europeană (CE) au ajuns joi la un acord politic pentru a spori în mod semnificativ nivelul de calitate şi independenţa procedurilor de omologare de tip şi de încercare a autovehiculelor, pentru a intensifica controalele autovehiculelor care sunt deja pe piaţa Uniunii Europene şi pentru a consolida sistemul global printr-o supraveghere mai strictă la nivel european, se arată într-un comunicat al forului comunitar.
Economica.net - joi, 07 dec. 2017, 15:49
Reguli mai stricte pentru toate automobilele din Europa. Acord pentru înăsprirea normelor de poluare şi siguranţă

Legiuitorii UE au ajuns la un acord privind propunerea Comisiei din ianuarie 2016 de revizuire completă a cadrului UE pentru ‘omologarea de tip’, anume a normelor care certifică faptul că un autovehicul îndeplineşte toate cerinţele pentru a fi introdus pe piaţă şi a normelor privind verificarea riguroasă a respectării continue de către producători a legislaţiei UE.

‘Înăsprirea normelor şi controlarea mai strictă a aplicării lor oferă posibilitatea industriei autovehiculelor de a recâştiga încrederea consumatorilor. La doar câteva săptămâni după propunerile Comisiei privind o mobilitate curată, acordul de joi marchează o etapă importantă în cadrul eforturilor mai ample ale UE de a consolida poziţia de lider la nivel mondial a industriei auto europene pe piaţa autovehiculelor nepoluante şi sigure’, a afirmat Jyrki Katainen, vicepreşedinte responsabil cu locurile de muncă, creşterea economică, investiţiile şi competitivitatea.

La rândul său, comisarul pentru piaţa internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri, Elzbieta Bienkowska, a apreciat că Dieselgate ‘a dezvăluit punctele slabe ale sistemului nostru de reglementare şi de supraveghere a pieţei’.

‘Ştim că unii producători de autovehicule nu au respectat legea şi că mulţi alţii au profitat de lacunele existente. Pentru a pune capăt acestei situaţii, vom revizui întregul sistem. După aproape doi ani de negocieri, mă bucur că elementele-cheie ale propunerii noastre au fost acceptate, inclusiv impunerea unor competenţe reale de aplicare a normelor şi de supraveghere la nivelul UE. În viitor, Comisia va fi în măsură să efectueze verificări ale autovehiculelor, să solicite retragerea autovehiculelor de pe piaţa UE şi să impună amenzi de până la 30.000 de euro per autovehicul atunci când se încalcă legea’, a subliniat comisarul.

Principalele elemente ale noilor norme sunt: sporirea nivelului de calitate şi a independenţei procedurilor de omologare de tip şi de încercare a autovehiculelor înainte de introducerea lor pe piaţă, precum şi majorarea numărului de controale ale autovehiculelor care sunt deja pe piaţa UE. Astfel, serviciile tehnice vor fi auditate în mod regulat şi independent, pe baza unor criterii de performanţă stricte, pentru a-şi obţine şi menţine desemnarea de către statul membru cu privire la încercarea şi controlul noilor modele de automobile. Comisia şi alte state membre vor putea să conteste o desemnare atunci când descoperă neconformităţi.

Autorităţile naţionale de omologare de tip vor face obiectul auditurilor Comisiei pentru a se asigura aplicarea şi respectarea în mod riguros a normelor relevante pe întreg teritoriul UE.

Propunerea Comisiei de modificare a sistemului de remunerare pentru ca serviciile tehnice să nu fie plătite direct de către producător nu a fost menţinută.

În timp ce actualele norme de omologare de tip vizează în principal controalele ex-ante ale prototipurilor luate din linia de producţie, în viitor, statele membre vor trebui să efectueze în mod regulat controale prin sondaj asupra autovehiculelor aflate deja pe piaţă şi să pună rezultatele la dispoziţia publicului.

Toate statele membre vor fi capabile de acum încolo să ia imediat măsuri de siguranţă împotriva vehiculelor neconforme de pe teritoriul lor fără să aştepte ca autoritatea care a eliberat omologarea de tip să ia măsuri, cum se întâmplă în prezent.

În privinţa supravegherii la nivel european, CE va efectua controale pe piaţă independent de statele membre şi va avea posibilitatea de a lansa retrageri de pe piaţă la nivelul UE. Comisia va avea competenţa de a contesta desemnarea serviciilor tehnice şi de a impune sancţiuni administrative pentru producători sau serviciile tehnice de până la 30.000 de euro per autovehicul neconform.

Comisia va conduce un nou forum privind aplicarea legislaţiei cu scopul de a asigura o interpretare mai uniformă a legislaţiei relevante a UE, o transparenţă totală în legătură cu cazurile de neconformitate, precum şi o supraveghere mai eficace şi mai coordonată a pieţei de către statele membre.

Noul regulament menţine interdicţia actuală privind dispozitivele de manipulare pe care autorităţile naţionale au obligaţia permanentă de a o supraveghea şi de a-i asigura aplicarea, dar face un pas înainte. În viitor, producătorii de autovehicule vor avea obligaţia să ofere acces la protocoalele de software ale autovehiculului. Această măsură este strâns legată de pachetul privind emisiile în condiţii reale de trafic, ceea ce va face foarte dificilă eludarea cerinţelor privind emisiile, şi include o obligaţie pentru producători de a-şi face publică strategia privind reducerea emisiilor, aşa cum se întâmplă în SUA.

Regulamentul privind omologarea de tip completează un număr de alte iniţiative importante ale CE pentru o mobilitate curată, inclusiv noile încercări îmbunătăţite privind emisiile autovehiculelor care au devenit obligatorii la 1 septembrie 2017 şi propunerile de noi obiective pentru emisiile de CO2 cu scopul de a contribui la accelerarea trecerii la vehicule cu emisii scăzute şi cu emisii zero.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova confirmă că duce negocieri cu Washingtonul pentru un eliberarea baschetbalistei americance Brittney Griner în schimbul traficantului de arme Viktor Bout
Moscova confirmă că duce negocieri cu Washingtonul pentru un eliberarea baschetbalistei americance Brittney Griner în ...
Un diplomat rus a confirmat sâmbătă că Moscova şi Washingtonul discută despre un posibil schimb de prizonieri care îi implică mai ales pe un traficant de arme rus reţinut în Statele Unite......
Scade numărul de infectări cu SARS-CoV-2. 4.684 de cazuri noi au fost raportate în ultimele 24 de ore, cu 1.026 mai puține față de ziua precedentă
Scade numărul de infectări cu SARS-CoV-2. 4.684 de cazuri noi au fost raportate în ultimele 24 de ore, cu 1.026 mai puține ...
Un număr de 4.684 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 1.026 ...
Hidroelectrica scoate la închiriere locuințe
Hidroelectrica scoate la închiriere locuințe
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al țării, a lansat un anunț de închiriere a unor locuințe ...
Evoluție modestă a lucrărilor pentru construirea centurii de sud a Timișoarei, în ciuda avertizărilor transmise de Grindeanu privind rezilierea contractului
Evoluție modestă a lucrărilor pentru construirea centurii de sud a Timișoarei, în ciuda avertizărilor transmise de ...
Constructorul de pe şantierul centurii ocolitoare de sud a municipiului Timişoara, Tirrena Scavi, continuă lucrările ...