1EUR = 4.8286 RON | Bucureşti 17 º

Companii

Reguli noi pentru crescătorii de ovine pe timpul stării de urgență. Pot sacrifica mieii în fermă, dar pot vinde exclusiv consumatorului final

Crescătorii de ovine care se află la distanțe mari de un abator autorizat sau de un centru amenajat temporar de către primării/prefecturi pentru sacrificarea mieilor în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, pot tăia animalele și în exploatație. Trebuie să respecte însă numeroase reguli de igienă.

 
25 mar, 2020 | ECONOMICA.net

În contextul Sărbătorilor Pascale și al evoluției situației generate de COVID-19, ANSVSA permite crescătorilor de ovine să taie mieii în exploatații sau gospodării, dacă se află departe de un abator autorizat sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor sau de un centru amenajat temporar de către primării/prefecturi pentru sacrificarea mieilor în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, anunță instituția.

Fermierii trebuie să respecte însă următoarele reguli:


1. La nivelul fermei/exploatației trebuie să fie asigurate facilități, astfel încât să fie respectate regulile generale și speciale de igienă, bunăstarea animalelor și eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, astfel încât procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranța cărnii și a organelor;
2. Controlul stării de sănătate a animalelor, respectiv efectuarea examenului ante-mortem de către un medic veterinar oficial;
3. Verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării;
4. Efectuarea examenului post-mortem al cărnii și organelor de către un medic veterinar oficial;
5. Verificarea eliminării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman;
6. Verificarea condițiilor de depozitare și comercializare a cărnii de miel;
7. Respectarea distanței minime sociale stabilită de CNSSU.

În ceea ce privește carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor în fermă/exploatație în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, ANSVSA spune că aceasta nu poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, ci va fi comercializată direct către consumatorii finali.


De asemenea, ANSVSA transmite unităților de vânzare cu amănuntul înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor că angajații trebuie să respecte niște reguli stricte de igienă, să poarte echipamente de protecție și să facă dezinfecție conform unui plan bine stabilit. Magzinele trebuie, de asemenea, să aibă proceduri în ceea ce privește accesul consumatorilor în aceste unități, astfel încât să fie respectată distanța socială minimă de 1,5 m stabilită de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU).
Totodată, au fost elaborate recomandări privind fluxul de personal în cazul piețelor agro-alimentare pentru a fi implementate de persoanele responsabile cu administrarea acestora.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO